Цените на златото се покачиха отново до рекордни стойности, като в понеделник спот златото достигна нов връх от 2449,89 долара за тройунция. Среброто също достигна многогодишни върхове в началото на миналата седмица, както и индустриалният метал мед. И трите метала все още се търгуват близо до рекордните си нива, като анализаторите очакват цените им да се засилят допълнително през следващите 12 месеца.

Но какво ще стимулира ралито при благородните и индустриалните метали?

Спот злато

Спот златото в момента се търгува за 2 351,3 долара. Цените на жълтия метал запазиха възходящата си инерция на фона на подновената слабост на щатския долар и отстъпващата доходност на американските държавни ценни книжа, коментират пред CNBC от ANZ. Но това не е всичко.

„Макар че геополитическите рискове продължиха да подкрепят търсенето на убежища, впечатляващото нарастване на търсенето на злато в Китай през първото тримесечие на 2024 г. до голяма степен подхрани ралито на цените“, акцентират стратезите на ANZ.

Понастоящем Китай е водещ потребител в търсенето на златни кюлчета, след като през 2023 г. страната изпревари Индия и стана най-големият купувач на златни бижута в света. Китайските потребители са начело на покупките на злато, като през миналата година са закупили 603 тона златни бижута, което е 10% скок спрямо 2022 г., сочат данни на Световния съвет по златото (WGC). Организацията очаква китайското търсене на бижута да се запази на повишени нива и през тази година и дори да бъде по-високо в сравнение с 2023 г.

В бележка от миналата седмица стратезите на UBS повишиха прогнозите си за златото до 2500 долара за тройунция до края на септември и до 2600 до края на годината. Бичите прогнози на банката се дължат на по-силното търсене в Китай, в допълнение към поредицата от данни от САЩ през април, които доведоха до известно преоценяване на очакванията за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ. По-високите лихвени проценти обикновено оказват натиск върху златото, тъй като превръщат държавните ценни книжа - също сигурен актив - в по-привлекателна опция за инвеститорите.

„Смятаме, че златото може да продължи да бележи нови върхове“, коментира в понеделник Джони Тевес, стратег по благородни метали в UBS.

„По-бедният братовчед“ на златото

Ами по-бедният братовчед на златото - среброто? Макар че то има склонност да играе „втора цигулка“ на жълтия метал, двете имат положителна корелация, когато става въпрос за цени, макар и с известно забавяне от страна на среброто.

„Среброто е може би още по-интересно - най-накрая то успя да се наслади на прилично догонване на златото“, казва Никос Кавалис, управляващ директор в консултантската компания за изследване на благородни метали Metals Focus. Той уточнява, че тъй като пазарът се чувства все по-комфортно и е убеден в бичия ход на златото, все по-голяма част от инвеститори се насочват и към среброто.

Миналата сряда то достигна над 31 долара за тройунция - над десетгодишен връх - на фона на нарастващия инвеститорски интерес и предизвикателствата пред предлагането. Понастоящем то се търгува за 31,6 долара за унция.

„Смятаме, че среброто всъщност е най-подходящият благороден метал, който наистина може да се възползва от по-високите цени на златото. Има много силна корелация между тях", казва Тевес, като допълва, че когато Фед облекчи условията, среброто е в „добра позиция наистина да надмине златото“ по ръст, особено след като основите на търсенето и предлагането остават строги.

„По-бавният ръст на минното производство и силното индустриално търсене предполагат, че предлагането изостава от търсенето, което ще поддържа пазара в структурен дефицит“, подкрепя тази теза и Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в ANZ.

Среброто се използва широко за промишлени цели и обикновено се влага в производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника.

Кавалис от Metal Focus посочва, че други благородни метали като платина, паладий и родий са в дефицит през тази година, поради което и при тях би трябвали да се наблюдава ръст на цените.

Медта се движи нагоре надолу

Наскоро медта също имаше своя блестящ момент, достигайки исторически връх от 10 857 долара за тон миналия вторник, след което цената на индустриалния метал падна. Понастоящем той се търгува за 10 256 долара на тон.

Цените на медта бяха „добре подкрепени от свитото предлагане“ през тази година, посочват от ANZ, тъй като ограниченията в предлагането се задълбочават. Международната група за изследване на медта (ICSG) намали прогнозите си за излишък в предлагането през тази година поради по-ниското от очакваното производство.

През ноември миналата година First Quantum Minerals спря производството в своята медна мина Cobre Panamá, една от най-големите в света, след решение на Върховния съд на Панама и протести в цялата страна във връзка с опасения за околната среда. Anglo American, основен производител, също заяви, че ще намали производството на мед през 2024 и 2025 г., тъй като се стреми да намали разходите.

„Все още сме твърдо убедени, че медта е напът да достигне 12 хил. долара за тон, а в нашия бичи сценарий - 15 хил. долара за тон - през следващите 12-18 месеца. Силните печалби на индустриалните метали и на комплекса от благородни метали са в основата на финансовите и физическите притоци и на бичите настроения“, посочват, на свой ред, стратезите на Citi.

Основният сценарий на инвестиционната банка сега е за консолидация на цените на медта през следващите три до шест месеца, като не е изключено и по-нататъшно поскъпване в зависимост от степента на облекчаване на лихвените проценти от страна на Фед и възстановяването на световното производство.