Американските работодатели са добавили 206 000 работни места миналия месец, леко надминавайки очакванията на анализаторите, които прогнозират бъдещата парична политика на Федералния резерв.

Нивото на безработица обаче достига 4,1%, което е признак на отслабване на пазара на труда, който в последните месеци остана забележително силен дори на фона на високите лихвени проценти.

Равнището на безработица сега се повишава от многодесетилетното дъно от 3,4%, достигнато в началото на миналата година.

Има и други признаци, че пазарът на труда продължава да се охлажда.

Средните почасови доходи на работещите се повишават с 3,9% през юни спрямо година по-рано, отбелязвайки най-малко увеличение от 2021 г. насам.

Броят на работните места за април и май е ревизиран по-ниско.

От друга страна коефициентът на участие в работната сила - делът на хората в трудоспособна възраст, които са били заети или търсещи работа - се е повишил. Това е показател, че повече хора навлизат на пазара на труда.

За Федералния резерв тези данни предоставят допълнителни доказателства, че пазарът на труда в САЩ изглежда достига по-добър баланс.

Горещият пазар на труда прави по-трудно намаляването на лихвите, но в същото време централната банка има за цел да го поддържа възможно най-силен, без да предизвиква инфлация.

На фона на днешните данни представителите на Фед могат да са по-спокойни по отношение на прегряването на пазара на труда (стига инфлацията да не избухне отново), но все още стабилният растеж на работните места би могъл да затвърди търпението им по отношение на намаляването на лихвите.

Опитът показва, че пазарът на труда може да премине от силен към слаб за кратко време – и това е един от възможните рискове.

На завишените лихвени проценти им отнема време да се отразят напълно в икономиката. Напоследък обаче те очевидно забавят активността. Въпреки че заплатите растат по-бързо от цените, растежът на потребителските разходи се забавя. „Признаците на напрежение продължават да се появяват сред потребителите с ниски до умерени доходи, тъй като ликвидните им спестявания и достъпът до кредит все повече се изчерпват“, каза управителят на Фед Лиза Кук по време на реч миналия месец.

Ако потребителите намалят разходите си твърде много, работодателите биха могли да отговорят, като започнат да съкращават персонал, превръщайки това, което беше добродетелен цикъл на нарастваща заетост и нарастващи разходи, в порочен, коментира The Wall Street Journal.

Усложняването на работата на Фед, продължаващите изкривявания, свързани с пандемията, и неотдавнашната вълна от имиграция правят тълкуването на сигналите на пазара на труда в САЩ все по-трудно.

Ръстът на работните места през изминалата година се движи от три сектора: здравеопазване, държавна администрация и туризъм. Голяма част от този огромен растеж е въпрос на наваксване, тъй като и трите сектора се върнаха много по-бавно към работните си нива отпреди пандемията, отколкото други работодатели.

Заетостта и в трите сектора все още изглежда ниска в сравнение с техните предпандемични тенденции за растеж на работните места. Не е ясно обаче на какво ниво търсенето на работници ще бъде задоволено - и след като това стане, общият растеж на работните места може значително да се забави.

Не е ясно и кое е правилното ниво на растеж на работните места, за да се поддържа балансиран пазар на труда. Преди пандемията икономистите от Goldman Sachs смятаха, че в резултат на забавянето на растежа на населението и повече американци, достигащи пенсионна възраст, икономиката би трябвало да добавя само 70 000 до 80 000 работни места на месец, за да поддържа нивото на безработица стабилно.

Сега, в резултат на скока на имиграцията, те казват, че може да са необходими около 200 000.

Трудно е обаче да се прецени колко хора са дошли в САЩ. Освен това, въпреки че броят на преминаващите границите спада тази година, вероятно все още има голям брой имигранти без документи, търсещи убежище, които чакат разрешение от правителството, за да могат да работят.

Имайки предвид тези детайли, ако нивото на безработните се повиши през идните месеци, това ще бъде индикация, че пазарът на труда преминава от точка на баланс към такава, която ще даде на Фед повече основания да намали лихвите.