Nvidia е на път да продаде чипове с изкуствен интелект на стойност 12 милиарда долара в Китай тази година, въпреки американския контрол върху износа, който задуши бизнеса на компанията на един от най-големите пазари на полупроводници в света.

През следващите месеци Nvidia ще достави над 1 милион от новите си чипове H20, които са проектирани така, че не попадат в ограниченията на САЩ за продажба на AI процесори на китайски клиенти, според прогнози на анализатори, цитирани от Financial Times.

Това число е почти два пъти повече, отколкото се очаква да продаде Huawei от своя конкурентен продукт Ascend 910B, произведен в Китай, според оценки на консултантската компания SemiAnalysis.

Nvidia е най-новата компания от Силициевата долина, която се оказа заплетена в напрежението между Вашингтон и Пекин. Администрацията на Байдън иска да спре потока от най-мощните чипове в света към Китай, опасявайки се, че Пекин може да ги използва за създаване на по-мощни AI системи с военни приложения.

Произтичащият недостиг на AI чипове засегна способността на китайските технологични групи като ByteDance, Tencent и Alibaba да се конкурират с базираните в САЩ OpenAI, Microsoft, Meta и Google в технология, която променя индустрията.

Администрацията на Байдън въведе ограничения върху способността на Nvidia да продава най-мощните си чипове, включително A100 и H100, в Китай през октомври 2022 г. Тя допълнително затегна този контрол в края на миналата година, за да изключи и по-новите чипове на Nvidia. До ноември Nvidia започна да предлага на пазара нов комплект чипове, адаптирани за Китай, от които H20 е най-мощният.

Всеки чип H20 струва между 12 000 и 13 000 долара, което предполага, че Nvidia вероятно ще генерира над 12 милиарда долара продажби. Това би било повече от приходите от 10,3 милиарда долара, направени от целия бизнес в Китай - включително продажба на графични чипове за геймърски компютри и други продукти - през финансовата година, приключваща през януари 2024 г.

Откакто администрацията на Байдън за първи път въведе ограничения върху способността на Nvidia да продава най-мощните си AI чипове в Китай през 2022 г., американската компания предупреждава, че бизнесът ѝ ще пострада, тъй като доставчиците на облачни изчисления и стартиращите AI компании там се насочиха към местни алтернативи като Huawei .

„Нашият бизнес в Китай е значително по-нисък от нивата от миналото. Ние обаче продължаваме да правим всичко възможно, за да обслужваме клиентите на пазарите там, каза Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia, по време на последното обявяване на приходите на компанията през май.

Колет Крес, финансов директор на Nvidia, добави тогава, че през последното тримесечие приходите в Китай от сегмента на центровете за данни - който включва AI чипове - са „значително спаднали от нивото преди налагането на новите ограничения за контрол на износа през октомври”.

През 2021 г., преди САЩ да започнат да налагат контрол върху износа, Китай представляваше повече от една четвърт от общите приходи на Nvidia. Дори ако чипът H20 се продава толкова добре, колкото очакват анализаторите, Китай може да бъде по-близо до 10 процента от продажбите тази година. Но това също отразява огромния растеж, който американските технологични компании носят на Nvidia, докато изграждат все по-големи AI системи.

Въпреки че продажбите на Nvidia в Китай са по-ниски преди пускането на новия H20 тази пролет, цитираните от FT анализатори от Morgan Stanley и SemiAnalysis казват, че чипът вече се доставя в големи количества и се оказва популярен сред китайските клиенти, въпреки понижената му производителност в сравнение с чиповете, които Nvidia може да продава в САЩ.

„Купувачите съобщават за положителна обратна връзка за потенциалната конкурентоспособност на H20“, пише Morgan Stanley в бележка до клиенти тази седмица, посочвайки „силното търсене в Китай“.

Дилън Пател от SemiAnalysis посочва, че докато възможностите на H20 „на хартия“ са под тези на 910B на Huawei, на практика чипът на Nvidia е „доста по-напред“ благодарение на превъзходната производителност на паметта.

Той изчислява, че Huawei ще продаде около 550 000 чипа 910B през същия период, докато базираната в Шенжен компания и нейните производствени партньори се борят да произвеждат сложните процесори в достатъчно големи обеми, за да отговорят на търсенето.

Повечето китайски AI компании също така са изградили своите AI модели върху екосистемата и софтуера на Nvidia. Преминаването към инфраструктурата на Huawei би отнело време и скъпо.

Включвайки чипове за геймърски компютри, центрове за данни и други клиенти, Китай представлява около 9% от общите приходи на Nvidia през последното тримесечие, приключващо през април, което е спад от 22% през същия период на миналата година. Въпреки това общите приходи от Китай, включително Хонконг, са се увеличили през това време, нараствайки с повече от 50% на годишна база до 2,5 милиарда долара.

Междувременно The Wall Street Journal публикува разследване, разказващо за нелегална мрежа от купувачи, продавачи и куриери, заобикалящи ограниченията на администрацията на Байдън и доставящи най-усъвършенстваните AI чипове на Nvidia в Китай.

Над 70 дистрибутори открито рекламират онлайн преноса на ограничените чипове, установява WSJ. Някои от тях твърдят, че месечно доставят десетки компоненти от висок клас на Nvidia в Китай.

Потокът е толкова стабилен, че повечето от тези продавачи приемат предварителни поръчки и обещават доставка след седмици.

Разбира се, тези доставки не могат да задоволят нуждите на технологичен гигант като Китай, но са полезни за AI стартъпи или изследователски институции с по-скромни нужди. Всеки чип на Nvidia има значение за Китай, който иска да остане конкурентен на САЩ в AI надпреварата, смятана за все по-решаваща за технологичния суверенитет и националната сигурност.

Nvidia не е коментирала публикациите на WSJ и FT.