S&P 500 и Nasdaq Composite се покачиха за трета поредна сесия в четвъртък, преди ключовия доклад за индекса на цените на личните потребителски разходи в САЩ. Очаква се предпочитаният от Фед измерител на инфлацията да е нараснал с 2,6% през май спрямо година по-рано. Това би било по-малко от увеличението от 2,7% през април.

Трейдърите анализираха смесена партида от данни в четвъртък, сред които тези за икономиката на САЩ. Тя е нараснала с 1,4% през първите три месеца на годината, според последната оценка на правителството за годишния растеж през първото тримесечие. Това е най-бавният тримесечен растеж от пролетта на 2022 г.

Повишените лихвени проценти по ипотечните кредити и растящите цени на жилищата продължават да плашат потенциалните купувачи, като предстоящите продажби са паднали с 2,1% през май до рекордно ниско ниво, според месечния индекс, публикуван от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Новите поръчки за дълготрайни стоки като уреди, компютри и автомобили леко са се повишили през май, надминавайки консенсусните прогнози за спад.

„Икономиката на САЩ продължава да се нормализира след големи колебания по време на пандемията и непосредствено след нея“, казва пред The Wall Street Journal Бил Адамс, главен икономист на Comerica Bank. „Това е по-стабилна и предвидима макроикономическа среда и е добра за бизнеса.“

На този фон широкият индекс S&P 500 се повиши с по-малко от 0,1%, докато технологичният натрупа 0,3%, като и двата са недалеч от рекордните си върхове, достигнати по-рано този месец. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави около 0,1%, или 36 пункта.

Динамиката отразява продължаващия период на спокойствие за фондовия пазар, но някои инвеститори са в режим на готовност той да бъде нарушен. „Историята показва, че пазарите не остават толкова спокойни за дълги периоди от време“, казва пред WSJ Джеф Бухбиндер, главен капиталов стратег в LPL Financial.

Той очаква нестабилността да се увеличи през ноември около реванша за президентския пост в САЩ между Джо Байдън и Доналд Тръмп.

Бухбиндер съветва своите клиенти да разпределят към сектори, които биха могли да се възползват от продължаващото вълнение на инвеститорите около изкуствения интелект, включително компании, които изграждат инициативи в AI сегмента.

В четвъртък секторът на комуникационните услуги беше сред най-добре представящите се в S&P 500. Сегментът на дискреционните потребителски стоки също напредна, като акциите на Amazon.com добавиха още 2,2%, ден след като онлайн търговецът на дребно стана петата американска компания, преминала пазарна капитализация от $2 трилиона.

Акциите на Micron Technology паднаха със 7,1%, след като производителят на чипове даде тримесечни насоки за продажбите, които разочароваха инвеститорите, които се надяваха на по-голям ръст на фона на AI бума.

Въпреки представянето на Micron Technology в четвъртък пламът около AI, захранващ фондовия пазар, не показва признаци на охлаждане, обобщава WSJ.

Европейските пазари закриха вчерашната търговска сесия със спад на индексите под натиска на опасенията на инвеститорите от хода на глобалната инфлация.

Общоевропейският Stoxx 600 регистрира спад от 0,4%, като компаниите от сектора на продажбите на дребно загубиха 1,86%.

Акциите H&M се сринаха с 13%, след като компанията обяви по-малки от очакваното печалби за второто тримесечие и постави под въпрос изпълнението на годишните си цели.

Шведската централна банка пък запази без промяна основите си лихви, но подсказа, че предстоят нови намаления до края на годината.