Една съвременна шега гласи, че когато нещо в Париж се обърка, виновна е Емили.

Повечето сигурно се досещат за кого става въпрос.

Откакто хитовият сериал на Netflix Емили в Париж представи града като някакъв идеален рай, излъскан до съвършенство, проблемите във френската столица сякаш валят като из ведро.

От стачките и дървениците до фалшивите сигнали за бомби – туристите никак не са доволни от последните публикации за най-посещаваната дестинация на Стария континент.

Местната жителка Каролин Харап обаче твърди, че всичко това не отразява достоверно реалността, пише Euronews.

Запазено първо място в новините

На първо място тази година бяха стачките.

„Честно казано, в Париж винаги има стачки.

Но тези през пролетта, изразяващи разбираемо недоволство от пенсионната реформа на Макрон, бяха особено активни“, казва Каролин.

Париж вони и се страхува от нашествие на плъховеПолитиците се карат кой е виновен за струпания боклук, докато боклукчиите продължават да стачкуват заради пенсионните реформи

Въпреки че много хора симпатизираха на каузата, не беше толкова лесно да се ентусиазираш от улиците, затрупани с боклуци.

Точно когато изглеждаше, че всичко утихва, се появи "дървеницигейт" – светът се поддаде на някаква масова истерия, подхранвана от медиите, подобна на паника. „Вярно е, че имаше нашествие от дървеници и някои училища и кина бяха затворени за известно време.

Но дървениците се увеличават навсякъде - не само в Париж и сега тук всички изглежда са забравили за това“, обяснява Каролин.

И все пак всичко това бледнее в сравнение с по-широката загриженост за сигурността на гражданите.

Освен обичайните протести (и понякога бунтове), в Париж съществува и постоянна заплаха от тероризъм, като наскоро националната тревога за заплаха беше повишена до най-високото възможно ниво.

След него и потоп. Politico търси наследниците на МакронНасилието на протестите срещу пенсионната реформа във Франция е лошо. Това, което ни казва за политическото бъдеще на страната, е още по-лошо

През октомври имаше множеството фалшиви сигнали за бомби. Училища, летища и туристически обекти като Лувъра бяха обект на атаките, а Версайският дворец беше принуден да затвори врати няколко пъти в рамките на една седмица.

Наистина ли е толкова лошо?

Вярно е, че годината в Париж не беше най-добрата.

Но така, както столицата на Франция никога няма да достигне утопията на Емили за барети и романтични букети цветя, ситуацията не е и чак толкова лоша, колкото я представят медиите.

В по-голямата си част животът е продължил почти нормално през цялото това време.

„Докато пиша, камионът за боклук се движи покрай нас, един велосипедист пресича на червено, а едно куче се мотае по тротоара“, допълва Каролин.

Туристите не секват

Изглежда, че туристическият поток също не е секнал.

Според туристическия офис, известен като "Paris je t'aime", въздействието на лошите новини за града до момента е много ограничено, като различните показатели (резервации на полети, търсения и др.) остават стабилни в сравнение с миналогодишните резултати.

Как Париж решава проблема с бездомните хора преди Олимпиадата догодинаВ провинцията са построени временни убежища, където бездомните да бъдат настанени. Техният капацитет обаче е ограничен

Възможно е това да се дължи на Световната купа по ръгби, по време на която броят на чуждестранните туристи се е увеличил с 15,6% в сравнение със същия период на миналата година.

За тази година се очаква броят на туристите да нарасне със 7,2% в сравнение с 2022 г. А за декември пристигащите с пътнически полети от САЩ са на път да се увеличат с 4,6% на годишна база.

Подобни са и данните за посетители от други части на света. Например, Air France увеличи общия си капацитет със 7% за третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2022 г Eurostar заявява, че през последните няколко месеца е отбелязала значителен ръст на резервациите.

"Тази година по маршрута от Лондон до Париж резервациите от британския пазар вече надхвърлиха нивата отпреди пандемията, като пътниците могат да избират между 13 и 16 ежедневни връщания", казва представител на Eurostar. "Наблюдаваме устойчиво търсене от страна на клиентите, което бързо се възстанови и доведе до силен ръст на годишна база.", допълва той.

LVMH става основен спонсор на Олимпийските игри в ПарижУсловията на сделката, която е договорена от Антоан Арно, син на председателя и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, не бяха разкрити

Защо да посетим Париж сега

Париж се готви да бъде домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г., така че сега е точното време да го посетите, съветва Euronews.

Освен подобренията в системата на обществения транспорт, които се подготвят за събитието, са изградени и допълнителни велосипедни алеи. С напредването на обратното броене голяма част от града неизбежно ще бъде облагородена за случая.

Освен ако не пътувате до Париж специално за Олимпийските игри, силно препоръчително е да планирате пътуването си преди или след събитието.

Слуховете, че собствениците на апартаменти ще събират непосилни такси за нощувка по време на игрите и че градът ще бъде залят от няколко милиона излишни посетители, ни карат да се подготвим за известен хаос следващото лято. Достатъчно е да кажем, че Париж през пролетта никога не е бил по-привлекателен.

Жилищна криза в Европа: За студио под наем в Париж се чака половин година Напрежението на пазара се усеща още по-силно заради Олимпийските игри през 2024 г.

Какво ново през 2024-а

Освен „евъргрийните“ в атракциите на Париж, има и някои нови попълнения. Сред тях са наскоро откритата къща на Серж Генсбур с музей, магазин и кафене/бар, и наскоро обновеният Национален морски музей.

Освен това се провеждат различни събития, свързани с наскоро излезлия биографичен филм "Наполеон" на режисьора Ридли Скот.

„Чудовище и свръхчовек“: Наполеон остава противоречива „звезда“ и до днесНовият филм на Ридли Скот е последната от дълга поредица истории, вдъхновени от императора на Франция

С поглед напред към 2024 г., има много неща, които да очакваме с нетърпение, освен Олимпийските игри.

В Музея д'Орсе ще бъде организирана голяма изложба по случай 150-годишнината от зараждането на импресионизма.

Дори Нотр Дам се очаква да отвори отново врати до края на следващата година. Въпреки че катедралата не успя да се вмести в амбициозния срок на президента Макрон за Олимпийските игри, тя би трябвало да отвори през декември 2024 г.