Широкият американски борсов индекс S&P 500 продължи да се понижава в началото на седмицата, след като акциите на Nvidia задълбочиха спада си.

След третата си поредна седмица на печалби, широкият пазарен индекс падна с 0,3%. Nasdaq Composite се понижи с 1,1%. Dow Jones Industrial Average, който не включва Nvidia, добави 0,7%.

Цените на облигациите отбелязаха слаба промяна в понеделник. Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се установи на 4,248%, спад от 4,256% в петък.

Индексите на европейските фондови пазари затвориха нагоре, докато инвеститорите очакват свежи икономически данни и решения за лихвените проценти от региона.

Паневропейският Stoxx 600 затвори с ръст от 0,8%, като повечето сектори се търгуваха на зелено. Акциите на банките добавиха 1,9%, а технологичните акции паднаха с 0,7%.

Nvidia беше голямото отклонение в иначе приличен ден за акциите на Уолстрийт

Ралито в началото на миналата седмица направи за кратко производителя на чипове най-скъпата листвана компания в света. Акциите ѝ обаче се сриват оттогава, губейки 13% през последните три дни на търговия, включително 6,7% в понеделник. Това заличава 430 милиарда долара от пазарната капитализация на Nvidia и предизвиква опасения, че астрономическият скок в цената на акциите на компанията може да се изчерпи, посочва MarketWatch.

Ентусиазмът на инвеститорите относно AI намери други терени, като Apple се повиши с 0,3%, а Meta Platforms спечели 0,8%, след като The Wall Street Journal съобщи, че двете компании са провели разговори за интегриране на генеративния AI модел на Meta в AI системата на Apple за iPhone.

Акциите се покачиха широко и извън технологичния сектор, като 9 от 11-те сектора в S&P 500 завършиха с печалби. Повишаването на цените на суровия петрол в САЩ с 1,1% до 81,63 долара за барел помогна за издигането на енергийните компании, като Devon Energy се покачи с 4%, а Occidental Petroleum напредна с 3,8%.

Все пак спадът на Nvidia подчертава притесненията на инвеститорите относно шепата технологични акции - и в частност Nvidia - играещи огромна роля в представянето на основните борсови индекси. Преди да започне да пада миналия четвъртък, Nvidia представляваше една трета от ръста на S&P 500 този месец и 44% от ръста му от началото на 2022 г.

Бързият спад на акциите на Nvidia поражда и неизбежни сравнения с компаниите, засегнати от dot-com балона, който се спука преди 24 години

Някои пазарни анализатори правят паралели между представянето на акциите ѝ с това на Cisco и Intel в началото на новото хилядолетие. Те никога не се възстановяват напълно след спукването на dot-com балона.

Акциите на Nvidia наскоро се търгуваха на около 100% над своята 200-дневна средна стойност. От 1990 г. най-широкият спред, който някоя американска компания някога е имала над своята 200-дневна средна стойност, докато е със статут на най-голямата компания, е 80%, постигнат от Cisco през март 2000 г., според Джонатан Крински, главен пазарен стратег в BTIG.

„С други думи, Nvidia е в собствена лига“, казва той, цитиран от MarketWatch.

200-дневната средна стойност се смята за ключов индикатор от трейдърите и пазарни анализатори за определяне на общите дългосрочни пазарни тенденции.

Cisco за кратко надминава Microsoft, ставайки най-голямата компания в САЩ по пазарна капитализация през март 2000 г., когато постига най-високата цена на акциите си до момента.

Акциите на Cisco скачат над 1000 пъти през 10-те години, след като компанията става публична през 1990 г., достигайки рекорден връх от $80 през март 2000 г., преди да се сринат след спукването на dot-com балона до дъното от $8,60 през октомври 2002 г.

Повече от 20 години по-късно, при цена на акциите от $47,28 към понеделник следобед, акциите на Cisco все още не са достигнали отново своя връх от 2000 г., според данни на FactSet.

„Въпреки че напълно осъзнаваме, че този път основите са много по-различни, през последните пет години Nvidia е нараснала с 4280% в сравнение с печалбата на Cisco от 4460% през петте години, водещи до нейния връх през март 2000 г.“, каза Крински.

