Нарастващият интерес от американските финансови институции към договори, които позволяват на хората да залагат на бъдещи събития, стимулира растежа на един спорен пазар.

Interactive Brokers, основана от пионера в електронната търговия Томас Питърфи, стартира в понеделник платформата ForecastEx, която позволява на инвеститорите да залагат на изхода от очакваните доклади за различни икономически данни като инфлацията и други събития.

„ForecastEx е пазар за прогнози, върху който работим и експериментираме от близо 10 години“, казва Петърфи в изявление. „Колкото по-съвършена информация имаме за състоянието на света, толкова по-съвършено можем да планираме и координираме действията си. Пазарите са най-преките начини за изразяване на нашите безпристрастни очаквания, а пазарните цени ни показват преобладаващия консенсус. Можем да коригираме нашите планове въз основа на консенсусни прогнози или да изразим несъгласието си, за да постигнем печалба или да хеджираме нашите експозиции.“

Друг пример е компанията за търговия Susquehanna International Group (SIG), чийто съосновател е милиардерът Джеф Яс.

През април тя започна да провежда търговия в Kalshi. Това е регулиран пазар за прогнози, където потребителите могат да търгуват въз основа на изхода от събития в реалния свят, включително да спекулират с това каква ще е оценката на нов филм и дали Федералният резерв ще намали лихвените проценти тази година.

Участието на SIG в Kalshi досега е било съсредоточено само върху финансови залози. Месечните обеми на търговия са се увеличили с 227% през изминалата година, а през трите месеца, откакто SIG се е присъединил, обемът е нараснал с 88%.

Договорите за икономически събития обикновено са структурирани като залози "да" или "не". Преди изтичането им цените се колебаят, отразявайки променящите се коефициенти.

ForecastEx стартира с договори, свързани с широко следени икономически данни, като седмичния доклад за молбите за помощи при безработица и месечните данни за потребителските нагласи.

Стив Сандърс, ръководител на маркетинговия отдел в Interactive Brokers, казва, че очаква интерес от различни профили клиенти.

"Мисля, че хедж фондовете ще намерят ForecastEx за полезен като застраховка за портфейлите си и със сигурност смятам, че физическите лица ще го използват и за да правят преглед накъде ще се развият тези показатели", посочва той пред Financial Times.

Джон Аристотел Филипс, основател на PredictIt, единственият сайт в САЩ, който предлага залози за президентския екзитпол в САЩ, казва, че голяма част от потребителите на компанията идват от финансовата индустрия.

"Те трябва да участват заради ежедневната си работа, защото тя зависи от това например кой ще контролира Конгреса или кой ще бъде следващият член на Върховния съд. Тези хора ще следят събитията", отбелязва той пред FT.

"Политическият риск е много силно застъпен в съзнанието на инвеститорите, тъй като те са тези, които консумират коефициентите."

Нарастващото участие на финансовите компании в тези залози идва в момент, когато регулаторните органи обмислят нови ограничения върху това какви събития могат да се предлагат за търговия. Тъй като по същество те са фючърсни договори, пазарът се наблюдава от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC).

PredictIt се бори с CFTC в съда, след като през 2022 г. регулаторът отмени споразумение от 2014 г., което ѝ позволява да работи като организация с нестопанска цел съвместно с новозеландски университет, за да предоставя данни за академични изследвания.

През 2023 г. Kalshi съди комисията, след като надзорният орган ѝ забрани да предлага договори, свързани с изборите. И двете дела са все още в ход.

CFTC обаче предприе нова тактика през май тази година, когато предложи правило, изрично забраняващо договорите, основани на политически състезания и церемонии по награждаване, като "противоречащи на обществения интерес".

В своето предложение регулаторът отбеляза бързия растеж на пазарите на прогнози, при които броят на новите договори всяка година, от 2021 г. насам, е надхвърлил този от последните 15 години, взети заедно.

"Надявам се, че CFTC ще използва възможно най-леките мерки, така че да имаме възможност да видим как хората се опитват да въвеждат иновации", казва пред FT Ерик Цицевиц, професор по икономика в Dartmouth College.

"Пазарите за прогнози са потенциално много полезен начин за обобщаване на мненията на хората по даден въпрос, което може би е по-значимо от това да се вземе средната стойност на това, което всички казват. Това е нещо като средно аритметично, но претеглено според това колко са готови да подкрепят думите си с пари."