Ютубърът Кийт Гил, известен като Roaring Kitty, изглежда е увеличил собствеността си в GameStop и притежава над 9 милиона акции.

На 2 юни, първият ден, в който той започна да разкрива позицията си в борсовата лудост по меме активите в портфейла му имаше 5 милиона акции.

В четвъртък Гил публикува скрийншот във форума Superstonk на Reddit, който показа, че притежава 9,001 млн. акции на GameStop.

Тъй като има огромен дял в компанията, Roaring Kitty може да спечели или да загуби $90 000 за всяко движение на акциите в центове или $9 милиона за всяка промяна в долари. За кратко време активите му струваха близо $1 млрд., когато акциите на GameStop поскъпнаха до над $60 миналата седмица.

Деветте милиона акции на Гил са с малко по-напред от 8,3 милиона, притежавани от State Street и доста зад участието с над 20 милиона дяла на BlackRock, Vanguard и главния изпълнителен директор на компанията Райън Коен.

Още преди повече от седмица Гил беше на път да постигне скоростно забогатяване от пазарното движение на компанията по време на първия си лайвстрийм от три години насам, ден преди да навърши 38 години. Но Коен осуети плановете му като същия ден наводни пазара със 75 млн. новоиздадени акции – 20% увеличение на капитала. В типичния си стил, Roaring Kitty се появи в YouTube с лента през главата, докато иронизираше нещастието си и пиеше бира, за да отпразнува рождения си ден.

На този фон, удвоявайки дела си в компанията, ютубърът може би е изпраща сериозно послание на Коен, отбелязва Bloomberg. Инвеститорите в GameStop смятат, че последното действие на Гил в никакъв случай не е случайност.

Според активни потребители на Reddit това обяснява публикация на Гил от по-рано през седмицата – кадър от сериала The Office, в който героят Майкъл Скот носи риза, от чийто джоб се подава коте. В мемето се вижда как Скот се ръкостиска с шефа си – може би остроумна препратка към главния изпълнителен директор на GameStop.

Дори обаче инфлуенсърът да има огромен дял в компанията, той няма същото влияние колкото изпълнителният директор, пише Fortune. Това е така, защото търговецът на дребно е извършил разделяне на акциите в съотношение четири към едно, както и две скорошни предлагания на пазара, които заедно са увеличили броя на акциите в обращение с близо 40%, или приблизително 120 милиона.

С оглед на това динамиката на компанията започва да предизвиква тревога сред Уолстрийт.

Първоначалното рали на GameStop през 2021 г. разклати идеята за къси продажби и намали ентусиазма около залозите на затъващите компании. Този път обаче е различно, а належащият въпрос е има ли манипулиране на пазара?

Нарушават ли мемeтата, които могат да донесат незабавна печалба, духа на свободните и справедливи пазари? Променил ли се е характерът на "Давид срещу Голиат" при мемовете? Какво става, ако Roaring Kitty е Голиатът?

"Първоначалната мания по меме акциите беше "ние срещу тях", като "те" бяха хората, които продаваха на късо любимите на милениалите компании като GameStop", обяснява пред Bloomberg Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers. "Но вече не съм сигурен кои са "те".

Водачът на късото изтегляне, което разтърси Уолстрийт през 2021 г., Гил вече губи чара си, поне за много последователи, а търговските компании и дори някои фенове гледат на него с голямо подозрение.

В общи линии, вероятността всеки, който е купил акции през последния месец и ги е задържал, да изгуби пари, е толкова голяма, колкото и тази да спечели. Една от основните разлики е, че хедж фондовете и други опитни инвеститори са се адаптирали спрямо ситуацията отпреди три години и вероятно са подготвили конкретни стратегии - за сметка на феновете на Гил, които търгуват на дребно.

"Някои мениджъри разполагат с модели, които разглеждат ценовите тенденции, и изключително бързо излизат от акциите, ако забележат значителна низходяща волатилност", казва Дон Стайнбрюге, главен изпълнителен директор на Agecroft Partners, който консултира хедж фондове.

"В някакъв момент инвеститорите на дребно ще поумнеят и ще осъзнаят, че има опасност."

Wall Street Journal съобщaва, че брокерската компания E*Trade, собственост на Morgan Stanley, обмисля да забрани достъпа на Гил до платформата поради подобни опасения, след като преди това блокира други популярни личности като Дейв Портной, основателят на Barstool Sports.

Roaring Kitty е обвиняван, че използва влиянието си, за да манипулира цените, още преди три години, когато за първи път се появява на публичната сцена. През 2021 г. в съдебно дело срещу него се твърди, че манипулира пазарите чрез определени акции. Особеното в случая на Гил е, че пазарната манипулация обикновено включва повишаване на цената с цел печалба от движението на акциите. Ако скрийншотовете от портфейла му са реални, случаят очевидно не е бил такъв.

Когато той оповести дългоочакваното си завръщане в YouTube на 6 юни, без да даде подробности за какво ще говори, акциите на GameStop се покачиха с близо 50%, като за броени часове увеличиха пазарната си стойност с 16 млрд. долара. По време на живото предаване в платформата, което събра стотици хиляди зрители, той се забавляваше около час на фона на рязко променящата се цена и сякаш усещаше възможността да привлече вниманието на феновете, регулаторите и пазарите.

"Трябва ли да внимавам какво говоря тук?", шегуваше се Roaring Kitty. Очевидно, отговорът на въпроса му е "да".