Тайван, световният лидер в производството на полупроводници, е изправен пред недостиг на електроенергия, което може да доведе до проблеми за производителите на чипове. Производството на чипове изисква много енергия и електричество, а правителството се затруднява да задоволи енергийните нужди на острова.

„Опасенията за потенциален недостиг на електроенергия и влошаване на качеството и надеждността на електрозахранването биха могли да създадат оперативни рискове за цялата полупроводникова индустрия“, предупреждава пред CNBC Чен Джонг-Шун, асистент в Chung-Hua Institution for Economic Research.

През последните седем години в Тайван имаше три големи прекъсвания на електрозахранването, а през изминалата година островът преживя множество по-малки смущения. Само през април в Северен Тайван са регистрирани множество прекъсвания на електрозахранването в продължение на три дни, според местни медии.

През 2022 г. са регистрирани 313 случая на прекъсване на електрозахранването. Голямо прекъсване през същата година засегна повече от 5 милиона домакинства, а друго - през 2017 г. - почти 7 милиона домакинства.

„Тайван изпитва едновременно енергийна криза и, което е още по-важно, криза с електричеството“, казва Джоузеф Уебстър, старши сътрудник в Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет.

Свиване на електроенергията

Повече от 97% от енергийните нужди на Тайван се задоволяват чрез внос и идват предимно от въглища и газ. Силната зависимост от други държави прави острова уязвим към прекъсвания на енергийните доставки, коментират експерти.

“Макар че прекъсванията отчасти се дължат на остарялата мрежа, кризата с електроенергията е до голяма степен резултат от занижените цени на електроенергията в Тайван, които повишават търсенето и водят до недостиг на доставки”, посочва Уебстър.

Въпреки че Тайван наскоро повиши тарифите за електроенергия с 15% за големите промишлени потребители, тези за битовото потребление останаха непроменени. По данни на Министерството на икономиката на страната днешните сметки за електроенергия дори са по-ниски от тези преди 20 години. Междувременно световните цени на суровините се повишиха. В резултат на това тайванската енергийна компания - Taipower, трупа загуби. Държавното дружество отчете загуба преди данъци в размер на 6,3 млрд. долара през 2023 г., след като през 2022 г. беше регистрирана още по-голяма такава.

„Taipower губи пари, което поражда и опасения за потенциални прекъсвания на електрозахранването както за полупроводниковата индустрия, така и за тайванската икономика като цяло“, казва Мишел Брофи, директор проучвания в платформата за пазарна информация AlphaSense. “С повишаването на цените на електроенергията за компаниите за полупроводници, по-високите разходи се очаква да бъдат прехвърлени на потребителите”.

Гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) вече разкри, че ще прехвърли увеличението на разходите на клиентите, за да защити маржа на печалбата на компанията.

Последици за сектора на чиповете

Според Уебстър от Атлантическия съвет през 2023 г. промишлените потребители в Тайван представляват над 55% от потреблението на електроенергия. Тези потребители, включително компаниите за полупроводници, често се нуждаят от постоянен и надежден достъп до електроенергия.

„Ако в бъдеще Тайван е принуден по-често да нормира електроенергията поради ограничени доставки, неговите компании за полупроводници ще пострадат“, добавя той. “Всяко прекъсване на доставките на енергия ще забави производството на чипове и ще повиши световните цени на полупроводниците".

По думите му кризата с електроенергията в Тайван може да доведе до затруднения на световните пазари на полупроводници, което означава, че прекъсванията на острова могат да се отразят на цялата световна индустрия. На TSMC, най-големия производител на съвременни чипове в света, се падат около 60% от приходите на световните леярни. Компанията е неразделна част от продължаващия бум на генеративния изкуствен интелект и се счита за изключително важна за технологични гиганти като Apple и Nvidia, които са нейни клиенти.

Световната индустрия за производство на полупроводници се очаква да удвои пазарния си размер по приходи до 2030 г. и е напът да консумира 237 тераватчаса (TWh) електроенергия дотогава, се казва в доклад на Greenpeace. Потреблението на електроенергия от тайванската индустрия за производство на полупроводници пък ще се увеличи с 236% между 2021 и 2030 г.

„Световната енергийна индустрия беше изненадана от темпото и мащаба на търсенето на електроенергия от центровете за данни на изкуствения интелект“, категоричен е Уебстър, като добавя, че бъдещото потребление на електроенергия в Тайван е обект на „значителна несигурност“.

“Правителството на острова планира доставките на електроенергия въз основа на нуждите на няколко големи компании”, обяснява, от своя страна, Чен от Chung-Hua Institution for Economic Research.

Въпреки това задоволяването на енергийните нужди на Тайван е трудна задача.

„Тайван се затруднява да постигне целите си в областта на енергийната инфраструктура поради ограниченията на земята, прекалено амбициозните и строги политики, както и поради липсата на разбиране и способност за справяне с недостига на електроенергия“, добави той.

А това поражда допълнителна загриженост сред бизнеса относно надеждността на бъдещите ангажименти за доставка на електроенергия на големите технологични компании.

„Енергията е постоянен проблем в сектора, особено заради огромното влияние на Тайван върху полупроводниковата индустрия”, казва в заключение Брофи.