Съдбовен изборен ден в политическата история на Франция днес.

Избирателите се отправят пред урните за решаващия втори тур на парламентарните избори, който се очаква да донесе безпрецедентна победа на националистическата крайна десница.

Антиимигрантската партия "Национален сбор" на Марин льо Пен излезе начело миналата неделя, следвана от коалицията лявоцентристки, твърдолиберални и зелени партии, докато центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на далечно трето място, припомня Euronews.

Първоначалните прогнозни резултати от гласуването днес се очакват след затварянето на последните избирателни секции в 20 ч. парижко време, а първите официални резултати – късно тази вечер или в първите часове на понеделник сутрин.

Макрон свика предсрочния парламентарен вот, след като Националното обединение спечели най-много гласове във Франция на изборите за Европейски парламент на 9 юни.

Партията на Марин льо Пен, която обвинява имиграцията за много от проблемите на Франция, отбелязва постоянен ръст на подкрепата си през последното десетилетие и се надява да получи абсолютно мнозинство на втория тур.

Това би позволило на лидера на Националния сбор – 28-годишния Жордан Бардела да стане министър-председател и да състави правителство, което би било в противоречие с политиката на Еманюел Макрон по отношение на Украйна, полицейските правомощия и други въпроси.

Социологическите проучвания сочат, че партията може да спечели най-много места в Националното събрание, но да не успее да постигне абсолютно мнозинство от 289 места. Това може да доведе до невъзможност за сформиране на парламент.

Самият президент Макрон заяви, че няма да се оттегли и ще остане на поста до края на мандата си през 2027 г., но се очаква да бъде отслабен политически, независимо от резултата, допълва още Euronews.