Илoн Мъск е заявил, че планира да отделя около 45 милиона долара на месец за нов комитет за супер политически действия, подкрепящ кандидатурата на бившия президент Доналд Тръмп, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

В момента Мъск е най-богатият човек в света, като състоянието му се оценява на над 250 милиарда долара. Сумата, която той планира да посвети на групата, наречена America PAC, е изключителна висока.

Сред поддръжниците на America PAC са още съоснователят на Palantir Technologies Джо Лонсдейл, близнаците Уинкълвос, бившият посланик на САЩ в Канада Кели Крафт и съпругът ѝ Джо Крафт, който е главен изпълнителен директор на производителя на въглища Alliance Resource Partners. Документите показват и редица други донори на America PAC, включително няколко с близки връзки с Мъск.

Въпреки че е трудно да се проследи пълният обхват на някои политически дарения, най-голямото известно дарение за изборите през 2024 г. досега е 50 милиона долара, дадени наскоро от правнука на банкера Томас Мелън в подкрепа на Тръмп.

America PAC е наел стотици служители за усилията си да увеличи вота за бившия президент, като регистрира гласоподаватели, води разговори с избиратели и ги призовава избирателите да поискат гласуване по пощата, казват източниците на WSJ.

Според декларация от понеделник America PAC има 8,75 милиона долара вноски за тримесечния период, приключващ на 30 юни. Мъск е посочил, че планира да започне даренията си през юли.

През март Мъск заяви, че не възнамерява да дарява нито на Тръмп, нито на кампанията на президента Байдън. Главният изпълнителен директор на Tesla обаче се сближи с бившия президент през последните месеци.

Мъск направи публична подкрепата си за Тръмп с видеоклип на бившия президент с кръв по лицето, вдигнал победоносно юмрука си, след като на митинг на Тръмп в Пенсилвания прозвучаха множество изстрели.

"Напълно подкрепям президента Тръмп и се надявам на бързото му възстановяване", публикува Мъск в социалната мрежа X.

"Мъченикът оцеля", написа още Мъск и по-късно публикува снимка на Тръмп по време на събитието, последвана от коментара: "Последният път, когато Америка имаше толкова силен кандидат, беше Теодор Рузвелт".

WSJ съобщи през май, че Мъск и Тръмп са разговаряли често през последните месеци, развивайки приятелски отношения, както и че Мъск е помагал за организирането на проект, базиран на данни, за предотвратяване на измама на избирателите, за който Тръмп е бил информиран. В статията се казва, че двамата мъже също така са обсъдили възможна консултантска роля на Мъск в потенциална втора администрация на Тръмп - нещо, което милиардерът по-късно отрече.