Водещата британска компания за нефт и газ British Petroleum (BP) назначи Мъри Аучинклос за нов главен изпълнителен директор.

Ключовата промяна идва близо четири месеца на несигурност, след като предшественикът му Бърнард Луни подаде внезапна оставка заради неразкрити лични отношения с колеги преди да стане главен изпълнителен директор, уточнява CNBC.

Луни беше служител на ВР от далечната 1991 г. Постъпва в компанията на 21-годишна възраст като инженер по сондиране и си проправя път до най-високата позиция.

Под ръководството му BP стана единствената голяма петролна компания, която си постави за цел да намали добива на нефт и газ през това десетилетие.

Акционерите не бяха доволни от това решение – нито от цената на акциите, която изоставаше от тази на конкурентите.

Миналата година Луни намали целите на BP за ограничаване на емисиите и увеличи разходите за суров петрол и природен газ.

Въпреки това, BP не успя да постигне очакваната печалба за третото тримесечие.

Корпоративна турбуленция: Защо директорите на компании масово напускатСпоред анализатори, средният срок на работа на изпълнителните директори е намалял значително – от 12 до 5-7 години

След оставката на Бърнард Луни, Мъри Аучинклос, тогава главен финансов директор, е назначен за временен главен изпълнителен директор. Самият той е във връзка с колега от ВР, която е предварително и своевременно оповестена.

Кариерата му в BP датира от придобиването на Amoco през 1998 г., когато регистрираната в Обединеното кралство компания се слива с американския бизнес.

Енергийната компания съобщи, че от септември е предприела търсене на нов ръководител.

В своята 113-годишна история BP никога не е наемала главен изпълнителен директор извън компанията, допълва Financial Times.

"Бордът на директорите е напълно съгласен, че Мъри беше изключителният кандидат и е правилният лидер за ВР", заяви председателят Хелге Лунд.

Компанията на Бъфет притежава дял за 5 млрд. долара в петролен гигантАкциите на компанията поскъпват с 18% само в петък и общо с 45% през миналата седмица, а залогът на Бъфет от 2019 г. за повишение на цените на петрола в дългосрочен план се отплаща

Договореностите за възнаграждение на Аучинклос ще включват:

  • Годишна заплата в размер на 1,45 милиона паунда.
  • Разпоредбите, свързани с възможността за бонуси и акции за постигнати резултати са в съответствие с одобрената от акционерите политика на ВР за възнагражденията през 2023 г.
  • Парично обезщетение вместо пенсия, равно на 20% от основната заплата, в съответствие с политиката на ВР за възнагражденията и съобразено с мнозинството от по-широката работна сила в Обединеното кралство.
  • "За мен е чест да ръководя ВР – това е страхотна компания със страхотни хора. Нашата стратегия от международна петролна компания към интегрирана енергийна компания, не се променя. Убеден съм в значителната стойност, която можем да създадем", заяви Аучинклос, давайки сигнал, че компанията ще запази стартираната от Луни посока на преминаване от производство на изкопаеми горива към възобновяема енергия.

    "Сега, повече от всякога, фокусът ни трябва да остане върху изпълнението - да работим безопасно и ефективно, да изпълняваме дисциплинирано и винаги да се фокусираме върху възвръщаемостта. Това е начинът, по който ще осигурим реални ползи за нашите клиенти и други заинтересовани страни и ще продължим да увеличаваме дългосрочната стойност за акционерите на ВР.", допълни новият изпълнителен директор.

    Икономиката навлиза в нов суперцикъл с водещи фактори AI и декарбонизациятаСуперциклите обикновено се определят като продължителни периоди на икономическа експанзия, често съпроводени с нарастващ БВП, силно търсене на стоки, водещо до по-високи цени и високи нива на заетост

    След промяната в лидерския пост, възникват редица въпроси относно перспективите пред BP.

    Ръководителите на компанията, включително Аучинклос, вече дадоха публичен сигнал, че в средносрочен и дългосрочен план петролната компания ще запази същия курс, въпреки шоковото напускане на Луни.

    "По наше мнение това е най-добрият възможен резултат за акционерите на BP в краткосрочен план, тъй като представлява приемственост за инвестиционната обосновка.

    Външен кандидат би внесъл допълнителна несигурност по отношение на посоката на развитие на бизнеса и потенциално повече шум около поредната промяна на стратегията", заяви Бирадж Борхатария, заместник-директор на отдела за европейски изследвания на RBC.

    "Мъри беше най-логичният наследник, като се има предвид, че е добре познат и уважаван от инвеститорската общност.

    В перспектива, с по-малък фокус върху спекулациите за изкупуване и потенциалните промени в стратегията, вярваме, че инвеститорите ще могат да се съсредоточат повече върху портфейла, основния растеж и потенциалната възвръщаемост във времето", добавя той.

    Italgas предлага нова концепция за бъдещето на енергийния преходГлавният изпълнителен директор на италианската газоразпределителна компания заяви,

    Подобно на други компании с минало, свързано с производството на изкопаеми горива, BP се ориентира към преход към екологични форми на енергия на фона на все по-строгия международен натиск за декарбонизация.

    Акциите на BP поевтиняха с 0,8% при отварянето на борсата в сряда вследствие на съобщението.

    Кейт Томсън остава временно изпълняващ длъжността главен финансов директор, като процесът по назначаване на постоянен служител на този пост все още продължава, заяви говорител на BP за CNBC.