Пазарите в Европа приключиха с понижение в четвъртък, като изтриха по-голямата част от печалбите, постигнати в началото на седмицата. Основните европейски индекси се сблъскаха с реалността поради ефекта на вълната от Уолстрийт, който преживя бърза корекция след скока в сряда.

През петдневния период на търговия FTSE 100 се повиши с 0,68%, Euro Stoxx 600 с 1,26%, DAX напредна с 0,21%, докато CAC 40 спада с 0,54%.

Енергийните акции бяха най-изоставащи през последните пет търговски дни, като акциите на Shell се понижиха с 3,3%, на BP - с 2,3%, а на TotalEnergies - с 3,2%. Това може да се дължи на намаляващите цени на суровия петрол, отбелязва Еuronews.

Миннодобивният сектор блесна, подкрепен от нарастващите цени на цветните метали. В сряда фючърсите върху медта скочиха до исторически връх над $5 за паунд, след което в петък се оттеглиха до около $4,8. Акциите на Glencore поскъпнаха с 7,1%, а тези на Rio Tinto с 1,6% през този период. Anglo-American обаче претърпява седмичен спад от 3,8%, след като британската минна компания обяви план за преструктуриране, за да отблъсне предложението за поглъщане от BHP.

Акциите на Vodafone нараснаха с над 11% на фона на добрите тримесечни резултати. Британската телекомуникационна компания отчете основни приходи в размер на 11,02 млрд. евро с коригиран свободен паричен поток от 2,6 млрд. евро.

От друга страна, акциите на Siemens се сринаха с близо 7% след обявения спад на приходите през тримесечието на март. Немският технологичен гигант отчете печалба от 2,51 млрд. евро, което е с 2% по-малко от предходната година, а нетните приходи са се понижили с 38% на годишна база до 2,2 млрд. евро. Спадът е повлиян основно от слабото търсене в Китай, въпреки че главният изпълнителен директор Роланд Буш посочи, че се очаква китайското търсене да се възстанови.

Уолстрийт

Фондовите пазари в САЩ се повишиха до исторически върхове, след като в началото на седмицата страната отчете охладена инфлация, което даде живец на пазарните очаквания. Въпреки това в четвъртък Уолстрийт се отдръпна, вероятно поради прибиране на печалби и техническа корекция.

Индустриалният индекс Dow Jones достигна исторически връх, като за първи път надхвърли 40 000 пункта, преди да претърпи отстъпление. През последните пет търговски дни Dow се повиши с 1,22%, S&P 500 - с 1,59%, а Nasdaq - с 2,15%.

Технологичният сектор доведе до широки печалби в S&P 500, като нарасна с 2,8% за петдневния период на търговия. Акциите на производителите на полупроводници се представиха особено добре, като Nvidia скочи с 6,3%, Advanced Micro Devices нарасна с 6,7%, а Broadcom с 8% на седмична база. Повечето акции на "Великолепната седморка" отбелязаха ръст от 2% до 6%. Въпреки това Amazon и Meta се представиха по-слабо, като през същия период спаднаха съответно с 3,1% и 0,46%.

Азиатски пазари

Съобщението на администрацията на Байдън за нови мита върху китайски вносни стоки предизвика отдръпване на фондовите пазари в континенталната част на Китай. Въпреки това индексът Hang Seng остана устойчив, подкрепен от положителните отчети за технологичните печалби през седмицата. Към 05:30 ч. българско време в петък индексът отбеляза ръст от 2,52% за последните пет дни. Китайският технологичен гигант Tencent отчете приходи за първото тримесечие, които надхвърлиха прогнозите, като нетната печалба е нараснала със забележителните 62% на годишна база. В резултат на това акциите на компанията се повишиха с 6,7% за седмицата.

Австралийските и японските фондови пазари продължиха бичия си импулс, като ASX 200 се повиши с 1,19%, а Nikkei 225 - с 1,36% през последните пет търговски дни.