Изкуственият интелект помогна за издигането на фондовия пазар в САЩ до поредица от рекордни върхове през първата половина на тази година, като същевременно помогна на Nvidia, Microsoft и Apple да генерират супер високи корпоративни печалби.

AI ентусиазмът може да тласне индекса S&P 500 към връх от 7000 пункта през 2025 г., смята най-добрият икономист на Capital Economics, Нийл Ширинг. Той обаче също вижда паралели с dot-com балонa.

„Опитът с dot.com балона предполага, че оценките на акциите в САЩ могат да се повишат още – и очакването за допълнителна многократна експанзия, подхранвана от оптимизма към AI, е причината, поради която смятаме, че S&P 500 може да достигне връх от 7000 през следващата година“, казва Ширинг, цитиран от MarketWatch.

На изкуствения интелект вероятно ще му отнеме повече време да окаже голямо въздействие върху икономиката на САЩ, въпреки че последните иновации, като интернет, се филтрират по-бързо в икономиката, отколкото в миналото, отбелязва експертът.

Например, на парния локомотив са му били необходими над 70 години, за да стане широко разпространен след изобретяването му. Изоставането на приемането е съкратено на пет до десет години за революцията в информационните и комуникационните технологии от 80-те и 90-те години на миналия век, според Capital Economics.

До средата на 90-те години на миналия век ефектите от технологиите стават видими в икономическите данни, като през втората половина на десетилетието производителността в САЩ се увеличава с близо два пъти спрямо темпото през 80-те години, отбелязва Ширинг.

Според него революцията на изкуствения интелект ще започне да се разпространява в икономиката едва през втората половина на това десетилетие.

Ширинг казва, че AI следва т. нар. „Gartner Hype Cycle“, който илюстрира как обществените възгледи за въздействието на новите технологии се развиват с течение на времето.

„Би трябвало да сме близо до върха на завишените очаквания, поне що се отнася до макроикономическото въздействие на AI. Това предполага, че сега ще преминем през период на скептицизъм, преди да достигнем пика на песимизма и в крайна сметка ползите от производителността да започнат да се разкриват“, казва Ширинг.

Инвеститорите в Nvidia са част от дългата традиция на опитите да се уловят предимствата на нова технология, преди тя да се материализира напълно в икономиката. Това води до нарастващи съмнения относно крайните икономически ползи от тази AI революция, добавя експертът на Capital Economics.

Това може да обясни и неотдавнашната волатилност в акциите на Nvidia, които паднаха с над 13% между 20 и 24 юни, преди частично да се възстановят миналата седмица. Акциите на производителя на чипове останаха почти без промяна в понеделник следобед, според данни на FactSet.