Еуфорията около изкуствения интелект, захранваща фондовия пазар в САЩ, не показва признаци на охлаждане.

Подобно на 2023 г., през първата половина на тази година инвеститорите заложиха, че бумът на изкуствения интелект едва започва. Акциите на Nvidia се покачиха със 150%, издигайки пазарната стойност на производителя на графични чипове над $3 трилиона. За кратко компанията се превърна в най-ценната в света.

Възходът на Nvidia е главната причина S&P 500 да се изкачи с 15% тази година – почти толкова, колкото през първото половина на миналата година – дори когато поредица от горещи инфлационни показатели помрачиха надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв скоро ще започне да намалява лихвените проценти .

Инвеститорите навлязоха в годината с мисълта, че централната банка може да намали лихвените проценти около 6 пъти, което им даде оптимизъм за предстоящия път на акциите. Но данните от следващите месеци показаха, че ценовият натиск продължава и към момента Фед се въздържа от намаляването на лихвените проценти.

Тази промяна спомогна за повишаване на доходността на облигациите на САЩ, като тази на 10-годишните се покачи до 4,287% в четвъртък от 3,860% в края на миналата година. Скокът на доходността обикновено натежава върху ентусиазма на инвеститорите да поемат риска, присъщ на фондовия пазар. Но през първата половина на 2024 г. нетърпението да притежават част от AI бъдещето надделя, тласкайки S&P 500 до 31 рекордни затваряния.

Навлизайки във втората половина на годината, много инвеститори се чувстват добре. Корпоративните печалби са силни, а признаците за намаляване на инфлацията засилват надеждите, че Фед все пак ще намали лихвите тази година.

Има обаче причини ралито да спре, отбелязва The Wall Street Journal.

Инвеститорите могат да загубят търпение, ако централната банка на САЩ продължи да държи лихвите непроменени. Изборният сезон, който изправя президента Джо Байдън срещу бившия президент Доналд Тръмп, може да предизвика нестабилност. Повишените оценки на акциите могат да ги направят податливи на разочароваща динамика от всякакъв вид.

Досега Nvidia е допринесла с 30% за общата възвръщаемост на S&P 500, а като се добавят Alphabet, Microsoft, Meta Platforms и Amazon.com, изводът е, че шепа компании отговарят за над половината от възвръщаемостта на широкия борсов индекс на САЩ.

Акциите на Nvidia скочиха с 9,3% на 23 май, след като компанията обяви рекордни тримесечни резултати и сигнализира, че напливът към AI не намалява.

Microsoft надмина очакванията на анализаторите за продажби, тъй като изкуственият интелект повишава търсенето на неговия софтуер и облачни услуги.

Amazon стана петата американска компания, достигнала оценка от 2 трилиона долара, след като главният изпълнителен директор Анди Джаси преориентира компанията в посока AI иновации.

Meta наскоро пусна нови AI инструменти за рекламодатели.

Google пуска отговори в търсачката си, захранвани от изкуствен интелект.

На този фон много инвеститори се уповават на обещанието за трансформираща технология, която може да стимулира скокове в производителността и растежа.

Ръстът на Nvidia кара някои играчи на Уолстрийт да правят сравнения с dot-com балона, докато други инвеститори посочват огромните печалби на компанията като доказателство, че скокът на акциите ѝ е оправдан.

Все пак някои наблюдатели са разтревожени от признаците за потенциален балон, сред които завръщането на меме акциите. Книжата на GameStop се повишиха, след като акаунт в социалните мрежи, свързан с известния като „Roaring Kitty“ YouTube инфлуенсър, отново се появи на сцената на социалните мрежи.

Биткойн удари рекорди, след като регулаторното одобрение на вълна от фондове, ориентирани към търговията на дребно, активизира вярващите в криптовалутата. Инвеститорите се впуснаха в нежелани облигации, което предполага малка загриженост, че икономическото забавяне ще доведе до увеличаване на неизпълненията и фалитите.

Като индикация за степента, в която големите технологични акции захранват пазара, равнопретеглената версия на S&P 500 изостава сериозно от бенчмарк индекса, в който големите компании имат по-тежко влияние от по-малките.

Равнопретегленият индекс е нараснал само с 4% от началото на 2024 г. досега – т.е., по-слабо с 11 процентни пункта от версията на от S&P 500, измерена по пазарна капитализация. Това е най-голямата регистрирана разлика за първото полугодие от 1990 г. насам, според Dow Jones Market Data .

AI технологията се е превърнала в „инвестиция за всякакви метеорологични условия“, отбелязва по този повод пред WSJ Солита Марчели, главен инвестиционен директор за Северна и Южна Америка в UBS Global Wealth Management.

От една страна, опасенията относно забавянето на растежа разубедиха инвеститорите да купуват в икономически циклични ъгли на пазара. От друга - технологичните акции се облагодетелстват в голяма степен от солидните разходи за изкуствен интелект.

„Технологиите ви позволяват да играете в защита и нападение едновременно“, казва Марчели.

Ралито, което зависи от шепа акции, прави някои инвеститори нервни. Nvidia, чиито акции могат да бъдат обект на големи движения, паднаха с 13% в рамките на търговски сесии по-рано този месец, което също е предупредителен знак за инвеститорите.

„Наистина имаме нужда и останалата част от пазара да покаже достатъчно ръст на печалбите, за да говорим за бичи тенденции“, казва Бен Пейс, главен инвестиционен директор на компанията за управление на богатство Cerity Partners, която по-рано тази година е вложила в борсово търгуван фонд, проследяващ равнопретеглената версия на S&P 500.

Анализаторите очакват печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат с 11% тази година, като всеки сектор с изключение на енергетиката и материалите показва увеличение, според FactSet. През следващата година те очакват печалбите да нараснат с 14%, с помощта на всички 11 сегмента на S&P 500.

Още една причина за предпазливост обаче: акциите изглеждат скъпи. S&P 500 се търгува тази седмица при около 21 пъти над прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца, близо до най-високата си стойност от януари 2022 г., според FactSet. Средната стойност за 10 години е около 18 пъти.