Британската енергийна компания BP очаква да отчете обезценка до 2 милиарда долара за второто тримесечие и предупреди, че печалбите ѝ от търговия с петрол ще понесат удар от до 700 милиона долара заради по-ниски маржове на рафиниране.

BP заяви във вторник, че очаква резултатите ѝ за второто тримесечие да бъдат засегнати от обезценка на активи след облагане с данъци и други такси, включително свързаните с преглед на рафинерията ѝ в Гелзенкирхен в Германия, на стойност между 1 и 2 милиарда долара, съобщават световните финансови медии.

Компанията ще публикува резултатите си за второто тримесечие на 30 юли.

BP заяви през март, че планира да затвори една трета от капацитета на рафинерията за преработка на суров петрол от 265 000 барела на ден поради отслабена перспектива за търсене. Базираната в Лондон компания също така регистрира обезценка от 1,34 милиарда долара, свързана с рафинирането миналата година поради промяна в икономическите перспективи, се казва в годишния ѝ отчет.

Компанията очаква нейните клиенти и резултатът от търговията с петрол в сегмента на продуктите да отслабне спрямо предходното тримесечие, тъй като получава удар от 500 до 700 милиона долара от значително по-ниски реализирани маржове на рафиниране. През първото тримесечие подразделението отчете 1,29 милиарда долара основна печалба преди лихви и данъци.

Предупреждението отразява подобно съобщение от американския партньор на BP Exxon Mobil от понеделник, когато той каза, че по-ниските маржове на рафиниране в индустрията ще навредят на печалбите му за второто тримесечие, посочва The Wall Street Journal.

Междувременно се очаква лек спад на търговията с газ. През първото тримесечие BP отчете 1,66 милиарда долара в подразделението за газ и нисковъглеродна енергия.

Тримесечното производство нагоре по веригата – добивът на суров нефт и природен газ – се очаква да остане като цяло непроменено спрямо първото тримесечие, когато са се произвеждали 2,38 милиона барела петролен еквивалент на ден. Производството на петрол ще бъде стабилно на тримесечие, докато производството на газ и нисковъглеродна енергия се очаква леко да спадне, посочва BP.

Към обяд българско време акциите на компанията спадат с над 3%.