Председателят на партия „Национално обединение“ Жордан Бардела ще стане министър-председател на Франция, ако крайнодясната партия спечели предсрочните парламентарни избори.

Това заяви лидерът на десницата Марин Льо Пен по време на телевизионно интервю за TF1.

„Винаги съм казвала на френския народ, че от месеци аз и Бардела работим като тандем, за да изпълним по най-добрия начин задълженията, които са ни възложени“, подчерта Льо Пен, цитирана от Euronews и допълни:

„Мисля, че имаме историческа възможност да позволим на Националното рали да върне Франция на пътя.“

Консервативният политик заяви, че нейната партия ще обмисли и възможността да обедини усилията си с друга дясна партия и да застане зад нейния кандидат в деня на изборите, насрочени за 30 юни и 7 юли.

В неделя френският президент Еманюел Макрон обяви, че разпуска Националното събрание и свиква предсрочни избори след катастрофалните резултати за неговата центристка партия „Ренесанс“ на изборите за Европейски парламент.

Шокиращото изявление дойде малко след като крайнодясното Национално обединение си осигури 30 от 81-те места в Европейския парламент на Франция и условно получи над 30% от френския вот.

Присъда без обжалване

Според последните оценки партията „Ренесанс“ си е осигурила по-малко от 15% от гласовете - точно преди социалистите, които Макрон смяташе, че е заличил от политическата сцена, когато беше избран за първи път за президент през 2017 г., допълва Euronews.

„Франция е произнесла присъдата си и няма обжалване“, заяви Бардела, след като по-рано призова Макрон да свика предсрочни избори.

„Нашите сънародници изразиха желание за промяна, но и път за бъдещето“, каза той пред поддръжниците си, като добави, че резултатът показва „решимостта на нашата страна Европейският съюз да промени посоката си“, отбелязва France24.

Това е вятър на надеждата и е само началото,

допълни той, описвайки Макрон като „отслабен президент“.

Кой е Жордан Бардела

Жордан Бардела е роден през 1995 г. в парижко предградие, син на италиански имигранти, който бързо успява да изгради шеметна политическа кариера.

Майка му, италианска имигрантка, пристига във Франция през 60-те години на миналия век от Торино и се разделя с баща му, когато Жордан е само на една година, пише Skynews.

В интервюта самият той твърди, че възпитанието му в един от проблемните социални блокове в предградието го е излагало редовно на насилие. Посещава частно средно училище, тъй като баща му плаща таксите.

След една седмица стаж в местния полицейски участък, на 16-годишна възраст той се насочва към политиката. Повлиян от жестоките бунтове във френските предградия, едва на 17-годишна възраст, се присъединява към крайнодясната партия на Марин льо Пен.

Две години по-късно прекъсва следването в специалност география в Сорбоната, за да се посвети изцяло на политиката и заема длъжностите регионален съветник, говорител и заместник-председател на партията.

След това оглавява листата на НР на европейските избори през 2019 г., когато е само на 23 години.

През ноември 2022 г. е избран за наследник на Льо Пен като председател на крайнодясната партия. На следващата година е определен за втори път като водещ кандидат на партията.

Педантично изработеният публичен имидж на Бардела допринася за усъвършенстването на образа на партията, която някога беше ръководена от Жан-Мари Льо Пен от замък, разположен в предградие западно от столицата Париж.

Сега младият ѝ наследник в политиката използва TikTok (където може да се похвали с над 1 млн. последователи) - като средство „да достигне до младите хора, които се политизират чрез социалните медии“.

Бардела води кампания за ограничаване на свободното движение на мигранти чрез осъществяване на контрол по националните граници, а другият акцент в програмата му е смекчаване на правилата на ЕС за климата.

Обвинен в телевизионен дебат преди изборите, че ще доведе до края на ЕС, Бардела отвърна:

Аз не съм против Европа. Аз съм против начина, по който Европа функционира.

Стремейки се към значителна властова позиция след изборите, Бардела дистанцира партията си от германския съюзник „Алтернатива за Германия“ (AfD), като заяви, че повече няма да се съюзява с фракцията в Европейския парламент след поредица от противоречия.

Звезда в TikTok, фантом в парламента

Критиците на Бардела го обвиняват, че прекарва твърде много време в усъвършенстване на публичния си имидж и недостатъчно в изучаване на важни политически въпроси.

Крайнолевият европейски депутат Манон Обри го определи като „призрачен депутат“, тъй като през последните пет години често е отсъствал от залата на Европейския парламент.

През януари френски телевизионен репортаж разследва, че е използвал анонимен акаунт в Twitter, за да споделя расистки послания – твърдения, които той категорично отрича.

Публикация от 2017 г. от акаунта RepNat du Gaito включва неприлично изображение, осмиващо Тео Лухака, млад тъмнокож мъж, който същата година е получил тежки анални наранявания от полицейска палка, се казва в репортажа на France 2. През януари трима полицаи получиха условни присъди по делото, което е рядко срещан случай на полицейска бруталност, стигнал до съда, припомня France24.

На този фон, мнозина забелязват, че той използва имигрантския си произход, който според Le Monde има далечни корени в Алжир, за да се противопостави на твърденията, че партията е расистка.

„Франция изчезва“

По време на един от предизборните митинги обаче, Бардела заявява пред симпатизантите си:

Нашата цивилизация ще загине, защото ще бъде потопена от мигранти, които ще променят необратимо нашите обичаи, култура и начин на живот.

Неслучайно лозунгът на кампанията му е „Франция изчезва".

Под негово ръководство крайната десница обещава да постави имигрантите в края на опашката за места в социални жилища и други форми на социални помощи в полза на френските граждани, допълва SkyNews.

Според политически експерти, Бардела не е направил революция в системата на убежденията на партията, но все пак й придава младежки дух.

„Капитане, о, капитане, имаме нужда от теб, за да ни водиш“, звучи саундтракът към неговия предизборен пост в TikTok.