Златото достигна рекордни стойности, а американските облигации поскъпнаха, тъй като пазарите се подготвят за понижение на световните лихвени проценти. В същото време акциите в Тайван, по-специално тези на TSMC, поевтиняха, след като кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп изрази много обран ангажимент към отбраната на острова.

Индексът S&P 500 достигна рекордни стойности, а фючърсите в Азия останаха стабилни. Най-широкият индекс на MSCI на акциите от Азиатско-тихоокеанския регион извън Япония не регистрира промяна, а японският Nikkei нарасна с 0,1%.

В Тайван производителят на чипове TSMC загуби 2%, изтривайки почти 16 млрд. долара от пазарната си стойност, след като Тръмп постави под въпрос подкрепата на САЩ в интервю за Bloomberg Businessweek, заявявайки, че Тайван трябва да си плаща за американската защита.

Все още не е ясно какво точно планира Тръмп, но изборът му на ястреба Джей Ди Ванс за негов вицепрезидент вече уведоми пазарите, че Китай ще заема важно място във външнополитическото му мислене, в резултат на което китайските акции бяха потиснати за втори пореден ден.

Тайванският долар леко се понижи до двуседмично дъно, докато китайският юан се задържа на ниво от 7,2676 спрямо американския долар.

„За мен е все по-ясно, че Тръмп трябва да бъде бичи настроен към долара поне за известно време“, казва пред Reuters Брент Донъли, президент на аналитичната компания Spectra Markets, тъй като се очаква той да наложи мита и да управлява по-висок бюджетен дефицит. „Трудно е да си представим, че валутната двойка долар-юан ще завърши 2024 г. под 7,25 при победа на Тръмп през ноември, но не е трудно да си представим, че ще затвори над 7,50“.

Акциите на Нова Зеландия достигнаха най-високата си стойност от март 2022 г., след като данните показаха забавяне на покачването на цените, въпреки че валутата на страната поскъпна заради лепкавата инфлация там.

Държавните ценни книжа задържаха печалбите си, които бяха довели 10-годишната доходност в САЩ до четиримесечно дъно, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че неотдавнашното охлаждане на показателите за инфлацията „допринася донякъде за увереността“, че потребителските цени са под контрол. Фючърсите върху федералните фондове напълно са оценили намаляването на лихвените проценти в САЩ за септември, последвано от още две до края на януари 2025 г.

Десетгодишната доходност остава стабилна на равнище 4,175%, а двугодишната се колебае на равнище 4,445%. Пазарите на облигации в Австралия, Япония и Южна Корея се повишиха.

Именно по-ниската доходност спомогна за рязкото покачване на златото и за преминаването на границата от около 2450 долара за тройунция, въпреки общо взето силния долар. Благородният метал достигна рекордните 2478 долара в азиатската търговия.

„Способността на златото да намира подкрепа при всякакви условия през тази година заслужава да бъде подчертана“, казва стратегът по суровините на Commonwealth Bank of Australia Вивек Дхар. „Макар да смятаме, че цените на златото са изправени пред несигурност през следващите месеци, тази несигурност е с положителен уклон, което повишава риска златото да се покачи над прогнозираните от нас 2500 долара за тройунция до края на годината.“

Японската йена остава слаба - 158,51 за долар, макар че след няколко кръга на изкупуване на йени от японските власти през миналата седмица тя е далеч от 38-годишното дъно от 161,96, достигнато по-рано през юли.

Еврото остава стабилно на ниво от 1,0925 долара, а цените на петрола леко се понижиха, повлияни от признаците за отслабване на търсенето от страна на Китай. Фючърсите на суровия петрол тип Brent се понижиха с 13 цента до 83,60 долара за барел, а тези на суровия петрол в САЩ спаднаха с 13 цента - 80,63 долара за барел.

По-късно през деня се очакват данни за британската инфлация, където фокусът ще падне върху тази в сектора на услугите, която се очаква да достигне все още високите 5,6% през юни спрямо година по-рано.

Какво каза Тръмп за Тайван?

Тайван трябва да плаща на Съединените щати за отбраната си, тъй като те не дават нищо на страната ни, обяви кандидатът за Белия дом на Републиканската партия Доналд Тръмп, което доведе до спад на акциите на тайванския производител на чипове TSMC.

„Познавам хората много добре, уважавам ги много. Те наистина взеха около 100% от нашия бизнес с чипове. Мисля, че Тайван трябва да ни плати за отбраната си“, категоричен беше Тръмп в интервю за Bloomberg Businessweek. „Знаете ли, ние не сме по-различни от една застрахователна компания, а Тайван не ни дава нищо.“

TSMC е доминиращият производител на съвременни чипове, използвани във всичко - от приложения за изкуствен интелект до смартфони и изтребители, а анализаторите смятат, че всеки конфликт за острова би унищожил световната икономика.

Премиерът на Тайван Чо Джун-тай, в отговор на коментарите на Тръмп, заяви, че Тайван и САЩ имат добри отношения въпреки липсата на официални връзки и са посветени на укрепването на отбраната си.

„Тайван постоянно укрепва бюджета си за отбрана и демонстрира отговорността си пред международната общност“, каза той на рутинна пресконференция в Тайпе. „Готови сме да поемем по-голяма отговорност - защитаваме се и гарантираме сигурността си“.

САЩ са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжие за Тайван, но между двете страни няма официално споразумение за отбрана. Вашингтон обаче е задължен да предоставя средства за самозащита на Тайван със закон.

Правителството на Тайван превърна модернизацията на отбраната в свой приоритет, включително разработването на собствени подводници, и многократно е заявявало, че сигурността на острова е в собствените му ръце. Той е обект на многократни китайски военни действия през последните четири години.

Президентът Джо Байдън разтревожи китайското правителство с коментари, които подсказаха, че САЩ ще защитят Тайван, ако бъде нападнат, което е отклонение от дългогодишната позиция на Вашингтон за „стратегическа двусмисленост“. Вашингтон и Тайпе не поддържат официални дипломатически или военни отношения от 1979 г., когато САЩ прекратиха договора за взаимна отбрана.

„Коментарите на Тръмп бяха ясно изразени. Ние ги разглеждаме като политическа реторика“, казва Алън Хуанг, вицепрезидент в Mega International Investment Service. „TSMC е отлична компания и се позиционира на пазара пред много конкурентни компании в САЩ“.

TSMC харчи милиарди за изграждане на нови заводи в чужбина, включително 65 млрд. долара за три завода в американския щат Аризона, въпреки че твърди, че по-голямата част от производството ѝ ще остане в Тайван.

В същото време Тайван отчита изостанали доставки на оръжия от САЩ на стойност около 19 млрд. долара, които американски официални лица и политици многократно са обещавали да ускорят. От 2022 г. насам Тайван се оплаква от забавяне на доставките на американски оръжия, като например противовъздушни ракети Stinger, тъй като производителите се съсредоточиха върху доставките за Украйна, за да ѝ помогнат в борбата с нахлуващите руски сили.

През април Конгресът на САЩ прие мащабен пакет за външна помощ, който включва и оръжейна подкрепа за острова, след като лидерите на републиканците в Камарата на представителите внезапно смениха курса и позволиха изпращането на 95 млрд. долара предимно военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, както и за партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион.