Светкавичното рали на медта до рекордно високи стойности може да се окаже неустойчиво през следващите седмици, тъй като слабото търсене от най-големия потребител Китай излиза от фокуса, изместено от доставките на материал за покриване на открити къси позиции на фючърсния пазар Comex в САЩ.

Цените на Comex на CME Group достигнаха рекордни стойности миналата седмица, докато цената на медта на Лондонската метална борса (LME) се покачи в понеделник до исторически връх от 11 104,50 долара за метричен тон. Досега през тази година тя е нараснала с 28%.

Анализаторите твърдят, че дългосрочните фундаментални показатели на медта са силни, като бичата перспектива се свързва със силното търсене през следващите години за различни приложения, включително глобалния преход към чиста енергия и по-широкото използване на изкуствения интелект. Това се съчетава с ограничено предлагане, което предизвиква надпревара за придобиването на големи количества.

Но сегашното покачване изглежда е на нестабилна основа, мотивирано от силна спекулативна дейност и стремеж да се покрият големи къси позиции, поети от търговците, които могат да бъдат залози за по-ниски цени или хеджиране на производството от страна на самите производители.

Най-малко 100 000 метрични тона мед са напът към американската борса CME, съобщават в понеделник източници на Reuters, което ще даде възможност на страните да се справят с мечите позиции и да намалят горещината на пазара.

„В момента това е по-скоро чисто спекулативно, отколкото реално търсене“, казва Робърт Монтефуско от брокерската компания Sucden Financial. „Всичко зависи от това дали търсенето ще се превърне в реално, защото след като спекулациите спрат, то просто ще падне.“

Данните от петък сочат, че към онзи момент Comex има обща нетна къса позиция от 7525 договора или 85 334 тона. Но има голяма разлика между нетната дълга позиция на спекулантите в размер на 72 785 договора (825 382 тона) и нетната къса позиция на производителите в размер на 91 502 договора (1,04 млн. тона).

Доставки от Южна Америка

Източници на информационната агенция съобщават, че търговците на суровини, включително Trafigura и IXM, както и китайските производители на мед, са сред тези, които са попаднали в ситуация на свиване на късите позиции на Comex. Много от тези къси позиции са организирали доставки на мед за САЩ, от производители в Чили и Перу, пренасочили са кораби, които са били насочени към Китай по дългосрочни договори, а част от медта е била изтеглена от складовете на LME. Повече от 20 000 тона от Чили се очаква да пристигнат в САЩ до края на май, а по-големи количества ще бъдат разтоварени през юни и юли, съобщават източниците на Reuters.

Прехвърлянето на мед от складовете на LME към Comex обаче може да бъде ограничено. Китайската и руската мед, съставляващи 67% от запасите на лондонската борса, не могат да бъдат доставяни на Comex. Има 17 250 тона мед, произведена в Чили, Перу и Австралия, която е освободена от американско мито и е била в системата на LME в края на април, сочат данните на борсата.

Китайските потребители и преработватели се въздържат

Потреблението в Китай, на който се пада около половината от световното търсене на мед, е слабо поради проблемния сектор на недвижимите имоти и промишлените потребители, които се притесняват от рекордните цени.

В петък Пекин обяви „исторически“ стъпки за стабилизиране на засегнатия от кризата сектор на недвижимите имоти, но ще е необходимо време, за да може той, обикновено голям потребител на индустриални метали, да се възстанови.

Засега сигналите са мрачни, като премията за медта в Янгшан, която отразява търсенето на метала, внасян в Китай, се колебае около нулата, след като миналата седмица спадна до отрицателна стойност от 5 долара за тон, в сравнение с 60 долара през март.

„Като се има предвид значителната финансова дължина на медта и запазващите се засега слаби китайски фундаментални показатели, смятаме, че остава рискът инвеститорите да загубят търпение“, посочват анализаторите на JPMorgan. „Според нас в крайна сметка това може да бъде много здравословна корекция, която да изведе китайското търсене от ступора.“

Голяма част от потенциалното китайско търсене е спряно и би могло да започне при по-ниски цени, добавят те.

Както анализаторите, така и инвеститорите все още са оптимистично настроени за цените на медта в средносрочен и дългосрочен план заради нарастващото глобално търсене и прекъсванията на доставките от мините.