Популизмът е навсякъде. Светът е пълен с политици и активисти, обясняващи тежки глобални проблеми с теории на конспирацията и лесни решения.

Затова не е изненадващо, че популистките сили преобърнаха и сферата на финансите, а „финфлуенсърите“ в социалните медии вече имат повече влияние от инвестиционните гурута.

Какво означава това за пазарите? Или за съдбата на милиони потребители, обърнали се към Reddit и YouTube в опит да натрупат бързо и лесно богатство?

Отговор на тези въпроси търси новата книга, озаглавена „Троловете на Уолстрийт“. Неин автор е бившият журналист от The New York Times Натаниел Попър, а изданието е aмбициозен опит да се разшифроват последиците от онлайн среди като r/WallStreetBets, които подтикнаха към ирационално впускане към меме акции като тези на AMC, и към следване на YouTube знаменитости като Roaring Kitty - инфлуенсърът на GameStop, който като по поръчка за Натаниел Попър точно сега пусна първия си стрийм от 2021 г. насам.

В разгара на пандемията отегчени инвеститори на дребно, които се сдобиха с финансови стимули, се впуснаха в акционерство и някои дори успяха да сринат големите хедж фондове, харчейки милиарди, залагайки срещу тях.

Книгата обаче е много по-задълбочена от тази история. Тя отвежда читателите в чат стаите на Reddit и Discord, за да покаже как точно се е събрала тази армия от инвеститори на дребно, пише Fortune.

„Троловете на Уолстрийт“ разглежда съперничеството между двама млади мъже - Хайме Рогозински и Джордан Зазара, които създават изключително влиятелния форум r/WallStreetBets в Reddit и водят онлайн битки, използвайки различни псевдоними.

Не е изненадващо, че предисторията им е мрачна. Поради липса на лични контакти в реалния свят те прекарват безброй часове в Reddit, където с други потребители обменят съвети и публикуват снимки на загубите, които са натрупали поради лоши инвестиционни решения.

Главните герои не са особено симпатични. Трудно е да подкрепяш хора, които прекарват часове наред, залепени за екраните в търсене на допамин от търговията с акции, в общности, радващи се на непринуден сексизъм и расизъм.

Въпреки това Попър се справя добре с очовечаването на героите си и напомня, че голяма част от тяхната храброст в социалните мрежи е просто отдушник за млади мъже, които се борят да намерят своето място в обществото, отбелязва Fortune.

Авторът също така посочва появата на мъжки модели за подражание в областта на финансите, които имитират екстравагантността на Доналд Тръмп.

"Популярността на онлайн знаменитости като изпълнителния директор на GameStop Райън Коен, както и опасностите, които те създават, са симптоми на нов културен пейзаж, в който хората са престанали да се доверяват на старите институции и лидери.

Тези подозрителни нагласи оказват дълбоко влияние върху начина, по който най-младите инвеститори подхождат към търговията. Например, представителите на поколението Z са най-склонни да посочат социалните медии като основен източник на информация, когато става въпрос за инвестиране", пише Попър.

Авторът напомня, че борсовите тролове са се появили като продължение на нашата интернет култура, което означава, че едва ли ще изчезнат скоро.

Това не е непременно нещо лошо.

„Троловете на Уолстрийт“ разчита на данни, а не на сюжети, за да направи заключения.

Статистиките посочват, че макар много от първите инвеститори, които са се впуснали в GME или Dogecoin (или каквото и да е друго), да са претърпели солидни загуби, повечето от тях са се поучили от грешките си и вместо да се оттеглят от пазара, са се задържали и постепенно са направили по-мъдри залози.

Те също така стоят настрана от високорискови продукти като опциите, до които „не бива да се докосва нито един инвеститор на дребно, който няма докторска степен по математика“.

Резултатът е, че инвестирането в ерата на социалните медии може да доведе до натрупване на богатство по-рано от всякога благодарение на най-голямата машина за пари в историята – американската фондова борса.

Междувременно Попър посочва, че Reddit многократно е изпреварвал хедж фондовете, както когато става въпрос за отделни акции, така и за купуване на акции при спад на пазара.

В книгата се коментират и сериозни финансови теми като gamma squeezes (определен вид short squeeze). Разказът за сблъсъка между господарите на хедж фондовете и неудачниците от Reddit, които ги надвиха, също така е задоволителна история за Давид срещу Голиат, на която е трудно да се устои.

Основните събития, включително раждането на r/WallStreetBets, израснал от движението Occupy Wall Street и сагата GameStop, с хода на историята вероятно ще бъдат разглеждани по-скоро като преходни проблясъци, отколкото като моменти с голямо значение.

Но те не са и най-важният елемент на книгата. Нейното значение се крие в проницателния и симпатичен разказ за едно проблемно поколение, което търси общност и смисъл – и ги намира в дълбоките потайности на Уолстройт.

"Фактът, че хората участват, променя нещата на по-широко, културно ниво. Що се отнася до самите пазари, инвеститорите на дребно са склонни да правят повече залози на ориентирани към бъдещето акции като Nvidia или Tesla.

Налице са промени в начина, по който се оценяват секторите и виждате как това се отразява на компаниите. Тези решения се отразяват на икономиката", допълва Попър.

А когато го питат дали AMC и GameStop са акциите на бъдещето, той отрича да е така. "Интересното за мен е, че се фокусирахме толкова много върху меме акциите, че пропускаме по-широката промяна, която се случва тук и сега."