Trump Media поскъпна с 55% в предборсовата търговия в понеделник след опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания в събота. Той беше пронизан от куршум и му беше оказана първа помощ в местна болница, но беше освободен късно в събота местно време.

Главният изпълнителен директор на Trump Media & Technology Group Девин Нунес поднесе "най-дълбоките си съболезнования" на ранените при нападението в Пенсилвания и на семейството на убития на събитието.

"Ситуацията изисква бързо и задълбочено федерално разследване, за да се установят всички обстоятелства на това страхливо нападение и да се установи дали има замесени още лица", заяви Нунес в изявление в събота, цитиран от CNBC. "Също така призовавам федералното правителство да предостави всички ресурси за сигурност, поискани от президента Тръмп, за да се гарантира неговата безопасност".

Анализаторите смятат, че опитът за покушение може да направи по-вероятна победата на Тръмп на изборите през ноември.

"Събитията от събота засилват аргументите на президента Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември. Мисля, че именно на това реагираха пазарите", казва Роб Кейси, партньор в Signum Global Advisors.

Trump Media, компанията майка на платформата за социални медии Truth Social, беше обект на волатилна търговия по време на предизборната надпревара. Акциите на компанията се сринаха с близо 50% през трите седмици след осъждането на Тръмп, който е и мажоритарен акционер.

Сегашният скок идва в момент, когато Truth Social – социалната мрежа на републиканеца, се бори да увеличи своята малка потребителска база. В отчета си за приходите за първото тримесечие, подаден през май, Trump Media отчете нетна загуба в размер на 327,6 млн. долара и общи приходи от 770 500 долара. Компанията предупреди инвеститорите миналия месец, че ако Тръмп използва други социални медийни платформи извън Truth Social, това "може да има съществен неблагоприятен ефект върху бизнеса и/или дейността на Trump Media".

Снимка от покушението като инструмент за събиране на дарения

Но финансовата употреба на покушението срещу бившия президент далеч не се ограничава до Trump Media. Сайтът на републиканеца също се възползва от неуспешния атентат, слагайки като водещо изображение снимка на окървавеното лице на Доналд Тръмп, като целта е да се подтикнат поддръжниците му да направят дарения за кампанията му и да се обединят в дух на единство и мир, съобщи Reuters.

Сайтът пренасочва дарителите към страницата на платформата за събиране на средства WinRed, на която също е поставена определената като „емблематична“ черно-бяла снимка на Тръмп, заснета от фотограф на Associated Press. На нея лицето на кандидат-президента на Републиканската партия е облято в кръв, а той е вдигнал юмрук, непосредствено след стрелбата, при която куршум прониза горната част на дясното му ухо. На изображението са изписани думите „БЕЗ СТРАХ“ (FEAR NOT) с главни букви.

Съобщението гласи: "Единство. Мир. Да направим Америка отново велика“, а на страницата е поставен подписа на Тръмп. Потребителите могат да избират между различни възможности за дарения.

„Много хора казват, че това е най-емблематичната снимка, която са виждали“, коментира Тръмп пред The New York Post. „Те са прави, но аз не съм загинал. Обикновено трябва да загинеш, за да ти направят емблематична снимка“.

Тръмп, който се кандидатира срещу президента от Демократическата партия Джо Байдън за вота за Белия дом през ноември, беше прострелян от 20-годишен мъж с полуавтоматична пушка. Охранителите убиха предполагаемия стрелец, а ФБР разследва стрелбата като опит за убийство.

Подкрепяна от Тръмп кампания в платформата GoFundMe за жертвите на стрелбата на митинга беше събрала над 3,5 милиона долара до края на деня в неделя.