И трите основни борсови индекса в САЩ затвориха на рекордни нива в сряда, след като последният доклад за инфлацията показа, че ценовият натиск намалява, противопоставяйки се на тенденцията на по-горещи от очакваното данни.

S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite отбелязаха исторически върхове за първи път от 21 март.

S&P 500 нарасна с 1,2% в сряда, докато Dow industrials се покачи с 0,9%, добавяйки приблизително 350 пункта. Индексът е на по-малко от 100 пункта от 40 000. Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 1,4%.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се понижи до 4,354%, което е трети пореден ден на спад.

Водещите индекси на европейските фондови пазари също се повишиха, като паневропейският Stoxx 600 скочи с 0,6%.

Борсовите индекси в континентален Китай се понижиха, след като администрацията на американския президент Джо Байдън повиши митата върху китайски електрически превозни средства и други продукти.

Инфлацията в САЩ се понижава леко за април, показаха в сряда данните на Министерството на труда, след като предишните три доклада показаха, че инфлацията в голяма част от икономиката на САЩ остава устойчива и хвърлиха съмнение дали и кога Федералният резерв може да намали лихвените проценти.

Малко вероятно е докладът от април да накара Фед незабавно да намали лихвените проценти, но той дава известно спокойствие на инвеститорите, че постоянно горещата инфлация може да принуди централните банкери да ги поддържат високи за продължителен период от време или дори да ги повишат допълнително.

В момента инвеститорите залагат, че Фед ще намали лихвите поне веднъж до срещата си през септември.

По-слабите данни за продажбите на дребно също подкрепят оптимизма на инвеститорите, че Фед напредва в постигането на целта си за укротяване на инфлацията. Американските купувачи показват признаци на умора от харченето, като данните за продажбите на дребно за април са рязко под очакванията. По-бавното харчене може да спомогне за по-нататъшно намаляване на ценовия натиск, казват анализатори.

Печалбите в S&P 500 в сряда бяха водени от технологичния сектор. Акциите на Super Micro Computer скочиха с 15,8%, а Advanced Micro Devices се повиши с над 4%.

При отделните акции е интересно да се отбележи и спадът на GameStop и AMC Entertainment след двудневната лудост около меме акциите, напомняща на тази от 2021 г. Те се сринаха съответно с 18,9% и 20%, въпреки че все още са нагоре с над 125% и 88% за седмицата.

Биткойнът се покачи със 7,4%, търгувайки се над 66 000 долара за брой.

Фючърсите на медта се покачиха до още един рекорд, докато среброто се установи на 52-седмичен връх. Златото също се покачи, установявайки се близо до рекордни нива.