Докато се изравнява или надминава кандидата на републиканците Доналд Тръмп в социологическите проучвания, Камала Харис обяви кой ще бъде неин съюзник на изборите като вицепрезидент: губернаторът на Минесота Тим Уолц.

Преди да стане губернатор през 2019 г., той служи 12 години в Камарата на представителите на САЩ, което означава, че почти не се припокрива с Камала Харис по време на четирите ѝ години като сенатор, пише Euronews.

Бивш гимназиален учител и 25-годишен ветеран от Националната гвардия, Уолц успява да спечели своя окръг в Камарата на представителите шест пъти, въпреки силната регионална тенденция вдясно, като го задържа както през междинните избори през 2010 г., когато демократите бяха унищожени в цялата страна, така и през 2016 г., когато Хилари Клинтън почти загуби щата му.

Като губернатор той става популярен сред прогресивните демократи благодарение на няколко конкретни политики, които подписва като закони.

Наред с други неща щатът възстанови правото на глас на хора с криминално досие и легализира употребата на канабис за развлечение. Минесота също така гарантира безплатна закуска и обяд за учениците, предлага данъчен кредит за деца и е кодифицирала абортите и други репродуктивни права в конституцията си - всичко това благодарение на законодателството, подписано от Уолц.

Под управлението му Минесота възстановява правото на глас на хора с криминално досие и легализира употребата на канабис за развлечение.

Също така гарантира безплатна закуска и обяд за учениците, предлага специален данъчен кредит за деца и кодифицира абортите и други репродуктивни права – всичко чрез законодателството, подписано от губернатора.

Тези и други закони го поставят в синхрон с програмата на Харис и му печелят решаващо благоволение в лагера на демократите.

Въпреки богатия си опит Уолц първоначално беше едно от най-малко известните имена в списъка на Камала Харис.

След като тя стана предполагаем кандидат на партията и започна ускореното й търсене на вицепрезидент, той бързо се превърна във водещ претендент – не на последно място благодарение на няколко интервюта, в които изложи убедителни аргументи срещу Доналд Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс.

Два дни след като действащият президент на САЩ Джо Байдън обяви, че прекратява кандидатурата си и подкрепя Харис за свой наследник, Уолц се появи в популярното тв предаване Morning Joe и разгърна това, което се превърна в основната атака на кампанията на Харис срещу Тръмп и неговата партия.

"Не ни харесва това, което се случи, при което дори не можем да отидем на вечеря за Деня на благодарността с чичо си, защото се стига до някаква странна караница, която е ненужна", каза той.

"Тези момчета са странни. Те са кандидати за клуба на хейтърите, мразещи жените, или нещо такова. Хората не се интересуват от това."

Кампанията на Харис вече използва епитета "странен" в официални прессъобщения и в социалните медии, като насочва вниманието към публичното поведение и хаотичната реч на Тръмп, както и към очевидната загриженост на Ванс за предполагаемия социален упадък, за който се твърди, че е причинен от бездетни жени.

Уолц започна да се появява на все повече места, докато "залозите за вицепрезидент" продължаваха, като постепенно си създаде нещо като онлайн фен база, тъй като бяха рециклирани предварително публикувани клипове в социалните медии – няколко от тях показваха забавни дни с дъщеря му Хоуп.

Като знак, че се обмисля сериозно кандидатурата му, щабът на Камала Харис го включи в известната си кампания за набиране на средства "Бели пичове за Харис", където той се появи заедно с личности като Марк Хамил и Джеф Бриджис, за да събере около 4 милиона долара дарения за кампанията.

По време на този разговор, както и преди, Уолц обясни, че собственото му семейство е илюстрация как все по-крайната позиция на десницата по отношение на абортите и възпроизводството ще се отрази на живота на милиони хора: дъщеря му е зачената чрез ин витро – процес, който все повече консерватори се опитват да забранят, тъй като може да включва унищожаване на оплодени яйцеклетки.

"Гуен и аз имаме две прекрасни деца благодарение на репродуктивното здравеопазване като IVF", написа той във Facebook по-рано тази година. "Този въпрос е дълбоко личен за нашето семейство и за много други".

"Не позволявайте на тези хора да се измъкнат от отговорност, като казват, че подкрепят IVF, когато техните подбрани съдии се противопоставят. Действията говорят по-силно от думите, а техните действия са ясни. Те въвеждат антинаучно правителство във вашата изпитна зала, спалня и класна стая", допълни той.