Мистерията е разкрита! Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет вдигна завесата над инвестицията, която държеше в тайна от миналата година, принуждавайки анализаторите дълго да си блъскат главите с предположения. Става дума за голям дял в застрахователната компания Chubb.

Berkshire разкри, че е придобила близо 26 млн. акции на Chubb в сряда, когато Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) публикува информация за инвестициите на компанията през първото тримесечие. Това означава вложение от приблизително 6,7 млрд. долара. Преди това компанията на Бъфет е скрила позицията си в застрахователната компания от широката общественост, докато е изграждала дяла, като е поискала „конфиденциално третиране“ от SEC в предишни подадени документи.

Chubb, застрахователен бизнес, който оперира в 54 държави, влезе в заглавията на вестниците през март, след като гарантира гаранцията за обжалване на президента Доналд Тръмп в размер на близо 92 млн. долара по делото за клевета на Е. Джийн Карол.

Залогът на Бъфет в Chubb е позната територия: застрахователните компании Geico, National Indemnity и General Re са дъщерни дружества на Berkshire Hathaway. Но тази инвестицията подчертава стратегията на инвестиционния фонд през последните няколко месеца. Той удвои инвестициите си във финансови компании като Ally Financial, American Express и Bank of America, като същевременно намали тези в потребителски продукти.

През февруари Berkshire Hathaway разкри, че е продал 10 млн. акции на Apple през първите три месеца на годината, въпреки че технологичният гигант остава най-голямата инвестиция за компанията. През четвъртото тримесечие на 2023 г. Berkshire продаде и 80 млн. акции на HP, намалявайки дела си със 78%.

Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire, известен с уменията си да открива печеливши възможности, е събрал значителен брой последователи, които имитират движенията в портфейла му. Участието на Berkshire Hathaway в Chubb не прави изключение. След новината акциите на компанията скочиха с повече от 8% в следборсовата търговия в сряда.

На какво се дължи статутът му на финансов гуру?

Уорън Бъфет заема уникално място в сърцата и умовете на инвеститорите по цял свят. А за да получи такъв престиж, твърди експертът по лидерство от Harvard University Бил Джордж, му е помогнала една ключова черта: Той е намерил „сладката точка“ между това да прави нещо, в което е добър, и това, което всъщност му доставя удоволствие.

Постигането на този баланс улеснява максималното използване на силните ви страни и запазването на мотивацията във времето, казва Джордж, член на ръководството на Harvard Business School и бивш главен изпълнителен директор на компанията за медицински изделия Medtronic.

„За да бъдете наистина успешни, за да направите нещо голямо, трябва да използвате силните си страни. Не можете просто да коригирате слабостите си", категоричен е Джордж пред CNBC. „Мотивацията е изключително важна. Ако работата ви не ви вълнува, тя просто се превръща в атака на времето. Затова смятам, че са ви нужни и двете, за да сте наистина успешни. Можете да се справите само с едното, но не можете да бъдете наистина успешни, ако нямате и двете.“

Джордж изучава лидерството на Бъфет и срещите на акционерите на Berkshire Hathaway, преди да напише книгата си от 2022 г . “True North: Emerging Leader Edition.” Двамата със съавторът му Зак Клейтън са категорични: „Да разберете какво ви движи и какво можете да предложите на света, е първата стъпка към постигането на нивото на самосъзнание на Бъфет, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи“.

Джордж дава и няколко съвета как предприемачите да се възползват от същата „сладка точка“, която Бъфет е открил.

Открийте какво ви мотивира

Има два вида мотивация, акцентира експертът по лидерство: външна мотивация, като например комфортна заплата, и вътрешна мотивация, като например да се наслаждавате на работата, в която всеки ден помагате на хората. По думите му и двете играят важна роля за дълготрайността на кариерата.

„Ако сте мотивирани само от това да печелите много пари, това ще се изчерпи. Ще откриете, че нещата са много кухи и всъщност не получавате удовлетворението, което сте си мислили, че ще получавате", отбелязва Джордж.

Бъфет със сигурност си е осигурил този тип мотивация. На 93-годишна възраст той е седмият най-богат човек в света с нетно състояние от 135,6 млрд. долара според Forbes.

„Вътрешните му мотиви обаче - споделянето на знанията и богатството му с други хора, включително подробни обяснения на инвестиционните му стратегии и обещанието да задели 99% от състоянието си за благотворителност - може би са това, което наистина го движи“, смята Джордж.

„За да станете по-успешни, можете да започнете с изясняване на собствените ви вътрешни и външни мотивации. Една от възможните начални точки е да отделите няколко минути, за да анализирате и запишете списък с дейностите и нещата, които харесвате, и целите, които имате за себе си“, предлага блог публикация от 2023 г. от платформата за търсене на работа Indeed. „Запитайте се какво е важно за вас и защо предприемате действията, които предприемате. Тези мотиви могат да бъдат разнообразни, като например да си изкарвате прехраната или да допринасяте за напредъка на дадена дисциплина или индустрия. Когато разберете защо искате да постигнете нещо, можете да използвате това, за да се мотивирате.“

Развийте силните си страни

С намирането на работа, която ви удовлетворява, стигате само дотук. Трябва също така да измислите начин да приложите най-силните си страни в нея, за да можете да се усъвършенствате. Според анализ на Gallup от 2015 г. професионалистите, които развиват силните си страни всеки ден, са шест пъти по-ангажирани на работното място, три пъти по-склонни да споделят, че имат отлично качество на живот и са с 8% по-продуктивни.

„Силните страни на Бъфет включват автономност, избягване на грешки и оптимизъм, плюс неговия усет за добра инвестиция“, пишат Джордж и Клейтън в книгата си.

Започнал да се развива на 11-годишна възраст, Бъфет също така е „небрежен“ в практическото управление и не обича да освобождава служители или да казва на другите какво да правят, става ясно от негово собствено изказване по време на срещата на акционерите на Berkshire Hathaway през 2014 г.

„Това, че познава слабите си страни, помага на Бъфет да изгради екип от ръководители, които могат да помогнат в тези области, позволявайки му да се съсредоточи върху нещата, които прави най-добре“, казва Джордж.

„Ако не сте шеф, все пак можете да идентифицирате моментите, в които се проявяват слабите ви страни, да се упражнявате да ставате по-добри в тях и да си да си прощавате, когато нещата станат трудни“, пише, на свой ред, авторът на бестселъри Джоузеф Грени за Harvard Business Review през 2017 г.

По същия начин можете да се ориентирате в силните си страни, като поискате обратна връзка от своя ръководител и обърнете внимание на това кога сте най-продуктивни, като си отбележите задачата, която сте изпълнявали в този момент. Колкото повече научавате, толкова повече можете да поемате проекти и задачи, които по-добре съответстват на вашите способности.