Цените на златото продължиха да се задържат близо до рекордно високи стойности дни след разгарянето на напрежението в Близкия изток.

Стойността на благородния метал отбеляза още един рекорд в понеделник, като най-активният договор за фючърси върху злато се търгуваше с 0,37% по-високо и достигна цена от 2383 долара за тройунция, а според някои има още какво да се желае.

"Ралито на златото е подпомогнато от геополитическата горещина и съвпада с рекордните нива на капиталовите индекси. На този фон предвиждаме цена от 3000 долара за унция злато през следващите 6-18 млн.", пише Citi в доклад от 15 април, цитиран от CNBC.

Търсенето на сигурния актив e нараснало на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток, след като Иран изстреля над 300 безпилотни летателни апарата и ракети директно към Израел - повечето от които бяха прихванати благодарение на израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Пазарните наблюдатели следят отблизо потенциалното отмъщение на еврейската държава, която се закани да накара Иран "да си плати".

“Ответно действие може да доведе до по-широк конфликт, което съответно ще предизвика ново изкупуване на злато, както и покачване на цените на петрола и укрепване на щатския долар”, казва пред CNBC Бартош Савицки, пазарен анализатор във компанията за финансови услуги Conotoxia fintech.

Златото, което запазва стойността си като хедж срещу инфлацията, има склонност да се представя добре в периоди на икономическа несигурност, когато инвеститорите се отдалечават от по-рисковите активи като акциите.

Цените на кюлчетата достигнаха исторически връх от 2448,80 долара за тройунция в рамките на деня миналия петък.

Oт началото на годината досега, спот златото се е повишило с над 15% благодарение на коктейл от фактори, включващ подем на световните централни банки, геополитическо напрежение и очаквания за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ.

Цените на златото обикновено са в обратна зависимост от лихвените проценти. С намаляването им, металът става по-привлекателен в сравнение с активите с фиксирана доходност като облигациите, които биха донесли по-слаба възвръщаемост.

По-голямата от очакваното инфлация през март отложи пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти до септември, а сега очакванията са за две вместо за три намаления.