Intel e друг пример за технологична компания с голяма капитализация, която успява да преодолее пукането на dot-com балона, но цената на акциите ѝ никога не стигат своя връх от 2000 г.

Intel, която завърши на $30,57 за акция в понеделник следобед, все още е един от най-големите производители на полупроводници в света, но все още не е възвърнала връхната стойност от $75,89 за акция, достигната през август 2000 г., според данни на FactSet.

Сравнявайки днешната Nvidia с Intel от 90-те години на миналия век обаче, Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research, посочва, че бизнес моделът на Nvidia е „демонстрирано по-добър“ от този на Intel по „всеки показател, важен за инвеститорите в акции“.

Приходите на Nvidia през фискалната година, която приключи през януари 2024 г., са „същите“ като продажбите на Intel, коригирани спрямо инфлацията в края на dot-com балона през 2000 г., но анализаторите на Уолстрийт очакват водената от Дженсън Хуанг компания да отчете продажби от 120 милиарда долара тази година.

„Това всъщност е двойно повече от 2023 г., за разлика от спада на продажбите на Intel през 2001 г. Инерцията на Nvidia продължава точно там, където Intel избледня в края на dot-com балона“, казва Колас.

Днес бизнесът на Nvidia също така е „значително по-добър“ от този на Intel по време на неговия пик в рамките на dot-com балона. Например маржът на нетната печалба на Intel през 2000 г. е 31,2%, докато нетният марж на Nvidia през 2023 г. е 48,9%. Възвръщаемостта на капитала на Intel през 2000 г. е 28,2%, в сравнение с 69,2% на Nvidia миналата година, изчислява Колас.

Нещо повече, текущата пазарна оценка на Nvidia от над $3 трилиона е шест пъти по-висока от $510 милиарда на Intel през 2000 г. на базата на инфлацията. Nvidia също така надвишава коригираната спрямо инфлацията пазарна капитализация на Microsoft в пика на dot-com балона с почти 300%, според експерта.

„Изводът тук е, че има много добри причини, поради които Nvidia се изкачва до най-високите ешелони на глобалните оценки на капитала, и нейното продължаващо присъствие там ще бъде функция на продължаващата вяра на пазара във фундаментите“, казва Колас. Той добавя, че като се има предвид нестабилността в полупроводниковата индустрия, екипът му „няма да се изненада“, ако акциите показват „известна волатилност“ през следващите седмици.

„Nvidia не е Intel през 1999 г., а е много по-добре позиционирана да поддържа доверието на инвеститорите“, добавя анализаторът.

В понеделник акциите на Nvidia влязоха в територия на корекция след спада им с 6,7% докато акциите на Cisco завършиха без промяна, а тези на Intel паднаха с 1,7%, според данни на FactSet.

Други анализатори коментират пред WSJ, че инвеститорите се учат в движение колко големи ще бъдат разходите за капиталово оборудване с AI. Те също така отбелязват, че не е сигурно дали икономическите перспективи са достатъчно добри, за да поддържат тазгодишното рали на акциите, ако ентусиазмът относно AI започне да намалява.

Последните данни сочат известно охлаждане на пазара на труда в САЩ и по-слаби от очакваното потребителски разходи. Повечето икономисти все пак вярват, че американската икономика расте със солидни темпове. Последният кръг от данни за инфлацията също е обнадеждаващ, повишавайки залозите на търговците, че Федералният резерв може да намали лихвените проценти поне два пъти тази година.

Трейдърите ще получат повече информация за икономиката на САЩ по-късно тази седмица. Данните за продажбите на нови жилища ще бъдат публикувани в сряда, последвани от доклади за поръчките на дълготрайни стоки и молбите за безработица в четвъртък.

Най-очакваният доклад за седмицата ще излезе в петък, когато Министерството на търговията ще публикува данни за личните доходи и разходи, както и предпочитания от Фед показател за инфлация -индекса на цените на личните потребителски разходи.

Инвеститорите очакват, че основните цени, с изключение на нестабилните категории храни и енергия, са се повишили с 2,6% през май спрямо година по-рано. Това би било по-малко от увеличението от 2,8% през април.