TikTok, платформата за кратки видеоклипове с китайски корени, направи възможно най-американското нещо на 7 май 2024 г. - подаде иск срещу правителството на САЩ в лицето на главния прокурор Мерик Гарланд във федерален съд. В иска се твърди, че влезлият в сила на 24 април 2024 г. федерален закон, забраняващ ѝ присъствие в страната, освен ако не се продаде сама на други собственици, нарушава Конституцията на САЩ.

Законът посочва конкретно TikTok и нейната компания майка ByteDance Ltd, въпреки че се отнася и за други приложения и уебсайтове, достигащи до повече от един милион потребители месечно, които позволяват на хората да споделят информация и които имат собственост от 20% или повече от Китай, Русия, Иран или Северна Корея. Ако президентът прецени, че такива приложения или уебсайтове „представляват значителна заплаха за националната сигурност“, тогава те също трябва да бъдат продадени или забранени в САЩ.

В иска на TikTok се казва, че законът нарушава Първата поправка, тъй като не са представени доказателства за заплахата за националната сигурност, която представлява приложението, и не е потърсено по-малко ограничително средство за защита. Въпреки твърденията на законодателите за обратното, законодателството, което налага изтеглянето на TikTok - Законът за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници - засяга интересите на Първата поправка, пише в свой анализ Fast Company, добавяйки, че това се случва по начин, надхвърлящ рамките на този конкретен случай.

Като дружество, регистрирано в Съединените щати, което предоставя онлайн платформа за публикуване на съдържание, TikTok има право, защитено от Първата поправка, да избира какви съобщения - в този случай видеоклипове на потребители - да публикува. В същото време специалистите от сферата на правото и технологиите определят законодателството като масово предварително ограничение, което по принцип е забранено от съдилищата на САЩ. Предварителното ограничаване е действие на правителството за предотвратяване на изказването, обикновено някаква форма на публикуване, преди то да се случи.

Реч под прицел

Поддръжниците на закона твърдят, че той не е забрана - всичко, което TikTok трябва да направи, е да смени собственика си. Те описват регламента като отчуждаване, чисто икономическо регулиране, което според тях би трябвало да го изолира от оспорване по Първата поправка. След продажбата потребителите ще могат да продължат да използват TikTok, без да се интересуват от това кой е собственик на компанията. Но законът изглежда и като опит за контрол на свободата на словото чрез задължителна промяна на собствеността, категорични са пред информационната платформа специалисти по темата, тъй като промяната на съдържанието на речта в приложението е ясна цел на някои от поддръжниците на закона.

Основният автор на законопроекта, бившият сенатор Майк Галахър, който се оттегли от поста си през април, за да се присъедини към компания за рисков капитал, отчасти подкрепена от Microsoft, обясни пред The New York Times, че е загрижен главно за възможността Китайската комунистическа партия да разпространява пропаганда в приложението. The Times и The Wall Street Journal пък съобщиха, че Конгресът е приел този законопроект отчасти заради все още необосновани обвинения, че TikTok несправедливо насърчава едната страна във войната между Израел и Хамас.

“Представете си, че правителството каже на Джеф Безос, че трябва да продаде The Washington Post, защото се притеснява, че той може да прокара определен дневен ред, използвайки контрола си върху вестника. Или ако използваме цифрова аналогия, какво би станало, ако правителството каже на Илон Мъск, че трябва да продаде X, защото не харесва неговото модериране на съдържанието на законната реч? Тези сценарии очевидно имат връзка със защитата на Първата поправка”, категорични са правните експерти.

Собствеността има значение

Прехвърлянето на собствеността на TikTok от една компания на друга също има голямо значение за целите на анализа от гледна точка на Първата поправка. Съдията от Върховния съд Елена Каган отбелязва по време на излагането на устни аргументи по дело, което не е свързано с TikTok, че собствеността може да има значение за дадено приложение. Тя посочва, че продажбата на Twitter на Илон Мъск по същество е променила характера на приложението.

„Потребителите на Twitter един ден се събудиха и откриха, че са потребители на X, а правилата за съдържание са се променили, техните емисии са се променили и изведнъж всяка сутрин получаваха различен онлайн вестник, така да се каже, в метафоричен смисъл“, акцентира Каган.

Като налага продажбата на TikTok на юридическо лице, което не е свързано с Китайската комунистическа партия, Конгресът на практика иска да промени естеството на платформата. Този вид правителствени действия засягат основните проблеми, които Първата поправка е създадена да защитава - а именно изказванията на частни лица от правителствена намеса.

Американският представител Раджа Кришнаморти, съавтор на законопроекта за TikTok, дава пример с друг случай, при който правителството на САЩ е наредило на китайска компания да продаде американско приложение. През 2019 г. Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ нареди на новите китайски собственици на Grindr да продадат приложението за запознанства, което китайските собственици направиха през следващата година. В този случай обаче чуждестранните собственици не са могли да предявят правата си по Първата поправка в Съединените щати, предвид факта, че са били извън страната, поради което никой съд не е разгледал този въпрос.

Опасения за националната сигурност

Правителството на САЩ все още не е конкретизирало съображенията, свързани с притесненията си за националната сигурност, посочени в закона за TikTok. Макар че подобни опасения, ако са адекватни, биха могли да оправдаят някакъв вид намеса, някои американци вероятно ще откажат да приемат добросъвестно твърденията за спешност. За да се отговори на скептицизма към тайната правителствена власт, особено когато тя засяга правата на словото, Вашингтон вероятно трябва да разкрие своите притеснения на всеослушание. Сенаторите Ричард Блументал и Марша Блекбърн, които подкрепят закона за TikTok и са запознати с тайните доказателства на правителството, вече призоваха за разсекретяване на тази информация.

“Това е жизненоважна стъпка, за да може обществеността правилно да разгледа твърдението на правителството и да се убеди, че забраната е оправдана в този случай. Така или иначе съдът ще претегли тежестта на тайните доказателства, за да определи дали съображенията на правителството оправдават тази намеса в свободата на словото”, посочват правните експерти. “Това, което изглежда вероятно да се случи, при липса на съдебна или законодателна отмяна на закона, е свят, в който TikTok няма да може да функционира ефективно в Съединените щати след една година. Магазините за мобилни приложения няма да могат да пускат актуализации на софтуера, а Oracle Corp. няма да може да продължи да хоства приложението и данните на американските потребители на своите сървъри. TikTok може да спре да функционира на 19 януари 2025 г. в САЩ”.