Южнокорейската компания SK Hynix, световен производител на чипове за памет №2, ще инвестира 103 трилиона вона (74,6 млрд. долара) до 2028 г., за да укрепи бизнеса си с полупроводници, като се фокусира върху изкуствения интелект, обяви в неделя нейната компания майка SK Group.

SK Group също така заяви, че планира да осигури 80 трилиона вона до 2026 г., за да инвестира в изкуствен интелект и полупроводници, както и да финансира възвръщаемостта на акционерите, като същевременно рационализира своите повече от 175 дъщерни дружества.

Разширяващият се конгломерат очерта плановете след двудневна стратегическа среща, целяща да съживи групата, след като SK Hynix, основният ѝ източник на пари, и подразделението на групата за батерии за електрически превозни средства претърпяха големи загуби.

SK Group заяви, цитирана от Reuters, че се стреми да подобри конкурентоспособността си, като се съсредоточи върху своята верига за създаване на стойност в областта на изкуствения интелект, включително чипове с високоскоростна памет (HBM), центрове за данни с изкуствен интелект и услуги с изкуствен интелект, като например персонализирани AI асистенти.

Във време на преход е необходима "изпреварваща и фундаментална промяна", бе цитиран в изявлението председателят на SK Group Чей Тае-уон.

По време на срещата изпълнителните директори също така са се съгласили да предприемат постепенни стъпки за коригиране на броя на дъщерните дружества в групата до "управляем диапазон", без да уточняват мащаба на намалението.

Местните медии коментират, че SK Innovation, която притежава най-голямата петролна рафинерия в региона и производителя на батерии SK On, се очаква да започне сливане с печелившото газово дъщерно дружество SK E&S.

Групата очаква печалбата ѝ преди данъци да достигне около 22 трилиона вона през тази година, обръщайки се от загубата през миналата година, като целта е до 2026 г. да достигне 40 трилиона вона печалба преди данъци.

Южна Корея, където се намират водещите в света производители на чипове за памет Samsung Electronics и SK Hynix, изостава от някои съперници в области като проектиране и производство по договор.

По-рано тази година правителството обяви пакет от 26 трилиона вона (19 млрд. долара) за подпомагане на предприятията за производство на чипове, като се позова на необходимостта от поддържане на темпото именно в тези области в условията на "тотална война" на световния пазар на полупроводници.