В първият голям ден от борбата за Средния Запад – регион, който вероятно ще реши изборите в САЩ през 2024 г., един много важен човек липсваше - бившият президент Доналд Тръмп.

Републиканският кандидат остави на своя вицепрезидентски избор, сенатора от Охайо Джей Ди Ванс, да се изправи на критичната територия на колебаещите се щати в сряда, след като надпреварата за Белия дом заживя нов живот.

Вицепрезидентът Камала Харис и нейният нов партньор, губернаторът на Минесота Тим Уолц, проведоха два енергични митинга в Уисконсин и Мичиган, които показаха еуфорията в доскоро отчаяната Демократическа партия.

Кандидатът на демократите заимства един трик от наръчника на Тръмп – организира драматична сцена на пристигане на борда на Air Force Two в Мичиган. За втори пореден ден Харис се появи пред хиляди развълнувани поддръжници, които бяха своеобразен предупредителен знак за републиканеца, известен с това, че е обсебен от размера на тълпата.

По всичко личи, че настоящият вицепрезидент бързо се вживява в новата си роля на официален кандидат на своята партия, демонстрирайки проблясъци на харизма и нарастваща увереност, докато политическият ѝ меден месец не показва признаци на край, написа в коментар CNN.

Екипът на Тръмп започва своята контраатака

Екипът на Тръмп междувременно подсказа как планира да спре инерцията на Харис и да дискредитира новия и партньор, когото тя с удоволствие изтъква като треньор, ветеран и архети на баща от Средния Запад.

Бившият президент се мъчи да намери начин да отговори на внезапната промяна в лагера на опонента си, след като президентът Джо Байдън се огъна пред опасенията на демократите, че е твърде стар, за да изкара втори мандат. Твърденията на Тръмп, че Харис всъщност не е чернокожа, и преднамерените заигравки с името ѝ в социалните мрежи само подчертават, че той изглежда все по-безсилен.

В сряда Тръмп се включи в контролираното пространство на Fox News от клуба си във Флорида, за да заяви, че е "развълнуван", че Харис е избрала Уолц, като определи екипа на демократите като радикален и твърде ляв за Америка.

"Това е билет, който би искал тази страна да стане комунистическа незабавно, ако не и по-скоро", каза Тръмп. Нападките му обаче бяха предимно неконцентрирани и с ограничена ефективност, тъй като той отново не успя да изложи ясни и кратки аргументи срещу съперника си.

Ванс е по-критичен. В град О Клер, щата Уисконсин, той проведе събитие, което беше много по-малко от митинга на Харис на открито, но на което директно бяха засегнати ключови икономически проблеми, които вълнуват избирателите в региона, включително високите цени, разходите за жилища, енергия и храна.

"Знам, че можем да се справим по-добре. Справяхме се по-добре, когато Доналд Джей Тръмп беше президент", каза Ванс.

Игнорирайки Байдън, той говори за "администрацията на Харис", намеквайки, че вицепрезидентът е истинската сила в Белия дом.

В същия град в западната част на Уисконсин Харис показа, че разбира, че икономическите проблеми, които тормозеха администрацията на Байдън, въпреки силното възстановяване след пандемията, са огромна грижа.

"Ще продължим да се борим за достъпни жилища, за достъпно здравеопазване, достъпни грижи за децата и платен отпуск", обяви тя пред множеството. "Въпреки че икономиката ни се справя добре, по много показатели цените на ежедневните неща, като хранителните стоки, все още са твърде високи. Вие го знаете и аз го знам."

Как Ванс и Тръмп смятат, че могат да спънат Харис

На друг фронт от очертаващата се офанзива срещу Харис кампанията на Тръмп засили натиска върху вицепрезидента да даде голямо интервю за медиите, очевидно надявайки се да я подтикне към форма, в която тя исторически е по-уязвима, отколкото когато изнася речи по сценарий.

"Смятам, че е наистина позорно, както за Камала Харис, така и за много от американските медии, които участват в тези неща, да има човек, който е предполагаемият кандидат на Демократическата партия от 17 дни и отказва да приеме поне един въпрос от американските медии", акцентира Ванс в Уисконсин.

Харис, особено в началото на своето вицепрезидентство, понякога се измъкваше от интервюта и нережисирани моменти, а кампанията на Тръмп явно вижда в това потенциален начин да забави силния ѝ старт. Но тъй като Националният конгрес на Демократическата партия се очаква след по-малко от две седмици, изглежда, че лагерът на Харис все още няма голям стимул да поема каквито и да било рискове, особено след като демократите поне засега могат да твърдят, че тя прекарва времето си в трескаво изграждане на нова кампания. Но подобна позиция едва ли ще бъде устойчива в по-дългосрочен план и Харис ще бъде подложена на натиск да докаже, че е квалифицирана да изпълнява функциите на президент - особено на фона на нарастващите предизвикателства пред американската мощ в чужбина.

