Златото достига пореден исторически връх, подкрепено от нарастващия оптимизъм, че Федералният резерв ще започне да облекчава паричната политика през тази година, както и от нарастващото геополитическо напрежение в Близкия изток.

Кюлчетата скочиха с 1,4% и достигнаха 2450,07 долара за тройунция в Азия в понеделник, надминавайки предишния рекорд, достигнат през април. През последните сесии търговците увеличиха залозите, че Федералният резерв може да намали разходите по заемите още през септември - сценарий, който би подкрепил благородния метал, тъй като той не плаща лихви.

Миналата седмица щатският долар се понижи, а държавните ценни книжа поскъпнаха, след като публикуваните в сряда данни показаха, че инфлацията през април е намаляла повече от очакваното. Това се отрази положително на златото.

Статутът на метала на убежище е в центъра на вниманието в понеделник, след като в неделя хеликоптерът, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, се разби в гъста мъгла. Новината допринесе за усещането за нарастващи геополитически рискове в региона, като в събота петролен танкер, пътуващ за Китай, беше ударен от ракета на хутите в Червено море.

"Ралито на златото е обусловено от новините и несигурността за случилото се в Иран", казва пред Bloomberg Никълъс Фрапел, глобален ръководител на институционалните пазари в ABC Refinery в Сидни.

"Със сигурност има елемент на прибързани заключения въз основа на много малко информация", казва той, добавяйки, че "инвеститорите вероятно не са склонни да намалят позициите си предвид по-ниските нива на ликвидност в Азия".

Хедж фондовете, търгуващи с фючърси на Comex, увеличиха бичите залози върху златото до триседмичен връх през седмицата, приключваща на 14 май, според последните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Цените на златото вече са се повишили с почти 20% през тази година, след като през април достигнаха последователни рекорди.

Силата на метала е свързана с покупките от централните банки, силното търсене от азиатските пазари - особено от Китай - и повишеното геополитическо напрежение в Украйна и Близкия изток.

Спот златото поскъпна с 1,4% до 2449,27 долара за тройунция към 13:59 ч. в Сингапур.

Доларовият спот индекс на Bloomberg остана непроменен, след като миналата седмица спадна с 0,7% до най-слабото си ниво от месец.

Среброто, паладият и платината също поскъпнаха.

Среброто също се повиши до най-високата си стойност от декември 2012 г., след като силното рали в петък бе подпомогнато от разпространяващите се настроения на по-широките пазари на метали, където свитото предлагане стимулира инвеститорското търсене на материали като медта. За разлика от златото, белият метал се счита за промишлена стока, тъй като се използва за производството на слънчеви панели.