Акциите с голяма пазарна капитализация са ясен лидер в ралито на американския фондовия пазар през 2024 г.

Bespoke Investment Group наскоро раздели годишното представяне на S&P 500 на 10 сектора от 50 акции, организирани според размера на пазарната им капитализация.

Според Bespoke последната тенденция на пазарите като цяло е била "колкото по-малка е акцията, толкова по-слаба е възвръщаемостта".

Погледът към компаниите с голяма пазарна капитализация идва, тъй като инвеститорите намалиха залозите за облекчаване на лихвените проценти от Федералния резерв през тази година на фона на незадоволителните доклади за инфлацията. По-големите акции са по-устойчиви в подобна среда, в която мнозина очакват те да се задържат на високи нива по-дълго от очакваното.

Това отчасти се дължи на факта, че големите акции упорито отчитат стабилен ръст на печалбите. Изследване на главния глобален стратег на Deutsche Bank Бинки Чадха показва, че през първото тримесечие печалбите на кошница от акции, обозначена като "Mega-Cap Growth and Tech", са нараснали с 39% в сравнение с 5,9% за S&P 500. Секторът на големите капитализации включва "Великолепната седморка", наред с няколко други големи имена като Netflix, Visa и Adobe.

На 5 юни пазарната стойност на Nvidia надхвърли $3 трилиона, като официално надмина Apple и стана вторият най-голям технологичен гигант в света. Заслужава да се отбележи, че за малко над 3 месеца Nvidia се покачи от $2 трилиона на $3 трилиона.

Този фундаментален аргумент подкрепи големите компании, когато перспективите за лихвените проценти и траекторията на икономическия растеж станаха по-малко сигурни. В същото време акциите с малка пазарна капитализация продължиха да се представят по-слабо, независимо от движението на паричната политика в САЩ. Главният инвестиционен директор на Morgan Stanley Майк Уилсън написа в седмична бележка до клиентите си, цитиран от Yahoo Finance, че това пазарно действие го кара да бъде скептичен, че скоро ще има по-добри резултати на малките капитали.

"Виждаме по-високите лихвени проценти като ясен насрещен вятър за малките капитали, но сме скептични, че по-ниските лихвени проценти предлагат съпоставимо предимство - основна причина да останем с превес над големите капитали."

Той добави: "Икономиката все още се разширява, а ръстът на печалбите в S&P 500 най-накрая отново се ускорява, воден от висококачествените акции с голяма пазарна капитализация."

Тежкото господство на изкуствения интелект

По-големите компании също печелят търговията с изкуствен интелект. Bespoke анализира група ETF-и за AI, за да идентифицира близо 200 акции, които често присъстват в индекси.

Екипът установява, че в рамките на тези индекси акциите с пазарна капитализация над $1 трлн. са донесли комбинирана средна възвръщаемост от 41% тази година, докато тези под $1 трлн. са спечелили само 0,42%.

В този ред на мисли Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta и Nvidia са единствените американски компании с пазарна капитализация над 1 трилион долара.

"В началото на бума на изкуствения интелект печалбите бяха доста широки, но напоследък единствената игра са мегакаповете, движени предимно от NVIDIA", пише Bespoke.