Начинът, по който Ванс преследва вицепрезидента през най-оспорваните политически региони в страната, е илюстриран в един доста странен момент в сряда. Когато пристигна в Уисконсин и вижда на пистата Air Force Two, той тръгва към самолета, което по-късно обяснява като опит да говори с вицепрезидента.

„Просто исках да разгледам бъдещия си самолет", посочва впоследствие той.

Промяна в позицията на Тръмп по отношение на втория дебат?

В сряда имаше още един признак за промяната на политическата обстановка в кампанията. Дни след като заяви, че ще откаже да участва в предварително уговорения президентски дебат по ABC и поиска Харис да се срещне с него по Fox, бившият президент показа нова откритост към сблъсък очи в очи.

"Предполагам, че ще дебатираме с нея в съвсем близко бъдеще. Ще бъде обявено съвсем скоро, но ще дебатираме с нея", каза той в интервюто си за Fox, като остави отворена възможността това да се случи в друга телевизия. "Бих го направил точно сега, защото искам да дебатирам. Мисля, че е важно за страната да дебатираме".

Борба за избирателите в селските райони

Харис изглежда вижда в Уолц безценен актив в ухажването на избиратели извън традиционните демократични райони. Кампанията ѝ публикува бележка на директора си за спорните щатите, Дан Канинен, в която се казва: "Ние се състезаваме навсякъде, защото знаем, че трябва да намалим разликите в селските райони, за да спечелим".

Канинен твърди, че Уолц е в идеална позиция да води битката за тези избиратели, като изтъква, че той е "представлявал републикански район в южната част на Минесота в продължение на 6 мандата в Конгреса" и исторически е надминавал резултатите на своята партия в национален мащаб в районите, които са подкрепяли Тръмп.

В отговор лагерът на републиканеца се опитва да изкара Уолц политически екстремист, противопоставящ се на мерките срещу престъпността, имиграцията и социалните политики.

Съюзниците на Тръмп например обръщат внимание на нов закон в Минесота, който изисква от държавните училища да разполагат с менструални продукти както в тоалетните за момичета, така и в тези за момчета, като се опитват да го представят като крайно ляв либерал заради това, че приема транссексуалните ученици.

Републиканците се фокусират и върху справянето му с размириците в Минеаполис след убийството на Джордж Флойд, като го обвиняват, че е чакал твърде дълго, за да повика Националната гвардия на щата. Тръмп обаче похвали реакцията на Уолц по време на разговор с губернаторите през 2020 г., което подкопава някои от тези линии на атака.

Разправия за военната служба

Ванс засили атаките си срещу военната кариера на Уолц, обвинявайки го, че е избегнал службата в Ирак, когато е напуснал Националната гвардия и се е кандидатирал за Конгреса през 2005 г.

"Когато Морската пехота на САЩ, когато Съединените американски щати ме помолиха да отида в Ирак, за да служа на страната си, аз го направих. Направих това, което поискаха от мен, направих го с чест и много се гордея с тази служба. Когато страната помоли Тим Уолц да отиде в Ирак, знаете ли какво направи той? Отказа се от армията и позволи на подразделението си да замине без него“, акцентира Ванс.

На 10 февруари 2005 г. Уолц подава документи във Федералната избирателна комисия като кандидат за Конгреса. На следващия месец, след като гвардията обявява възможно изпращане в Ирак в рамките на две години, кампанията на Уолц излиза с изявление, че той възнамерява да остане в надпреварата.

По данни на Националната гвардия на Минесота Уолц е служил 24 години, като се е пенсионирал през май 2005 г. Членовете на службата често подават документите си месеци преди датата на пенсиониране. В статия на Националната гвардия, посветена на разполагането на неговото подразделение, се посочва, че то е получило предупредителни заповеди за изпращане в Ирак през юли 2005 г. - два месеца след пенсионирането на Уолц.

Ванс е служил четири години в морската пехота като зачислен боен кореспондент, в отдел "Връзки с обществеността", и е бил изпратен веднъж в Ирак за около шест месеца, според военното му досие. Той напуска службата си през септември 2007 г. като ефрейтор.

Републиканецът от Охайо също така обвинява Уолц, че невярно твърди, че е служил в бойна зона, като посочва коментарите на губернатора за подкрепата на забраната за притежание на оръжия. Според говорител на Националната гвардия на Минесота през август 2003 г. Уолц е изпратен във Виченца, Италия, като част от подкрепата за войната на САЩ в Афганистан. Той обаче не е бил в Афганистан, Ирак или в друга бойна зона.