Тайванската компания TSMC достигна рекордна капитализация, след като отчете високи приходи за второто тримесечие, дължащи се на бурното търсене на приложения за изкуствен интелект. По този начин компанията затвърди позицията си на най-ценната компания в Азия. TSMC за първи път в историята надхвърли границата от един трилион долара тази седмица.

Манията по изкуствения интелект предизвика ръст на акциите на производителите на чипове по целия свят. И TSMC, най-големият в света производител по договор, сред чиито клиенти е Nvidia, се възползва особено много от нарастващото търсене на чипове с изкуствен интелект.

Досега през тази година чуждестранните инвеститори са вложили 4,8 млрд. долара в тайванската фондова борса, която е доминирана от TSMC. Азиатските фондове обаче, според HSBC, все още остават с недостатъчен дял на Тайван, което предполага, че може да има място за допълнителен приток.

Високи стойности

Акциите на TSMC, сред чиито клиенти е и Apple, се покачиха с близо 80% тази година, като значително надминаха бенчмарка Taiwan SE Weighted Index, който скочи с 35%.

В четвъртък акциите на TSMC, регистрирани в Тайпе, поскъпнаха с повече от 2% до рекордните 1 080 долара, с което пазарната стойност на компанията там достигна 861 млрд. долара и тя стана най-ценната публично регистрирана организация в Азия.

ADR-ите на TSMC, деноминирани в щатски долари сертификати, които се търгуват на американски фондови борси и следят цената на местните акции на чуждестранните компании, които за пръв път бяха регистрирани на NYSE през 1997 г., скочиха с 4,8% до рекордните 192,79 долара в понеделник, като за кратко увеличиха пазарната стойност на производителя на чипове до 1 трилион долара. В сряда ADR затвориха на ниво 191,05.

TSMC трябва да отчете пълните си приходи за второто тримесечие на 18 юли.

Компаниите, фокусирани върху изкуствения интелект, предимно производители на чипове, отбелязаха добър подем тази година и голям ръст на пазарната капитализация през юни. Nvidia за кратко изпревари Microsoft, за да стане най-ценната компания в света. Пазарната стойност на Nvidia, Microsoft и Apple надхвърля 3 трилиона долара.

Силните резултати на TSMC повишиха световните акции на производителите на чипове, като индексът на полупроводниците във Филаделфия се повиши с 2,4% до рекорд в сряда.

"Оптимизмът продължава да расте около търсенето, свързано с изкуствения интелект, и потенциалните ценови сили, тъй като позицията на TSMC като водещ доставчик на леярски материали би трябвало да повиши приходите през 2025 г.", коментира пред Reuters Даниел Тан, портфолио мениджър в базираната в Сингапур Grasshopper Asset Management. "В една индустрия, която е изправена пред все по-ограничено предлагане, стойността на TSMC трябва да се повиши допълнително през 2025 г., тъй като клиентите ще наддават, за да получат достатъчно разпределение на капацитета."