Основните борсови индекси в САЩ продължиха бавния си и стабилен път нагоре, като S&P 500 и Nasdaq Composite удължиха поредицата от рекордни затваряния, покачвайки се съответно с 0,1% и 0,3% в понеделник. Dow Jones Industrial Average падна с 0,1%.

Показателите за волатилност са близо до исторически ниски нива. S&P 500 не е спадал с повече от 1% за ден от април насам. За мнозина обаче този положителен и стабилен до почти безпрецедентна степен пазар е предупреждение за предстоящо колебание.

Няколко събития от тази седмица могат да предизвикат известно вълнение на пазарите.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл ще бъде изслушан пред Конгреса и Уолстрийт ще следи внимателно коментарите му за улики кога може да започне намаляването на лихвените проценти.

Референтната доходност на 10-годишните държавни облигации на САЩ остана стабилна в понеделник на 4,267%, но е спаднала с близо 0,2 процентни пункта от началото на месеца - знак, че трейдърите са по-оптимистични, че ще има намаления на лихвените проценти тази година.

Миналата седмица докладът за работните места в САЩ показа сила по отношение на добавените позиции, но и повишаване на нивото на безработица. Ако индексът на потребителските цени в четвъртък покаже, че инфлацията е продължила да се забавя през юни, Фед ще има по-ясен аргумент за съкращения на лихвите.

Много анализатори обаче очакват Пауъл да изтъкне обичайния си рефрен: че има напредък по отношение на инфлацията, но Фед остава търпелив по отношение на намаляването на лихвите, за да гарантира, че тя няма да пламне отново.

Друг потенциален катализатор за пазарите идва в края на седмицата, когато JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo ще обявят резултати за второто тримесечие, започвайки сезона на печалбите. Резултатите на големите банки се разглеждат като показател за икономиката, така че коментарите за търговската кредитна дейност, сделките на Уолстрийт и финансовото здраве на притежателите на кредитни карти ще бъдат внимателно наблюдавани от инвеститорите.

В понеделник свързаните със сектора на чипове акции отново поведоха пътя на индексите нагоре, като Super Micro Computer, Intel и Advanced Micro Devices добавиха поне по 4%, за да завършат сред най-добре представилите се в S&P 500. Най-печеливш в индекса беше производителят на стъкло за телевизионни екрани и смартфони Corning, който скочи с 12% след като увеличи прогнозите си за приходите.

Акциите на Nike паднаха до близо $73 - най-ниското им ниво от над четири години. Инвеститорите продължават да наказват производителя на спортно облекло, след като отчете разочароващи тримесечни резултати в края на миналия месец.

Европейските борси затвориха с не много силен спад вчерашната нестабилна търговия след изненадващата победа на левицата на парламентарните избори във Франция.

Парижкият CAC 40 спадна с 48,17 пункта или 0,63% до 7627,45 пункта, а общоевропейският Stoxx 600 се понижи с 0,03% до 516,43 пункта.