Инфлацията в САЩ се понижава леко през април, осигурявайки поне малко облекчение за потребителите, но все още се задържа над нивата, които предполагат намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв.

Индексът на потребителските цени, измерващ разходите за стоки и услуги в цялата икономика на САЩ, е нарастнал с 3,4% през април спрямо година по-рано, съобщи Министерството на труда в сряда. Така наречените основни цени, които изключват волатилните хранителни и енергийни стоки, са се повишили с 3,6% на годишна база, което е най-ниското увеличение от април 2021 г..

Икономистите очакваха с нетърпение доклада от сряда, след като предишните три отчитания на Министерството на труда показаха, че ценовият натиск се е задържал в голяма част от американската икономика през тази година, отбелязва Тhe Wall Street Journal.

Тази поредица от горещи данни опроверга прогнозите от Вашингтон до Уолстрийт, че Фед бързо ще намали лихвените проценти през следващите месеци.

Главните опасения са, че поддържането на по-строга парична политика, за да се постигне целта на Фед за 2% инфлация, може да попречи на растежа на работните места и да създаде риск от рецесия.

"Не очаквахме, че това ще бъде лесно", заяви председателят на Фед Джером Пауъл по време на дискусия в Амстердам във вторник. Той добави, че централната банка ще трябва да "бъде търпелива и да остави рестриктивната политика да свърши своята работа".

Пазарите реагираха положително след публикуването на индекса на потребителските цени, като фючърсите, свързани с основните борсови индекси, се повишиха, а доходността на държавните ценни книжа спадна. На този фон търговците на фючърси увеличиха оптимизма си за това, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти през септември.

Продажбите на дребно остават без промяна на месечна база в сравнение с очакванията за увеличение от 0,4%.

В доклада за инфлацията повишението на цените през месеца се дължи в голяма степен на увеличението при имотите и енергията.

Разходите за подслон, които са проблемно място за служителите на Федералния резерв, са се увеличили с 0,4% през месеца и са с 5,5% по-високи спрямо предходната година.

Енергийният индекс се е повишил с 1,1% за месеца и е нараснал с 2,6% на годишна база.

Хранителните продукти са останали без промяна. Цените на употребяваните и на новите автомобили, които допринесоха за ранното нарастване на инфлацията по време на пандемията, се понижават, съответно с 1,4% и 0,4%.

Областите, в които има значителни повишения през месеца, включват облеклото (1,2%), транспортните услуги (0,9%) и медицината (0,4%). При транспортните услуги годишното увеличение е достигнало 11,2%.