Цените на златото, среброто и платината се покачиха през тази година и според стратезите през следващите месеци те могат да продължат да достигат нови рекордни стойности. Те получиха сериозен тласък в сряда, след като по-меките от очакваното данни за инфлацията в САЩ засилиха перспективата за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв в близко бъдеще. В този ден цените на златото се установиха на най-високото си ниво от над три седмици насам, а среброто достигна най-висока стойност от повече от три години. Платината пък се изкачи до почти едногодишен връх.

Спот цени на златото леко се понижиха в четвъртък и се търгуваха около 2382 долара за тройунция, след като през предходната сесия достигнаха най-високото си ниво от 19 април насам. През последните седмици жълтият метал неколкократно отбеляза исторически върхове.

Междувременно спот цените на среброто се търгуваха с 0,5% по-ниско на ниво от около 29,54 долара за тройунция. Благородният метал, който понякога се описва като „по-бедния братовчед“ на златото, за кратко достигна 29,73 долара в сряда, за да регистрира най-високото си ниво в рамките на един ден от февруари 2021 г. насам.

Цените на платината с доставка през юли се търгуваха с 0,7% по-високо в четвъртък на ниво от 1 077 долара за тройунция, разширявайки печалбите си, след като приключиха сесията в сряда с ръст от 2,4%.

Неотдавана стратези от Saxo Bank коментираха пред CNBC, че цените на златото скоро могат да тестват нивото от 2400 долара, среброто да се покачи до 30 долара, докато платината има потенциал за скок до 1130 долара.

Danske Bank, датска мултинационална банкова и финансова корпорация, обяви в сряда, че темата ѝ „година на металите“ продължава да набира скорост през последните седмици, като посочи своите предпочитания към златото, среброто и медта.

Отделно от това анализаторите от ROTH Capital Partners дават прогноза за още по-високи цени на златото и среброто през следващите месеци.

“Цената на златото сега изглежда готова да се повиши и да пробие скорошните върхове, достигнати през април. Можем да поставим техническа цел за повишение до 2 600 долара", посочва Джей Си О'Хара, главен технически стратег в ROTH Capital Partners, в изследователска бележка, публикувана в неделя.

За среброто О'Хара смята, че ако цените успеят да пробият над 30 долара, „то ще има малка съпротива до полето на 35-37 долара“.

Предпазлив подход

Златото, което обикновено се счита за актив „сигурно убежище“ във времена на финансова несигурност, бележи възходящ тренд от края на 2022 г. въпреки високите лихвени проценти и сравнително силния щатски долар. Цените на жълтия метал, както и на среброто, обикновено имат обратна зависимост от лихвените проценти. Средата на по-високи лихвени проценти обикновено вреди на търсенето на злато и сребро, тъй като те не носят лихва, което ги прави по-малко привлекателни в сравнение с инвестициите, които плащат, като облигациите. Затова и не всички очакват цените на благородните метали да продължат да се повишават през следващите месеци.

Ева Мантей, стратег по суровините в нидерландската банка ING, посочи пред CNBC по-рано този месец, че цените на златото вероятно ще се понижат през това тримесечие, „тъй като Фед продължава да прилага предпазливия си подход и при положение, че геополитиката вече е отчетена в настоящата цена“.

По думите на Мантей ING очаква средните цени на златото през второто тримесечие да бъдат около 2 250 долара за тройунция, а през 2024 г. - 2 218 долара. По-рано банката беше заявила, че цените на златото вероятно ще достигнат своя връх от средно 2 300 долара през последните три месеца на годината.