Политическата несигурност вероятно ще продължи да стимулира нестабилността на фондовите пазари в Европа на фона на изненадващия резултат от изборите във Франция в неделя, след който се очертава т. нар. „висящ парламент“.

Въпреки неочаквания резултат, нито една от партиите няма вероятност да спечели абсолютно мнозинство.

Разделението на политическите власти ще доведе до увеличаване на несигурността върху критичните политики, особено в държавните финанси, посочва Euronews.

Еврото се колебае на фона на политическа несигурност

Еврото отслабна значително спрямо другите валути на Г-10 в началото на юни, когато френският президент Еманюел Макрон призова за предсрочни избори, след като лидерът на крайната дясна партия Марин льо Пен го победи на парламентарните избори в Европейския съюз.

Единната валута падна с цели 2% спрямо щатския долар до 1,0664 през втората половина на юни. Тя се повиши рязко до над 1,08 миналата седмица, след като първият тур на изборите във Франция показа, че крайнодясната партия на Льо Пен не може да спечели абсолютно мнозинство в парламента.

След резултатът от неделя Еврото днес се задържа на ниво над 1,08 долара.

В междубанковата търговия във Франкфурт в понеделник рано сутринта единната европейска валута се котираше за 1,0831 долара или около нивото на затваряне от петък. Към 9:30 нивото еврото се понижи до 1,819 долара или с 0,16% под равнището си от петък, когато Европейската централна банка определи референтен курс на еврото от 1,824 долара.

Подобно движение на еврото може да предполага, че инвеститорите са по-малко разтревожени от ляво водещо правителство, отколкото от крайнодясна управляваща партия. Изборните балотажи обаче остават ключът към пазарните настроения тази седмица. Дали левите партии, социалистите и зелените, могат да останат обединени, ще бъде от решаващо значение за бъдещето на Франция.

Притесненията за френските публични финанси нарастват

Един от лидерите на Нов народен фронт, Жан-Люк Меланшон, призова алиансът да управлява страната и да откаже всякакви преговори с други партии. Манифестът на алианса е да увеличи публичните разходи, да намали възрастта за пенсиониране, да повиши минималната заплата и да постави таван на цените на храните и енергията, което може да доведе до по-голям държавен дефицит. Това допълнително ще влоши финансите на Франция, тъй като нейният дефицит - 5,5% от икономическото производство - вече е доста над прага на Европейския съюз (ЕС) от 3% през 2023 г.

ЕС постави страната под „процедура при прекомерен дефицит“ през юни на фона на прогнозите за спадащата позиция на центристката партия на президента Макрон. Франция трябва да намалява дефицитите си с 0,5% годишно съгласно новите правила. (Все още няма изрични препоръки за това как страните трябва да намаляват дефицита си, докато нова комисия не встъпи в длъжност през ноември).

"Фрагментираният парламент означава, че ще бъде трудно за което и да е правителство да приеме бюджетните съкращения, които са необходими на Франция, за да спази бюджетните правила на ЕС и да постави държавния си дълг на устойчив път", коментира Джак Алън-Рейнолдс, икономист в Capital Economics, веднага след публикуването на екзитполите.

Възможност за умерени политически сътресения

Европейските фондови пазари се успокоиха миналата седмица след като стана ясно, че е малко вероятно крайнодясната партия на Льо Пен да спечели монополна власт. Рисковата премия по френския дълг, измерена чрез доходността на 10-годишните държавни облигации, се понижи до 3,21% в петък, след като достигна осеммесечен връх от 3,37% по-рано през седмицата. Междувременно най-тежко засегнатите сектори като банковите акции и тези на компаниите в сегмента на възобновяемите енергийни източници отбелязаха най-рязко възстановяване. Френският бенчмарк индекс, CAC 40, отскочи с 2,7% от най-ниското си ниво през юни.

В навечерието на гласуването на втория тур анализаторите на Citi обче предупредиха, че фондовите пазари може да са твърде оптимистични относно изборите във Франция, но ако не се сформира правителство, това може да "означават между 5-20 % по-ниски пазарни оценки на акциите."

"В съчетание с нашата констатация, че френските акции са склонни да бъдат по-волатилни от тези на други развити страни при провеждане на избори, това може да е причина да очакваме допълнително колебание. В този контекст, 10% движение на френските акции обикновено е придружено от 8% движение на общоевропейския Stoxx 600", казаха анализаторите на Citi, цитирани от CNBC.

Резултатът от втория тур на изборите не изглежда да се различава съществено от първия тур. Инвеститорите може да са облекчени, че крайнодясната партия вече е по-малко вероятно да влияе върху управляващите политики, но пък плановете за разходи на левицата остават заплаха за финансовата стабилност на страната. Въпреки това, очертаващият се висящ парламент може да бъде най-добрият резултат за настроенията на пазара, тъй като нито крайнодясната, нито лявата коалиция могат лесно да прокарат плановете си за големи разходи, коментира Euronews.

Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, вижда такъв парламент като най-вероятния и не толкова негативен сценарий, откакто изборите бяха обявени за първи път от Макрон.

"Това обаче все още не е добър резултат, меко казано. Той означава край на реформите на Макрон в подкрепа на растежа. Всяко правителство, независимо дали все още е ръководено от сегашния премиер Габриел Атал или някой друг, ще се стреми да свърши много", казва Шмидинг, цитиран от CNBC.

Изданието цитира и Шейн Оливър, главен икономист и ръководител на инвестиционната стратегия в AMP Capital Investors, който коментира, че "висящият парламент" не би бил добър по отношение на реформите и намаляването на дефицита. От гледна точна на пазарите обаче това може да се смята за най-добрия резултат, "тъй като ще намали шанса за конфликт относно фискалната политика и ще предотврати екстремистките политики на крайнодясната "Национален сбор".

Президентът и главен стратег на инвестиционната компания Independent Strategy Дейвид Рош е на друго мнение. Той казва, че ранните индикации за победа на левия алианс всъщност може да са по-лоши за икономиката от правителство на "Национален сбор". Всяко облекчение от избягването на категорична победа на крайнодясната коалиция на Марин Льо Пен ще бъде краткотрайно, добавя той.

"Това е парламент с нестабилен съюз, договорен от дискредитиран президент, но без политически дневен ред", отбелязва още Рош и препоръчва късо търгуване на френски държавни облигации спрямо германските, "където спредът е само 70 базисни пункта".