Предимството на компанията в областта на чиповете с изкуствен интелект се дължи на залог, направен преди повече от 10 години. Инвестирани са милиарди долари в AI и екип от хиляди инженери.

Това заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг по време на сесия за въпроси и отговори на срещата на акционерите на Nvidia, след като акциите на компанията нараснаха с над 200% през последната година, предава CNBC.

Наскоро Nvidia раздели акциите си 10 за 1, премина оценка от 3 трилиона долара и за кратко достигна статута на най-ценната публична компания.

Първият инвеститорски въпрос, на който ДженсънХуанг отговори, беше за конкуренцията на компанията, тъй като както традиционните производители на чипове, така и стартъпите пускат продукти, предназначени да оспорят над 80% пазарен дял на Nvidia в областта на чиповете за изкуствен интелект.

Без да назовава имена на конкурентите си, технологичният лидер изложи цялостната си стратегия за запазване на позициите, като изтъкна идеята, че Nvidia вече се е "трансформирала" в компания, фокусирана върху центровете за данни, в сравнение с предишния си фокус върху игрите.

Компанията също така се стреми да създаде нови пазари за изкуствен интелект, като например в индустриалната роботика, и цели да си партнира с всеки производител на компютри и доставчик на облачни услуги, за да постигне това.

Хуанг заяви, че чиповете за изкуствен интелект на Nvidia осигуряват "най-ниската обща цена на притежание", което предполага, че макар други чипове да са по-евтини, тези на компанията са по-икономични, като се има предвид тяхната производителност и разходи за експлоатация.

Хуанг допълни, че Nvidia е постигнала "виртуален кръг" – термин в технологичната индустрия, който се отнася за случаите, когато дадена платформа има най-много потребители, което ѝ позволява да прави необходимите подобрения, за да привлече още повече клиенти.

"Платформата на Nvidia е широко достъпна чрез всеки голям доставчик на облачни услуги и производител на компютри, което създава привлекателна инсталационна база за разработчици и клиенти и прави нашата платформа по-ценна за клиентите ни", обясни Хуанг.

Акционерите на Nvidia са доволни от представянето на компанията и одобриха необвързващо гласуване за възнаграждението на изпълнителния директор, наречено "съгласие за заплащането".

Изпълнителните директори на Nvidia получават възнаграждение под формата на комбинация от заплата и различни видове ограничени дялове акции.

Самият Хуанг е получил компенсационен пакет за около 34 млн. долара през финансовата 2024 г., което е 60% увеличение от 2023 г., сочи годишната документация на компанията, допълва CNBC.