Само през последните няколко години Джей Ди Ванс претърпява пълна MAGAморфоза. Републиканецът от Охайо някога се наричаше "човек, който никога не е бил почитател на Тръмп" и според съобщенията му бившият президент е или "циничен задник като Никсън", или "американският Хитлер".

Но докато води кампания за Сената, Ванс се насочва драстично надясно, като се обявява против включването на изключения за изнасилване и кръвосмешение в забраните за аборти, противопоставя се на помощите за Украйна и развива теорията, че изборите през 2020 г. са били фалшифицирани, пише Fast Company.

По почти всеки въпрос Ванс се присъединява към Тръмп и прокарва политики, които са диаметрално противоположни на тези, заложени от администрацията на Байдън - освен когато става въпрос за технологии.

Като бивш рисков капиталист, връзките на автора на The Hillbilly Elegy със света на технологиите са дълбоки. Той работи за кратко в Mithril Capital на републиканския мегадонор Питър Тийл, след което се присъединява към компанията за рисков капитал Revolution на основателя на AOL Стив Кейс. През 2020 г., с подкрепата на бившия председател на Google и мегадонор на демократите Ерик Шмид, той стартира свое собствено предприятие за рисков капитал в Охайо, фокусирано върху компании, базирани в градове, които често са пренебрегвани от инвеститорите.

През следващата година той обяви кандидатурата си за Сената, захранван с около 15 млн. долара от републикански комитет, подкрепян от Тийл. В публикацията си в Truth Social, в която обявява Ванс за свой избор, Тръмп изтъква неговата "много успешна бизнес кариера в областта на технологиите и финансите".

Но въпреки широките си връзки с индустрията, Ванс се превърна в един от най-големите критици на големите технологии в Конгреса, като в същото време стана чест поддръжник на политики, които биха изградили технологичен капацитет извън Силициевата долина.

Макар че и двете страни не биха искали да го признаят открито, тази комбинация понякога превръща Ванс в поддръжник на част от технологичната програма на Байдън, особено по отношение на антитръстовото правоприлагане, посочва Fast Company.

Например, говорейки на технологичен форум през февруари, Ванс хвали председателя на Федералната търговска комисия Лина Хан, която мнозина от десницата атакуваха заради силния ѝ подход към антитръстовото законодателство.

"Гледам на Лина Хан като на един от малкото хора в администрацията на Байдън, които според мен вършат доста добра работа", каза Ванс, който е част от малка група от политици в Конгреса, които са съгласни с Хан, че ценообразуването не трябва да бъде единствената правна мярка за това дали антиконкурентното поведение на дадена компания вреди на потребителите.

"Тя призна, че трябва да има по-широко разбиране за това как мислим за конкуренцията на пазара", коментира Ванс.

Подобно на президента Байдън (и бившия президент Тръмп), кандидатът за вице също подкрепи отмяната на раздел 230 - законът, който защитава онлайн платформите от правна отговорност за модериране на съдържанието и за това, което потребителите публикуват. Но докато Ванс иска да отмени закона, защото смята, че платформите ограничават твърде много словото, президентът Байдън смята, че законът дава на технологичните компании извинение да правят твърде малко.

Но припокриването между технологичната идеология на Ванс и администрацията на Байдън не се изчерпва с опасенията, свързани с Big Tech. То се простира и до разширяване на достъпа до технологии и развитието им в цялата страна. Когато през 2022 г. Сенатът за пръв път прие двупартийния закон CHIPS - решение на Байдън, което включва инвестиции в размер на 52 млрд. долара за развитието на местните полупроводници, тогавашният кандидат за Сената Ванс похвали законодателството в Twitter, дори когато други членове на Републиканската партия порицаха законопроекта като "безразсъдно харчене".

"С приемането на Закона за CHIPS Сенатът направи важна стъпка, за да гарантира, че тези продукти се произвеждат в Америка от американски служители", заяви тогава Ванс.

Републиканецът също така се опита да спаси Програмата за достъпна свързаност (ACP) - друга инициатива на Байдън, която даваше на домакинствата с ниски доходи до 30 долара месечно за заплащане на достъп до интернет. Тъй като финансирането на програмата беше на привършване, Ванс стана съавтор на двупартиен, двукамерен законопроект за вливане на 7 милиарда долара в ACP.

Когато инициативата се провали, Ванс призова колегите си от Сената да продължат да я финансират, въпреки че в крайна сметка те отказаха да го направят.

"Хората с увреждания избират между храна и интернет - това е изборът, който им наложихме, като не одобрихме тази програма", заяви Ванс в изказването си.

Нищо от това не превръща кандидатът за вице в умерен центрист. Дори и някога да е бил такъв, тези дни изглежда отдавна са отминали.

В понеделник кампанията на Байдън се стремеше да подчертае големите разлики между двете президентски кандидатури.

"Доналд Тръмп избра Джей Ди Ванс, защото Ванс ще направи това, което Майк Пенс не би направил на 6 януари: ще се раздаде напълно, за да подсили Тръмп и неговата екстремна MAGA програма, дори ако това означава нарушаване на закона и без значение от вредата за американския народ", каза в изявление председателят на кампанията на Байдън Джен О'Мали Дилън.

Но съвпаденията между Ванс и Байдън по технологичните въпроси говори за степента, в която и двете партии са възприели икономически популистки политики, свързани с технологиите - такива, които благоприятстват регулирането на големите предприятия и преместването на критични технологични вериги за доставки, посочва Fast Company.

Разбира се, политиката в областта на технологиите не решава изборите. От друга страна, парите от сектора със сигурност помагат. Още преди да бъде обявен за вицепрезидент, Ванс работи с мрежата си в Силициевата долина, за да изгради мостове между нейната новопоявила се класа от консервативни политически донори и Тръмп.

Същите тези дарители, включително рисковите капиталисти Дейвид Сакс и Чамат Палихапития, които наскоро организираха събиране на средства за Тръмп в Сан Франциско, посрещнаха с възторг обявяването на Ванс за вице.

"Приятелче ще е вицепрезидент?!?!?!!" написа Палихапития Х в понеделник, заедно с емотикони на бицепс и юмрук.