Фондовите пазари са в последната си търговска седмица за юни, като широко следеният американски индекс S&P 500 е на път да отчете големи печалби за първата половина на 2024 г.

Очаква се напредъкът му за изминалите шест месеца са разбие историческата си средна стойност, според експертите на Bespoke Investment Group, цитирани от MarketWatch.

След като в сряда завърши със скромен ръст, индексът на американските акции с голяма капитализация стигна до 14,8% повишение от началото на годината, показват данните на FactSet.

Въпреки че представянето на индекса през първата половина на 2024 г. е приблизително в съответствие с печалбите му през първите шест месеца на миналата година и 2021 г., то далеч надхвърля историческия среден ръст от 4,72% от 1953 г., установява Bespoke .

Няколко големи технологични акции подхранват ралито на S&P 500 от началото на годината, като акциите на Nvidia са скочили с около 155%. Акциите на Meta Platforms, Alphabet, Amazon също нарастват повече от индекса S&P 500 тази година според данните до сряда.

Бенчмарк индексът се е повишил с над 4% през второто тримесечие, след като скочи с 10,2% през първите три месеца на тази година, показват данните на FactSet. От началото на юни S&P 500 се е повишил с 3,8%.

Гледайки напред, „най-добрият месец от годината за S&P 500, както от създаването му, така и през последните 20 години, е юли“, казват още от Bespoke.