Финансовите компании в САЩ тласнаха S&P 500 до нов рекорд във вторник – рядко събитие за Уолстрийт напоследък, тъй като сектор, различен от технологиите, отдавна не е повеждал широкия фондов индекс нагоре.

Акциите на Goldman Sachs Group и Intercontinental Exchange приключиха сесията на най-високите си нива, докато други шест банки и финансови компании в S&P 500 затвориха на най-високата си цена от поне една година.

S&P 500 спечели по-малко от 0,1%, но постави своя 36-и нов рекорд на затваряне тази година. Технологичният Nasdaq Composite добави малко повече от 0,1%, достигайки нов рекорд за всички времена. Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,1%, или около 53 пункта.

Пазарите следиха изслушването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Банковата комисия на Сената. Той каза, че последните данни за заетостта показват, че пазарът на труда се е „охладил значително“. Сега това не е източник на широк инфлационен натиск за икономиката, каза Пауъл, цитиран от американските финансови медии.

Тази оценка е забележителна, тъй като представители на Фед отдавна изтъкват горещия пазар на труда като основен риск за понижаване на инфлацията. Пауъл призна, че не би стигнал до подобна преценка преди два месеца - и наистина, лидерът на Фед беше по-премерен в коментарите, направени на конференция в Португалия миналата седмица, преди публикуването на доклада за заетостта в САЩ през юни.

Джером Пауъл добави обаче, че централната банка на САЩ претегля потенциала високите лихви да разрушат икономиката и да причинят прекомерна безработица спрямо риска от повторно разпалване на инфлацията, ако лихвените проценти бъдат съкратени твърде рано.

Въпреки че почти всички коментари на Пауъл предполагаха, че е въпрос на това кога, а не дали, Фед ще намали лихвите, той многократно отхвърли усилията на законодателите да го накарат да определи точния момент, отбелязва The Wall Street Journal. „Няма да отправям никакви сигнали за времето на бъдещи действия“, заяви той.

Доходността на държавните облигации се повиши след забележките на Пауъл, но се понижи в следобедната търговия. Тази на референтните 10-годишни облигации приключи на 4,297% във вторник спрямо 4,267% в понеделник. Доходността на облигациите се повишава с падането на цените им.

Инвеститорите и централните банкери ще получат следващия отчет за инфлацията в САЩ в четвъртък, когато Министерството на труда трябва да публикува потребителските цени за юни. Те ще започнат да разглеждат как са се справили най-големите американски компании през пролетното тримесечие в петък, когато сезонът на печалбите започва с финансовите отчети на големите банки, сред които JPMorgan, Citigroup и Bank of America.

Анализаторите на Bank of America Securities заявиха, че очакват второто тримесечие да бъде първото след четвъртото тримесечие на 2022 г., в което печалбите на акция в S&P 500 нарастват и за компаниите извън т. нар. Великолепна седморка, движещи тазгодишното рали.

Кога останалите 493 компании от S&P 500 ще се присъединят към него се превърна в ключов фокус за мениджърите на активи.

„Изключително обезпокоително е, че пазарите продължават да достигат нови върхове, докато средните акции се влошават“, казва пред WSJ Ханс Олсен, главен инвестиционен директор във Fiduciary Trust. „Това не е знак за здрав пазар, нито за пазар, който може трайно да се повиши без някаква корекция.“

По отношение на отделните представяния, листнатите в САЩ акции на BP загубиха 4,8%, след като британският енергиен гигант предупреди, че слабата търговия с петрол и по-ниските маржове на рафиниране ще навредят на печалбите и че компанията ще регистрира обезценка до 2 милиарда долара за второто тримесечие.

Индексите на европейските фондови борси затвориха с понижени вчерашната търговия, докато инвеститорите в региона продължават оценяват политическата несигурност във Франция след изборния резултат от неделя.

Парижкият CAC 40 загуби 1,56%, във Франкфурт DAX се понижи с 1,34%, лондонският FTSE 100 отчете спад от 0,66%, а паневропейският Stoxx 600 приключи деня с 0,99% надолу.