Шокиращ обрат на изборите във Франция – крайнодясната партия Национален сбор на Марин льо Пен не успя да спечели доверието на гражданите и остана далеч от предващаваната от редица анализатори победа в ключовия вот.

Според първите резултати от вота, Левият алианс "Нов народен фронт" е на път да спечели най-много места в парламента в драматичен обрат, нанасяйки изненадващ удар на Льо Пен, която се очертава като трета политическа сила след партията на президента Макрон.

Национален сбор беше начело в първия тур преди седмица и се стремеше да си осигури най-много места в законодателния орган на Франция за първи път в историята на партията, пише Politico. Но тактическото гласуване и сътрудничеството между опонентите на Льо Пен в опит да не допуснат партията ѝ до властта изглежда са постигнали успех.

В политически план обаче, Франция върви към все по-голяма несигурност, тъй като нито една партия не събира неоходимото мнозинство за съставяне на правителство.

След обявяването на първите резултати, Марин льо Пен заяви, че победата на партията засега е само отложена.

"Приливът се надига", каза тя пред репортери. "Този път не се надигна достатъчно високо, но продължава да се надига и в резултат на това нашата победа само се отлага", каза тя по френския канал TF1, цитирана от Euronews.

"Имам твърде голям опит, за да бъда разочарована от резултат, при който удвояваме броя на депутатите си", добави тя.

В минутите след обявяването на първите прогнозни резултати от вота, лидерът на крайната левица Жан-Люк Меланшон излезе пред ликуващите си поддръжници.

"Обединената левица спаси Републиката. Тя може да започне екологичната и социалната работа, от която нашият народ, нашето време, нашият свят и нашата Европа толкова отчаяно се нуждаят.", заяви той.

Последните няколко дни бяха ключови за кампанията, след като екипът на Макрон и лидерите на левите партии събраха сили в национално усилие да попречат на крайната десница. Стотици кандидати от лявата и централната част на френската политика се оттеглиха от изборите, за да избегнат разделянето на гласовете на противниците на Льо Пен.

Сега вниманието ще се насочи към това кой може да стане следващият министър-председател на Франция. Според закона, президентът трябва да предложи политик от най-голямата група да поеме поста.

От администрацията на Макрон заявиха, че той ще изчака да види пълната картина в парламента, преди да вземе следващите си решения, съобщи Елисейският дворец.

"Президентът, като гарант на нашите институции, ще уважи избора на френския народ", гласи съобщението.

Настоящият министър-председател Габриел Атал заяви, че утре ще връчи оставката си на Еманюел Макрон "в съответствие с традицията", но ще продължи да изпълнява задълженията си "докато задълженията го изискват".

Той заема поста едва от януари, но в речта си пред пресата заяви, че да бъде министър-председател е "честта на живота му", допълва Euronews.

"Знам, че в светлината на резултатите от тази вечер много французи изпитват известна несигурност за бъдещето, тъй като няма абсолютно мнозинство. Страната ни преживява безпрецедентна политическа ситуация и се готви да посрещне света след няколко седмици", каза още Атал, визирайки Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли.

"Ще изпълнявам задълженията си, докато дългът го изисква, не може да бъде другояче в навечерието на такива важни събития", допълни той.

На митинга в североизточната част на френската столица Меланшон поиска Макрон да назначи премиер от неговата лява коалиция "Нов народен фронт". "Президентът има властта и задължението да призове Новия народен фронт да управлява. Той е готов", заяви Меланшон.

Докато поддръжници скандираха "Ние победихме!", той заяви, че "Нов народен фронт" ще се стреми да приложи своя манифест, включително да отмени спорните пенсионни реформи на Макрон и да въведе увеличение на минималната работна заплата.

За разлика от тях настроението в щаба на Национален сбор в източната част на Париж беше мрачно.

Гневни привърженици на Льо Пен освиркаха Меланшон, когато речта му беше показана по телевизията. След като бяха обявени прогнозите за местата в парламента, един от гражданите извика: "Какво е това? Шега ли е?"

Младата звезда на крайно десните - Жордан Бардела заклейми резултатите, като нарече "неестествен съюз" общите усилия на Макрон и левицата, "за да се спрат по всякакъв начин най-важния подем на "Национален сбор" в нейната история".

"Тези споразумения сега хвърлят Франция в обятията на Жан-Люк Меланшон", заяви Бардела. "Но ние удвоихме броя на депутатите си, в първи стъпки към утрешната победа", допълни той, имайки впредвид президентските избори през 2027 г.

Викове на радост се разнесоха в щаба на Зелените, след като първите резултати от екзитполовете показаха относително мнозинство за лявата коалиция.

"Днес социалната справедливост победи. Тази вечер спечели екологичната справедливост, спечели народът", заяви Марин Тонделие, лидер на партията на Зелените.

Интересна външнополитическа реакция дойде от министър-председателя на Полша Доналд Туск, който в социалните мрежи акцентира върху предполагаемите връзки на крайната десница с Русия и предположи, че продължаващата подкрепа на Франция за Украйна е гарантирана. Ето какво написа Туск в X:

В Париж - ентусиазъм, в Москва - разочарование, в Киев - облекчение. Достатъчно, за да бъдем щастливи във Варшава.