В четвъртък Индексът Dow Jones Industrial Average за кратко премина 40 000 пункта за първи път - нещо, което изглеждаше неправдоподобно преди малко повече от две години, когато Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти, за да охлади прегрялата американска икономика.

Dow се повиши до 40051 в сутрешната търговска сесия, преди да се отдръпне и да затвори на 39869. Той скочи с близо 40% от най-ниското си ниво през септември 2022 г. – и над два пъти от пролетта на 2020 г., когато опитите за забавяне на разпространението на Covid- 19 се отразиха на икономиката.

Изминали са 873 търговски дни, откакто Dow за първи път затвори над 30 000 през ноември 2020 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Индексът на 30-те акции се е повишил с 5,8% тази година, постигайки 18 рекордни затваряния. По-широко базираният S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite са нараснали с 11%, обобщава The Wall Street Journal.

Когато централната банка на САЩ сложи край на ерата на свръхниските лихвени проценти, които преобладаваха в годините след глобалната финансова криза, икономистите прогнозираха болезнени последици: рецесия и нарастваща безработица.

Пазарите изтръпнаха. Индустриалният индекс Dow и други свързани с акциите показатели завършиха 2022 г. с най-големите си спадове от 2008 г. насам - годината, в която Lehman Brothers се срина.

Икономиката обаче продължава да добавя работни места. Американците продължиха да харчат, като в същото време инфлацията продължи да се охлажда. Може би най-важното е, че рецесията, прогнозирана от толкова много икономисти, не се материализира, което дава надежда на инвеститорите, че акциите може да продължат да се покачват.

Пазарите получиха още един тласък, когато напредъкът в генеративния изкуствен интелект, използван в ChatGPT на OpenAI, завладя въображението на инвеститорите, помагайки за издигането на най-големите технологични акции.

Последният етап от ралито е задвижван от признаците за продължаващата икономическа сила на САЩ, компенсирайки намалените очаквания на инвеститорите, че инфлацията ще се охлади достатъчно, за да позволи на служителите на централната банка да намалят рязко лихвените проценти тази година. Последните данни показват, че наемането се е забавило през април, но пазарът на труда остава стабилен. Инфлацията спада от върховете си, без да все още да достига целта на Фед, но данните от сряда показаха, че основните потребителски цени, които изключват променливите категории храни и енергия, са отбелязали миналия месец най-малкото си увеличение от април 2021 г.

И все пак лихвените проценти остават много по-високи, отколкото в годините преди пандемията. Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации надхвърли 5% през октомври 2023 г. за първи път от 16 години. Оттогава тя падна до 4,376%, но все още е повече е от два пъти на нивото от 1,909% в края на 2019 г.

По-високата доходност натежава върху акциите, като намалява стойността на бъдещите печалби на компаниите в често използвани модели на ценообразуване. Тя също така дава на инвеститорите възможности да спечелят значителна възвръщаемост без нивото на риск, което се среща на фондовия пазар.

Скокът на лихвите е една от последиците от пандемията, която продължава да отеква в цялата американска икономика. Той има дълбок ефект върху цената на заемите за купуване на жилище. Средната лихва по 30-годишна ипотека с фиксирана лихва достигна 7,79% през октомври 2023 г. - най-високата от 2000 г., според Freddie Mac. Оттогава е спаднала до 7,02%.

Пазарите на акции се повишиха през изминалата година, тъй като икономиката се противопостави на мрачните очаквания, а инвеститорите се въодушевиха от възможността AI иновациите да доведат до скок в производителността.

На този фон пазарната стойност на Nvidia скочи до над 2 трилиона долара. Microsoft достигна 3 трилиона долара, като акциите му тръгнаха нагоре, водени от партньорство с OpenAI.

В много отношения пазарната картина изглежда розова. Отвъд Великолепната седморка, напоследък позиции печелят широк спектър от акции – от такива на компании с малка капитализация до промишлени дружества. Дори цените на биткойн и злато удариха рекорди през последните месеци.

Все пак някои инвеститори се притесняват, че акциите изглеждат скъпи, особено най-големите. Това може да ги направи уязвими, ако корпоративното представяне ги разочарова.

S&P 500 се търгува по-рано тази седмица при близо 21 пъти над прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца, което е над средното 10-годишно ниво от 18, според FactSet. Microsoft се търгува на около 32 пъти по-високо, Nvidia - на 35, Amazon.com – на 37. За редицата анализатори това не изглежда логично предвид височината на лихвените проценти в момента.