Пазарите на акции в САЩ се повишиха отново, запазвайки майското рали.

S&P 500 напредна с 0,3%, затваряйки при нов рекорд. Nasdaq Composite също достигна нов връх, покачвайки се с 0,2%. Dow Jones Industrial Average спечели 0,2%, или 66 пункта. И трите индекса са се повишили с по 5,4% или повече от началото на месеца.

На дълговите пазари референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ се установи на 4,414% във вторник, спад от 4,436% в понеделник. Доходността, която расте с падането на цените на облигациите, се покачи до 4,706% през април след поредица от по-горещи от очакваното доклади за инфлацията.

Борсовите индекси в САЩ се повишават през последните седмици поради подновеното доверие сред инвеститорите, че инфлацията намалява и че Федералният резерв ще свали лихвените проценти тази година. Изненадващо силните корпоративни печалби също повишиха настроението на Уолстрийт: по данни към края на миналата седмица компаниите от S&P 500 са увеличили печалбите си с 5,7% спрямо преди година, според FactSet.

Последните данни показаха, че ключова мярка за инфлацията на потребителските цени в САЩ е нараснала през април с най-бавния темп от 2021 г. Междувременно продажбите на дребно за месеца се задържат стабилни от март насам. Това увеличава увереността, че икономиката се охлажда, без никакви признаци, че ще се насочи към сериозно забавяне.

Доза предпазливост

Въпреки че много играчи на Уолстрийт очакват намаление на лихвените проценти тази година, точният момент все още не е сигурен. Крис Уолър, член на Съвета на управителния съвет на Федералния резерв, каза във вторник, че централната банка е постигнала напредък по отношение на инфлацията, но добави, че са необходими още няколко месеца на отслабване на ценовия натиск преди Фед да премине към разхлабване на паричната си политика.

Според CNBC тези коментари са причината основните индекси на водещите европейски борси да закрият със спад вчерашната търговска сесия. Общоевропейският Stoxx 600 затвори с 0,18% надолу, като повечето сектори се оцветиха в червено.

Някои инвеститори също така казват, че високите цени на акциите в САЩ могат да направят пазара уязвим на рязка разпродажба, ако данните за икономиката се влошат неочаквано.

S&P 500 се търгува при 20,8 пъти прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца, според FactSet. Средната 5-годишна стойност е 19,6 пъти.

За годината бенчмарк индексът е нараснал с 11,6%.

Сред отделните акции в САЩ Lowe’s падна с 1,9% във вторник, след като търговецът на стоки за подобряване на дома отчете спад в продажбите. Акциите на Macy's поскъпнаха с 5,1% - компанията повиши прогнозата си за печалба.

Инвеститорите в сряда ще получат актуална информация за най-горещата технологична компания на пазара - Nvidia ще отчете резултати след затварянето на пазара. Анкетирани от FactSet анализатори очакват производителят на чипове да отчете приходи от $24,6 милиарда и печалба от $5,19 на акция.

На този фон индексът на акциите на полупроводниците падна с 0,3% във вторник след ръста в понеделник, но е напреднал с 22% за годината.

В други кътчета на пазара фючърсите на медта поскъпнаха с 0,6% до 5,119 долара за паунд във вторник, отбелязвайки рекордно затваряне. Златото се понижи с 0,5%, но отбеляза второто си най-високо затваряне в историята.

Фючърсите на американския суров петрол паднаха с 0,7% до 79,26 долара за барел.

Комуналните услуги изпреварват конкуренцията

Тази година на фондовия пазар в САЩ се откроява малко очакван победител – енергийните компании, чиито акции скачат след мрачната 2023 г., отбелязва The Wall Street Journal.

Типично стабилният сектор на комуналните услуги на S&P 500 е напреднал с 18% през последните три месеца, докато индустрията на информационните технологии, която е на второ място, се е покачила с 11%. От петте най-добре представящи се компании в индекса тази година три са енергопроизводители.

Сред причините за това е, че генераторите на електроенергия са готови да захранват все по-„гладните“ центрове за данни, необходими за възхода на AI, отбелязва WSJ.

Центровете за данни биха могли да отговорят на 10,9% от търсенето на електроенергия в САЩ до 2030 г., според анализаторите на Citi, спрямо 4,5% днес. Ако нуждите от електроенергия нараснат толкова, колкото мнозина очакват, това също ще означава повече централи, преносни линии и друга инфраструктура – и повече възвръщаемост за компаниите, които ги изграждат.

Анализаторите обаче предупреждават, че съществува възможността икономиката на САЩ да се забави или шумът от AI да се разсее.

Има и по-дългосрочната заплаха за трейдърите: по-високите цени на електричеството или замърсяващото производство на електроенергия могат да накарат регулаторите да предприемат мерки, което от своя страна да навреди на инвестиционната привлекателност на компаниите.