Доволни от спада на нивата на инфлацията, но в недостатъчна степен, за да се премине към твърд курс на понижаване на лихвите.

Такова беше посланието, отправено от двамата водещи централни банкери – Кристин Лагард и Джером Пауъл на тазгодишния форум на ЕЦБ за централното банкиране в Синтра, Португалия.

Финансовите лидери очертаха основните тенденции в политиката на ръководените от тях институции през следващите месеци, а финансисти, икономисти и пазарни анализатори очакваха да намерят отговор дали и кога ще се премине към дългоочакваното разхлабване на политиката по отношение на лихвените проценти.

"Мекото приземяване" в еврозоната все още не е гарантирано

Eврозоната отбелязва голям напредък по пътя към дезинфлацията, но все още има "въпросителни" около перспективите за икономическия растеж, заяви в речта си председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

"Намираме се в бавно възстановяване, което настъпи през първото тримесечие и което се надяваме да продължи, но всичко е изпълнено с несигурност и големи въпросителни за бъдещето.", допълни тя, цитирана от Reuters.

"Мекото приземяване" в еврозоната все още не е гарантирано, подчерта още Лагард и отбеляза, че размерът на шока за инфлацията в еврозоната е значителен.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл също изрази задоволство от показанията за инфлацията в САЩ, но заяви, че иска да види повече, преди да е достатъчно уверен да започне да намалява лихвените проценти.

"Постигнахме доста голям напредък в понижаването на инфлацията до нашата цел", заяви Пауъл на форума, цитиран от CNBC. "Последният прочит на инфлацията и този преди него в по-малка, по-слаба степен предполагат, че се връщаме на дезинфлационния път. Искаме да сме по-уверени, че инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%, преди да започнем намаляване или разхлабване на политиката."

Коментарите му идват в момент, когато пазарите внимателно следят действията на Фед и неговите глобални партньори, тъй като инфлацията показва признаци на отслабване, а някои централни банки, включително ЕЦБ, бавно започнаха да понижават лихвените проценти.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление на Министерството на търговията, който Фед използва като основен измерител на инфлацията, е нараснал през май с 2,6% на 12-месечно равнище. Той се понижава постоянно, след като преди година беше около 4%, но въпреки това, финансистите не очакват да достигне целта от 2% до 2026 г.

Макар че Пауъл вижда напредък по отношение на инфлацията, той се опасява да не се пристъпи към твърде бързи действия и да се застраши низходящият път на нарастване на цените, които преди две години достигнаха най-високия си темп от началото на 80-те години.

"Добре осъзнаваме, че ако тръгнем твърде рано, можем да отменим добрата работа, която сме свършили. Ако го направим твърде късно, можем ненужно да подкопаем възстановяването и експанзията."

Рисковете от твърде късно и твърде ранно предприемане на мерки са по-добре балансирани тази година, тъй като инфлацията намалява, а икономиката и пазарът на труда останаха силни, добави Пауъл.

За разлика от това през по-голямата част от миналата година Фед се опасяваше, че твърде бързото намаляване на лихвите и допускането на възобновяване на възходящото движение на инфлацията са по-голям риск.

В началото на тази година пазарите очакваха поне шест намаления на лихвените проценти на Фед с по четвърт процентен пункт. Оттогава прогнозите се коригираха, като се очакват две намаления - през септември и преди края на годината.

Въпреки това членовете на Федералния комитет по операциите на открития пазар, определящи лихвените проценти, на заседанието си през юни предвидиха само едно.

Запитан дали смята, че Фед може да намали лихвите през септември, Пауъл отговори: "Няма да се спирам на конкретни дати тук".

Той беше попитан и дали е загрижен за политическата обстановка и по-специално дали Доналд Тръмп, негов яростен критик, може да спечели президентските избори през ноември.

"Изобщо не съм фокусиран върху това и то не е тема за разговор. Наистина смятам, че продължаваме да си вършим работата", отговори Пауъл.