Разширяването на ралито на фондовия пазар все още не е настъпило, тъй като инвеститорите продължават да се стичат във (почти) всичко, до което се докосне AI.

По-рано тази седмица Илон Мъск разкри, че Super Micro Computer (SMCI) ще предоставя хардуер за неговият AI стартъп. Това предизвика поскъпване на акциите и на двете компании, отбелязва Yahoo Finance.

Когато главният изпълнителен директор на Dell заяви, че компанията му ще изгради "фабрика за изкуствен интелект" за Мъск в партньорство с Nvidia, акциите на изброените гиганти също се повишиха.

И макар че скоковете бяха краткотрайни, представянето им през тази година напомня, че думите на Мъск са важни за много хора и че всичко, свързано с AI, ще раздвижи пазарите.

Досега през тази година SMCI е нараснал с над 200%, а пък акциите на Dell почти се удвоиха.

Основната движеща сила на привидно неудържимия ход на 2024 г. е потенциалът за печалби на Великолепната седморка, която включва Nvidia, Tesla и платформените гиганти.

Анализаторите на Citi, които по-рано тази седмица повишиха целевата си стойност за края на годината за S&P 500 до 5600, отбелязват, че повече от две трети от печалбите на фондовия пазар досега се дължат на седемте водещи акции.

Част от динамиката на мулти-изпълнителния директор Илон Мъск е, че неговите бизнеси преминават през различни индустрии и самите те са взаимосвързани. Но тъй като Tesla е единствената му публична компания, повечето инвеститори могат да влязат в другите му начинания само косвено. Ако не можете да купите xAI, защо да не придобиете част от неговите доставчици?

Подобна динамика се наблюдава и в света на изкуствения интелект.

AI ралито се простира и отвъд производителите на хардуер. Инвеститорите, които се опитват да създадат импровизирана кошница от свързани технологични активи, правят същото с Nvidia. Защото не само големите платформи, които произвеждат приложения и софтуер, се възползват от AI парите. Там има цяла екосистема.

Захранването на компютърните системи, които обучават и управляват системите за AI, изисква огромни количества енергия. Именно заради това компаниите за комунални услуги се възползват от вълната и постигат успехи, посочва Yahoo Finance.

Очаква се Amazon, Alphabet, Microsoft и Meta да похарчат общо 200 млрд. долара тази година за инвестиции в облачни услуги, които ще включват изграждане и управление на центрове за данни. От своя страна, консултантската компания McKinsey прогнозира, че търсенето на електроенергия в САЩ ще се увеличи с повече от 50% до 2030 г., отчасти заради изкуствения интелект.

Хубаво е да влезете в играта преди всички останали. Но технологичното рали доказва, че да се включиш като цяло е повече от достатъчно.

Тази статия е с информационна цел и не представлява финансов, инвестиционен или търговски съвет. Препоръчваме на читателите да провеждат собствени проучвания и да се консултират с квалифициран финансов съветник, преди да вземат каквито и да било инвестиционни решения.