Технологията на изкуствения интелект, известна още като машинно обучение, се развива експоненциално и потреблението на енергия в световен мащаб го доказва. Според данни на Международната агенция по енергетика консумацията на електроенергия от центровете за данни за изкуствен интелект и криптовалути може да се увеличи повече от два пъти до 2026 г. Преди две години тези те са консумирали около 460 тераватчаса (TWh) годишно. През следващите две години се очаква да достигне над 1000 TWh.

Увеличаването на центровете за данни, в които работят голям брой хора и се използват огромни количества енергия, доведе до спешна нужда от повече форми на зелена енергия в целия свят. Марк Зукърбърг от Meta е последният главен изпълнителен директор, който предупреждава, че без допълнителни източници на евтина, надеждна и устойчива енергия светът няма да може да осигури достатъчно електроенергия, необходима за захранване на AI революцията.

Решението на този проблем е просто: Нуждаем се от повече енергия. Но проблемът е много по-сложен от това. Като начало, светът се стреми към нулеви нетни въглеродни емисии, за да се опита да смекчи последиците от изменението на климата. Правителствата инвестираха много в зелена енергия, като слънчева и вятърна, за да помогнат на света да се откаже от въглищата, но тези алтернативни източници на енергия просто не са достатъчни. Освен това центровете за данни се нуждаят от надеждна базова енергия, която слънчевата и вятърната енергия не могат да гарантират, което оставя само едно реално решение - ядрената енергия.

Въпреки че е единствената възможност, която може да отговори на търсенето на чиста и надеждна електроенергия, ядрената енергия има своите предизвикателства, включително схващането, че е опасна и скъпа за изграждане. При сравнение на ядрената енергия с други енергийни източници обаче, ядрената енергия е сред най-безопасните и сигурни форми на електроенергия в света, казва в анализ за Built In Джей Джианг Ю основател на NANO Nuclear Energy - първата компания за усъвършенствани преносими ядрени микрореактори, публично регистрирана в САЩ.

Ядрената енергия е безопасна

По данни на Световната ядрена асоциация, само две големи аварии - в Чернобил и Фукушима - са довели до човешки жертви в продължение на 18 500 реакторни години на търговска експлоатация на ядрени мощности в 36 държави. С други думи, повече от шест десетилетия ядрената енергия е безопасно средство за производство на електроенергия, а рискът от аварии е нисък и намалява.

От здравна гледна точка този вид енергия също е една от най-чистите. Според изследването "Our World in Data", когато се разглеждат показателите за смъртност на тераватчас, въглищата са най-вредни заради токсичното замърсяване на въздуха, което отделят.

Например град със 150 000 души, който консумира един тераватчас електроенергия годишно, би довел до преждевременната смърт на поне 25 души всяка година от замърсяване на въздуха, ако се захранва изцяло с въглища.

Според друг доклад, публикуван в Journal of Science миналата година, на национално ниво най-малко 460 000 американци са починали през последните две десетилетия поради замърсяването на въздуха, създавано от електроцентрали, работещи с въглища, което е довело до два пъти повече преждевременни смъртни случаи, отколкото се смяташе досега.

Положението с петрола не е много по-добро. Ако използваме същия пример, всяка година поне 18 души ще умират преждевременно от замърсяването на въздуха. Ако ядрената енергия произвеждаше електричество за град с такива размери, никой нямаше да умре, посочва Джианг Ю.

Ядрената енергия е достъпна

Противниците на ядрената енергетика твърдят, че изграждането ѝ е твърде скъпо и често отнема десетилетия. В миналото това е било вярно, но днес малките модулни реактори (SMR) могат да бъдат построени за много по-ниска цена и по-кратко време.

Например изграждането на един SMR струва около $300 милиона, докато един конвенционален ядрен реактор струва над $5,5 милиарда. Погледнато по друг начин, общите разходи за 1 kW електроенергия, произведена от блок SMR с мощност 114 MW, са 2 653 долара в сравнение с 4 764 долара за 1 kW от конвенционален реактор с вода под налягане с мощност 1 144 MW, според данни от Центъра за енергийно въздействие, намиращ се във Вашингтон.

Какво представлява малкият модулен реактор?

SMR е усъвършенстван ядрен реактор, който е с малка част от размера на конвенционалните такива. Мощността на SMR е до 300 MW на единица, което е около една трета от производствения капацитет на традиционните ядрени реактори. Освен това те са модулни, което позволява системите и компонентите да се сглобяват в заводски условия и да се транспортират до мястото за инсталиране.

Малките модулни реактори помогнаха на ядрената индустрия да елиминира рисковете, като същевременно запази нейните предимства, а именно производството на големи количества евтина, чиста и надеждна енергия. Те също така могат да осигурят гъвкавост за по-малките пазари на електроенергия, изолираните райони, по-малките мрежи, местата с ограничена вода и площ или промишлени приложения, като центрове за данни.

Индустрията също така започна да инвестира милиони долари в разработването на микроядрени реактори, които не използват течен охлаждащ елемент, като по този начин елиминират възможността от разтопяване или изтичане.

Микрореакторът е преносим по три различни начина. Той може лесно да бъде преместен на места, където се използват стандартни методи за транспортиране, като камиони, влакове или кораби. Тази мобилност дава възможност за разполагане в отдалечени или слабо обслужвани райони, където традиционната енергийна инфраструктура може да липсва или да е повредена.

След като бъде доставен, микрореакторът може бързо и лесно да бъде свързан към местната микромрежа. Тази способност "plug-and-play" означава, че са необходими минимален монтаж и техническа работа на място, което позволява бързо разгръщане и незабавно производство на енергия.

Тъй като светът възприема чистото, високотехнологично бъдеще, задвижвано от изкуствен интелект, той ще трябва да възприеме и ядрената енергия. Към момента тя се води най-рентабилният източник на енергия, който може да задоволи енергийните нужди на света през 21-ви век.