Миналия месец Китайската централна банка (PBOC) не купи никакво злато, с което сложи край на масовото презапасяване, продължило 18 месеца и допринесло за достигането на рекордно високи стойности на благородния метал през май.

Цените на спот златото спаднаха с 1,5%, след като китайската банка съобщи, че наличностите ѝ са останали непроменени в края на май. Тя увеличава резервите си от ноември 2022 г. насам, повеждайки вълна от покупки от страна на световните финансови институции на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

"Първоначалната ми мисъл е, че Китай, основен двигател на ралито на златото през изминалата година, далеч не е приключил с покупките на злато", казва пред Bloomberg Оле Хансен, ръководител на стратегията за суровините в Saxo Bank AS.

На този фон паузата показва, че те вероятно се опасяват от перспективата да плащат прекалено високи цени.

Златото надмина исторически връх от $2450 за тройунция през май, подкрепено от силните покупки на централните банки. Търсенето на кюлчета от PBOC се дължи на стремежа на втората по големина икономика в света да диверсифицира резервите си и да се предпази от обезценяване на валутата.

По данни на Световния съвет по златото през първото тримесечие покупките на публичните институции в света са рекордни, като най-големият купувач е Китай. През май PBOC поддържаше наличностите си от злато на ниво 72,80 млн. тройунции, в сравнение с 62,64 млн. тройунции преди дългата серия от покупки.

Затихващ апетит

Имаше признаци, че търсенето в Китай се охлажда, тъй като по-високите цени се отразиха негативно. През април PBOC закупи само 60 000 тройунции, което е спад спрямо 160 000 тройунции през март и 390 000 тройунции за февруари. Същевременно вносът на страната през април се понижи с 30% спрямо предходния месец.

Рискът за златните бикове е, че ненаситният апетит на страната за кюлчета е направил благородния метал уязвим към всяка потенциална промяна в търсенето.

Първоначалната ценова реакция "изглежда малко техническа", казва Никълъс Фрапел, глобален ръководител на институционалните пазари в ABC Refinery в Сидни.

"Би било изненадващо, ако съобщението е нещо друго освен пауза в общата тенденция на продължаващо търсене от официалния сектор."

Към момента на публикуване на статията спот златото се търгуваше на цена от $2 318,60 за тройунция, което представляваше спад от 2,43% спрямо предходното затваряне.