Цените на медта се покачват от началото на тази година, като от януари досега стойността ѝ е нараснала с близо 29%. Фючърсите върху медта на COMEX се търгуваха за $5 за паунд на 15 май, отбелязвайки най-високото ниво от март 2022 г.

На този фон предложението на BHP за придобиване на Anglo American привлече вниманието към проспериращия сектор на медните мини. Преходът към зелена енергия, възходът на електрическите автомобили и бумът на изкуствения интелект допринесоха за рязкото нарастване на търсенето на мед. Въпреки това недостатъчните инвестиции в добива на цветни метали могат да изострят проблема с предлагането през следващите години, отбелязва Еuronews.

Китай играе ключова роля

Непосредственият катализатор на ценовия скок може да се отдаде на скорошните мерки на Китай за стимулиране на икономиката. Китайското министерство на финансите обяви плановете си да емитира свръхдългосрочни облигации на стойност 1 трилион юана за инвестиции в инфраструктура. Тази новина доведе до скок в цените на медта във вторник, като се има предвид статутът на Китай като най-голям вносител на метала.

Втората по големина икономика, действаща едновременно като значителен доставчик и потребител на мед, заема ключова позиция във формирането на тенденциите на пазара на критичния метал. През март китайските медни топилници постигнаха споразумение за намаляване на производството с 5-10% в отговор на рязкото намаляване на таксите за обработка. Това развитие доведе до едногодишен връх на цените, като първоначално те надхвърлиха $4 за паунд.

Впоследствие значителното понижение на щатския долар стимулира стойностите на медта да надхвърлят 14-месечен връх, достигайки над $4,2 за паунд в началото на април. Отслабването на долара се дължи на несигурността около траекторията на лихвените проценти на Федералния резерв. Въпреки това рязкото покачване на цените на метала се дължеше предимно на покупки от фондове, породени от спекулациите, че централните банки ще приложат мерки за намаляване на лихвените проценти през годината, пише Еuronews.

Дисбаланс в търсенето и предлагането

S&P Global казва: "Очаква се цените на медта да се повишат в дългосрочен план в резултат на прехода към чиста енергия, независимо от преобладаващите краткосрочни опасения."

Организацията прогнозира, че търсенето на мед ще се удвои и ще достигне 50 млн. метрични тона до 2035 г. Очаква се най-значителното потребление да бъде от САЩ, Китай, Европа и Индия.

По данни на Statista общото производство на медни мини възлиза на приблизително 22 млн. метрични тона през 2023 г., в сравнение с 16 млн. метрични тона през 2010 г.

Прогнозният ръст предполага, че световното производство ще достигне 30 млн. метрични тона до 2036 г., ако се приеме, че то ще продължи със същите темпове. Това увеличение обаче е значително по-малко от очакваното нарастване на търсенето.

В допълнение към енергийния преход бумът на изкуствения интелект ускорява търсенето на мед, особено при изграждането на центрове за данни. Според Reuters AI може да доведе до увеличаване на потреблението на метала с един милион метрични тона до 2030 г.

Bank of America прогнозира, че комбинацията от недостиг на предлагане и нарастващо търсене ще доведе до скок на цените до $5,44 за паунд до 2026 г., което е 11% повишение спрямо настоящата цена.

Междувременно медодобивната промишленост е склонна към забавяне през следващата година. В доклад на Goldman Sachs се посочва, че инвестициите в миннодобивни компании през 2022 г. са били с близо 50% по-ниски от разходите през 2010 г. Смущенията в медните мини, които често се случват в Латинска Америка, също могат да доведат до задълбочаване на дефицита в предлагането.