Китайската компания ByteDance партнира с американския производител на чипове Broadcom по разработването на усъвършенстван процесор за изкуствен интелект. Това би помогнало на собственика на TikTok да си осигури достатъчно чипове от висок клас в условията на американско-китайска търговска война.

5-нанометровият процесор - персонализиран продукт, известен като интегриран чип със специфично приложение (ASIC) - ще бъде съобразен с ограниченията за износ на САЩ, а производствената дейност ще бъде възложена на тайванската TSMC, съобщава Reuters, позовавайки се на източници.

Откакто Вашингтон въведе контрол върху износа на авангардни полупроводници през 2022 г., не е имало публично обявено сътрудничество за разработване на чипове между китайски и американски компании, включващо 5 nm или по-напреднала технология. Сделките между САЩ и Китай в този сектор обикновено се отнасят до много по-базови технологии.

Продукт от по-висок клас

Свързването на ByteDance с Broadcom ще помогне за намаляване на разходите за снабдяване и ще осигури стабилни доставки на от по-висок клас, пише Reuters.

Въпреки това не се очаква TSMC да започне да произвежда новия чип тази година. Един от източниците казва, че макар работата по проектирането да е в ход, "рязането на лентата" - което бележи края на фазата на проектиране и началото на производството - не е започнало.

Подобно на много глобални технологични компании, ByteDance започна и своя напън в областта на генеративния изкуствен интелект, но компанията и нейните китайски колеги трябва да се борят с далеч по-ограничено предлагане на чипове, отколкото западните играчи.

Nvidia

Най-модерните чипсети на Nvidia са недостъпни поради контрола върху износа от САЩ, целящ да възпрепятства технологичните пробиви на Пекин. На този фон конкуренцията за американските чипове, разработени специално за китайския пазар, е ожесточена.

ByteDance и Broadcom са бизнес партньори поне от 2022 г. насам. Китайската компания е закупила 5nm високопроизводителен комутационен чип Tomahawk от американския производител, както и неговия комутатор Bailly за компютърни клъстери с изкуствен интелект.

Осигуряването на чипове за изкуствен интелект е от решаващо значение за ByteDance, за да направи алгоритмите си по-мощни. В допълнение към TikTok и китайската версия за кратки видеоклипове Douyin, компанията управлява редица популярни приложения, включително подобна на ChatGPT услуга за чатботове, наречена Doubao, която има 26 милиона потребители.

За да подпомогне усилията си в областта, ByteDance се е снабдила с полупроводници на Nvidia, съобщава Reuters.

Това включва чипове A100 и H100, които са били налични преди влизането в сила на първия кръг от американските санкции, както и A800 и H800, които Nvidia е направила специално за китайския пазар, но по-късно също са били ограничени. ByteDance е отделила 2 млрд. долара за тези доставки миналата година. През същия период компанията е купила и чипове Ascend 910B на Huawei, посочват източниците.

В момента на уебсайта на Bytedance има стотици свободни работни места за инженери, включително 15 за дизайнери на ASIC чипове.