Технологичните акции доведоха Nasdaq Composite до нов връх в понеделник, тъй като инвеститорите продължиха да залагат на силата на потребителите в САЩ и на сценария за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв, обобщава The Wall Street Journal.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се покачи с 0,7% до 16794,87, засенчвайки рекорда, поставен в сряда, след като доклад на Министерството на труда показа отслабване на инфлацията през април. S&P 500, който се търгуваше на рекордни нива преди отдръпване в края на сесията, добави 0,1%.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,5%, или около 197 пункта, спрямо рекордното затваряне в петък.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се повиши до 4,436% спрямо 4,419% в петък.

Европейските пазари също закриха вчерашната търговска сесия с лек растеж, след като в петък сложиха край на няколко последователни печеливши дни, посочва CNBC. Общоевропейският Stoxx 600 регистрира ръст от 0,2%, като повечето сектори светеха в зелено. Акциите на промишлените дружества се покачиха с 0,95%, а тези на автомобилните компании загубиха 0,77%.

„Потребителят в САЩ е от първостепенно значение при определянето на посоката на пазара“, казва пред WSJ Нейтън Котлър, ръководител на търговията в инвестиционната компания GenTrust.

На този фон Norwegian Cruise Line Holdings добави 7,6%, повеждайки S&P 500 нагоре, след като повиши очакванията за печалбите за тази година, а ръководителите направиха оптимистична презентация за резервацията на круизни пътувания пред инвеститорите на Нюйоркската фондова борса. Съперниците в круизния сегмент Royal Caribbean и Carnival спечелиха съответно 4,1% и 7,3%.

Много инвеститори обаче са предпазливи по отношение на силата на американските потребители. Въпреки че високите лихвени проценти дават възможност за харчене сред по-богатите, които печелят възвръщаемост от спестяванията си, по-високите разходи по заеми оказват влияние върху американците с по-ниски доходи, чиито допълнителните пари, натрупани по време на пандемията, се топят.

Трейдърите ще разгледат по-отблизо потребителските разходи във вторник, когато тримесечни резултати трябва да докладват търговците на дребно Lowe’s, Macy’s, AutoZone и Urban Outfitters.

В сряда инвеститорите ще получат нов прочит за продажбите на съществуващи жилища и ще разгледат протоколите от срещата на Фед отпреди три седмици за сигнали относно следващия ход на централната банка за лихвените проценти.

В други кътчета на пазара свързаният със сектора на полупроводниците индекс PHLX Semiconductor се покачи с 2,2% до най-високото си затваряне от началото на март. Производителят на чипове Micron Technology добави 3%. Applied Materials, компания, която продава оборудване и софтуер за производство на полупроводници, спечели 3,7%.

Акциите на Nvidia, която трябва да докладва последните си резултати в сряда, се повишиха с 2,5% в понеделник, а от началото на годината са скочили с 91%.

Netflix добави 3,2%, за да затвори на най-високата си цена от края на 2021 г.

Застрахователят Chubb беше сред най-губещите в S&P 500, изтривайки 3,7%. Акциите му се повишиха с 8,4% до рекордно ниво в края на миналата седмица, след като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет разкри голям дял в компанията.

Акциите на производителите на природен газ продължиха да се покачват. EQT добави 1,8%, за да доведе покачването си през май до над 14%. Comstock Resources е нараснал с 19% този месец, включвайки печалбата си от 5,1% в понеделник. Фючърсите на природния газ се повишават със 75% от края на март, когато се търгуваха на едни от най-ниските цени в историята.

Металите също продължиха ралито си. Фючърсите върху златото поскъпнаха с $21,70 за тройунция, за да затворят на нов рекорд от $2433,90. Среброто добави 3,7% до 32,205 долара за тройунция - нов 52-седмичен връх. Фючърсите на медта достигнаха нов рекорд от $5,0875 за паунд в Ню Йорк.

Биткойнът се повиши с 6,1% до $70 058,25 - най-високото ниво на криптовалутата от повече от месец.