Завръщането на дългоочакваното възстановяване на таксите за инвестиционно банкиране в САЩ ще стимулира кредиторите на Уолстрийт, когато те отчетат приходите си за второто тримесечие, започващо тази седмица. В допълнение към това сливанията и сделките отново се увеличават след слабите две години.

Анализаторите очакват, че приходите от инвестиционно банкиране в JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America и Citigroup ще нараснат средно с над 30% спрямо година по-рано през второто тримесечие, според оценки, събрани от Bloomberg.

JPMorgan, Citi и Wells Fargo ще представят резултатите си на 12 юли. Goldman публикува отчета си на 15 юли, последвана от Morgan Stanley и BofA ден по-късно. Като цяло се очаква нарастването на неизпълнените задължения да допринесе за печалбите на много от най-големите американски кредитори през това тримесечие, посочва Financial Times.

Анализаторите прогнозират, че от съживяването на сделките и придобиванията ще се възползват най-вече Goldman и Morgan Stanley, чиито бизнеси са най-силно изложени на инвестиционно банкиране. Сред големите събития, сключени през второто тримесечие, са придобиването на Pioneer Natural Resources от ExxonMobil за $60 млрд. през май, осъществено с посредничеството на Citigroup, Goldman и Morgan Stanley, както и покупката на застрахователния брокер NFP от Aon за $13 млрд. през април, ръководена от Citi и BofA и др.

Приходите от инвестиционно банкиране спаднаха през миналата година от рекордните стойности през 2021 г. до най-ниското си ниво от от много време насам. Повишаването на лихвените проценти от централните банки по света потисна активността за сливания, придобивания и нови борсови листвания.

Въпреки това шефовете на Уолстрийт говорят за възстановяване от повече от година - ръководителите на Goldman Sachs и Morgan Stanley намекнаха за "зелените кълнове" на възстановяването още преди 12 месеца - но на бизнеса му отнема повече време, отколкото се очакваше първоначално.

В знак на оптимизъм JPMorgan съобщи на инвеститорите миналия месец, че увеличението на приходите от инвестиционно банкиране през второто тримесечие ще регистрират растеж от 30%, което е два пъти повече от първоначалните очаквания на банката.

По-малкият конкурент Jefferies миналата седмица обяви, цитиран от FT, че приходите от инвестиционно банкиране през трите месеца до края на май са нараснали с почти 60% спрямо година по-рано. Нейното висше ръководство заяви, че е "все по-оптимистично настроено" за втората половина на 2024 г. и 2025 г.

Възстановяването беше подпомогнато от предлагането на дългови инструменти, тъй като новооткритото доверие в икономиката на САЩ направи инвеститорите по-склонни да се впуснат в по-рискови сделки. Пример за това е затруднената фитнес компания Peloton, която рефинансира дълг на стойност 1,35 млрд. долара през май в сделка, ръководена от JPMorgan и Goldman.

Независимо от оптимизма банкерите не очакват връщане към нивата на активност, наблюдавани през 2021 и 2022 г., когато най-ниските лихвени проценти и правителствените стимули по време на пандемията доведоха до рязко увеличение на сливанията и придобиванията, както и първичните публични предлагания.

"Активността на капиталовите пазари все още се движи под нормалната линия на тенденциите и е в процес на засилване", казва пред FT Бетси Грасек, банков анализатор в Morgan Stanley. "Този попътен вятър, според нас, ще се прояви през тримесечието и ще се запази до края на тази календарна година и през 2025 г."

Инвеститорите също така се опасяват, че трайно по-високите лихвени проценти могат да доведат до повече кредитополучатели, които не изпълняват задълженията, като кредитните загуби през последните години излизат от исторически ниски нива.

В този ред на мисли анализаторите очакват JP Morgan, BofA, Citi и Wells, четирите най-големи американски банки по размер на депозитите, да отчетат над 7 млрд. долара през второто тримесечие от т.нар. charge-offs, т.е. загуби по кредити, които са обявени за несъбираеми. Това би било с над 50% повече в сравнение с предходната година.